Sommeren er høysesong for byggeprosjekter – både nye tiltak og renoveringer skyter fart i takt med varmen. I det høye tempoet og med stramme tidsplaner må brannsikkerheten ikke nedprioriteres. Effektive sikkerhetsinstallasjoner er avgjørende for å beskytte både bygningen og de som oppholder seg i den – både før, under og etter byggeprosessen.
Det er viktig å velge løsninger som både oppfyller de nyeste kravene i TEK17 og gir både byggherre og installatører trygghet. Spesielt gjelder dette for avløpsinstallasjoner, hvor passiv brannsikring er et krav for å redusere konsekvensene av brann. Denne formen for sikkerhet består av materialer og tiltak som forhindrer at brann, røyk og giftige gasser sprer seg i bygningen.
– Brannsikkerhet bør være en integrert del av byggeprosessen – fra design og prosjektering til utførelse. Tidligere har vi sett eksempler på bygninger med store feil og mangler når det gjelder brannsikring, som for eksempel utilstrekkelig sikring av bærende konstruksjoner og brannskillende bygningsdeler. Med de nye kravene til sertifiserte brannrådgivere sikres bedre kontroll gjennom branntekniske kontrollplaner, som definerer hvordan prosjekterende og utførende skal håndtere brannsikringen, sier Per Leonhard Nielsen, Nordic Product Manager for Soil & Waste hos Wavin.
Effektiv passiv brannsikring av rørinstallasjoner
– For å minimere skader ved brann er det avgjørende at bygningens rørinstallasjoner er sikret med passiv brannsikring. Denne metoden innebærer bruk av materialer og løsninger som effektivt hindrer spredning av flammer, røyk og giftige gasser i bygninger, understreker Nielsen.

– Når plastrør til avløp utsettes for høye temperaturer, kan de smelte og etterlate åpninger som gjør at brann og røyk kan spre seg. Derfor er det viktig å bruke branntetninger og mansjetter som raskt forsegler etasjeskiller og stopper spredningen. Det er imidlertid avgjørende at den valgte brannsikringen er testet og godkjent sammen med det spesifikke rørsystemet og bygningskonstruksjonen der den skal brukes. Denne informasjonen finnes i brannsikringsproduktets ETA-dokumentasjon, hvor det spesifiseres hvilke rør og konstruksjoner som er testet sammen, forklarer Nielsen.
Passiv brannsikring er en essensiell del av en helhetlig brannstrategi og bidrar til å beskytte både bygningens struktur og menneskene som oppholder seg i den.
Misforståelser om plastavløpssystemer
En utbredt misforståelse i byggebransjen er at plastavløpssystemer er mer sårbare for brann enn løsninger laget av ikke-brennbare materialer. I virkeligheten gir plast ofte bedre beskyttelse når det kombineres med de riktige brannsikringstiltakene.
– Brannsikring av plastrørsystemer er i seg selv enkelt – det krever bare korrekt montering av en branntetting eller brannmansjett, uten behov for ekstra isolasjon. Derimot må avløpsinstallasjoner i ikke-brennbare materialer ofte isoleres for å forhindre varmespredning. Hvis installasjonen ikke er korrekt utført, eller det brukes plastoverganger, kan det dessuten oppstå en skorsteinseffekt som øker risikoen for brannspredning, avslutter Nielsen.