Temauke VA samlet nylig VA-fagfolk fra ulike steder i Norge til fire dager med erfaringsdeling, læring og verdifulle faglige samtaler. – Veldig nyttig, sier prosjektlederne Vegar Jønsson og Bjørn Martinsen i Vestre Toten kommune.
Av Jørn Søderholm
Fra kursrom til treningshall og uteområde – Vannsenteret i Ås var en travel arbeidsplass uka før Sankthans. Her møttes driftsoperatører, ingeniører og kommunale VA-ledere fra nord til sør for å dele erfaringer, diskutere utfordringer og lære av hverandre. Temauke VA ble akkurat det Vannsenteret som arrangør håpet på: En unik arena for faglig utveksling og utvikling.
Arrangementet markerer også en milepæl for Vannsenteret som nasjonal læringsarena. Den nye trenings- og demonstrasjonshallen, som har vært under utbygging, tas nå i full bruk for første gang.
– Meget god stemning. Folk var engasjerte, stiller spørsmål og deler åpent sine erfaringer. Det er akkurat slik vi håpet det skulle bli – en arena hvor fagfolkene føler seg trygge på å diskutere både suksesser og utfordringer, sier daglig leder Sjur Tveite ved Vannsenteret. Han merker tydelig at konseptet treffer godt:

– Vi har fått tilbakemeldinger om at både det faglige og pausesamtalene og diskusjonene etter programpunktene er verdifulle. Her utveksles tips, råd og erfaringer på tvers av kommunegrenser og fagområder. Det viser at vi har klart å skape en møteplass hvor folk virkelig får utbytte av å være sammen.
Verdifulle samtaler og erfaringsdeling
Blant deltakerne på tirsdagens kurs finner vi Bjørn Martinsen, prosjektleder på vann og avløp i Vestre Toten kommune:
– Her kan man komme og se ting fysisk. Helt ned til hvordan det kobles. Du møter andre fra fagmiljøet, og kan diskutere utfordringer med kollegaer ii andre kommuner og få praktiske og nyttige tips, sier han. Martinsen påpeker at arrangementet gir verdifull innsikt i ulike tilnærminger:
– Hver kommune gjør ting på sin måte, og holder seg ofte til sine løsninger. Her kan du sammenligne og se at andre gjør det helt forskjellig – med gode resultater, sier han.
Kollega Vegar Jønsson sier seg enig. Også han er prosjektleder i Vestre Toten kommune. Jønsson fremholder spesielt verdien av kompetanseheving:
– Ved Teknisk driftsavdeling i Vestre Toten kommune blir vi oppfordret til å delta på kunnskapshevende tiltak. Jeg ser stor nytteverdi å delta på arrangementer som dette, sier Jønsson.

Bred deltakelse fra offentlig sektor
Temauka trekker deltakere fra ulike deler av offentlig sektor. Ida Haugen er fagingeniør for vann, avløp og miljø i Forsvarsbygg:
– Veldig nyttig. Spesielt med tanke på det tekniske og hva som finnes på markedet av produkter og løsninger. Og få snakke litt med andre om hvilke utfordringer og løsninger man har i hverdagen, sier hun.
Hun understreker at mange av hennes utfordringer i hverdagen krever samarbeid med kommuner, noe som gjør erfaringsdelingen ekstra verdifull.
Instruktørene merker engasjementet
Også instruktørene på kursene merker den gode stemningen blant deltakerne. Ove Emil Aker, som var instruktør på tirsdagens kurs i vedlikehold og praktisk VA for ingeniører, er godt fornøyd:

– Det er inspirerende når folk stiller de spørsmålene som de gjør, og du kan svare på ting og dele av det som man har erfart. Spesielt moro er det med engasjerte spørsmål og faglige diskusjoner blant deltakerne. Det er erfaringsdeling i praksis, sier han.
Fra teori til praksis – og mye i mellom
Temauke VA består av fire dager med ulik profil, fra mandagens fokus på hverdagsutfordringer på vann-nettet via tirsdagens kurs i praktisk vedlikehold og VA for ingeniører til onsdag og torsdag med vanntap og lekkasjearbeid i teori og praksis. Det er den gode blandingen av faglig innhold og sosiale møteplasser som gjør arrangementet spesielt.


– Arrangementer som dette viser tydelig behovet for møteplasser hvor VA-fagfolk kan samles på tvers av kommunegrenser. I en bransje som står overfor store utfordringer med infrastrukturinvesteringer og kompetansemangel, blir den åpne dialogen og erfaringsdelingen ekstra verdifull, sier daglig leder Sjur Tveite.
Den nye trenings- og demonstrasjonshallen bidrar også til den gode stemningen. Her kan deltakerne teste, sammenligne og diskutere ulike løsninger i en avslappet atmosfære, noe som ofte fører til spontane læringssituasjoner og faglige diskusjoner.
Leverandørene er sentrale
På dag 4 i Temauka var leverandører av utstyr og løsninger innen vanntap og lekkasjearbeid invitert for demonstrasjoner på Vannsenterets trenings- og testfelt. Der fikk deltakere fra mange kommuner prøve ut og se ulike produkter i praktisk bruk under realistiske forhold.
– Meget nyttig. Det var bra såpass mange leverandører fikk slippe til, ble det kommentert fra flere deltakere.
Vannsenteret skal være en nøytral arena som bidrar med innsikt og støtte inn mot de beslutninger kommunene tar på ulike områder.
– Denne demodagen vil følges opp med tilsvarende opplegg innenfor andre produkt- og anvendelsesområder innen både vann og avløp, sier daglig leder Sjur Tveite.
Leverandørene er sentrale medspillere i arbeidet med ulike utfordringer og problemstillinger i bransjen. Med arenaer som Temauka bidrar Vannsenteret til godt samspill og utvikling i bransjen.
Neste temauke VA er planlagt til høsten, 15.-18. september.
KILDE: vannsenteret.no