Sanitær

Advokat provoserte rørleggere

22.04.08: Forbrukeradvokaten Ola Fæhn har vurdert om han skal skifte navn til baderomsadvokat. Under Våtromsdagene på Gardermoen provoserte han mange med kraftige anklager, spesielt mot rørleggere.


Bildet: Forbrukeradvokaten Ola Fæhn fikk 5000 kroner for å holde foredrag på Våtromsdagene. Mange rørleggere følte seg kraftig provosert av advokaten. 

Av Odd Borgestrand

– Som forbrukeradvokat er det vanskelig å se utfordringene fra fagfolk som ofte blir bedt om å stå ansvarlig for montering av materiell fra billige kjøpesentre, som for eksempel Bauhaus. Dere må slutte å tro at alle forbrukere er dumme, advarte advokat Ola Fæhn da han holdt sitt foredrag armaturer, kvalitet, pris og ansvarsforhold under Våtromsdagene på Gardermoen. 

Ansvaret
Spørsmålet er om en fagmann kan slippe ansvaret med å montere et Bauhaus-armatur uten å komme ta ansvar for kvaliteten, mente Fæhn.
– Noen ganger må fagfolk stoppe forbrukerne. Håndverkertjenesteloven sier at tjenesten skal utføres fagmessig og materialer skal være av såkalt vanlig kvalitet. Likevel kan det gjøres spesielle avtaler om billige løsninger. Det kan ikke avtales ulovligheter i forhold til sikkerhet og forskrifter. Håndverkere har også et betydelig opplysningsansvar, og leveres det varer som ikke holder mål er det håndverkeren som havner i heisen, slo han fast.

Forbrukerne kan komme med et materiale som er dårlig, og da er det viktig at fagmannen sjekker kvalitet før monteringen finner sted. Det er med andre ord farlig å være håndverker, slo Fæhn fast.
– Det enkleste er at rørleggeren også overlater monteringen til billigbutikkene. Smart Club har engasjert egne rørleggere for sine produkter.
En forbruker ønsker rimelig utstyr, og vil ikke tvinges til å bestille materialer fra en leverandør som har en fortjeneste på 20-50 prosent på alle materialer. Forbrukeren føler han mister sin valgfrihet og alt koster mer penger. 

Skjulte rabatter
Det ligger så mye skjulte rabatter i tilbudene at kvalitet på arbeid egentlig ikke er interessant.
Hvorfor skal de store rørleggerkjedene tjene mer penger enn de mindre, bare fordi de har høyere kvantumsrabatt, spurte Fæhn, og provoserte kraftig da han mente mange rørleggere sa nei til å montere eksempelvis en ORAS 205, som er kjøpt på Bauhus, fordi dere gjennom egne innkjøpsavtaler får 40% på samme produktet. Da sliter dere som rørleggere med troverdigheten.  Dere har det ikke verre enn andre yrkesgrupper.

I praksis er det mange rørleggere som nekter å montere utstyr de selv ikke har solgt. Det må dere slutte med, sa forbrukeradvokaten, som ikke høstet den store applausen fra forsamlingen.