Av Odd Borgestrand
Dette var et av hovedbudskapene til tidligere miljøvernminister og tidligere nestleder i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling, stortingsrepresentant Børge Brende (bildet, foto: Jan Kalvik), under Vannkonferansen på Color Fantasy 21. – 23. august.
Fart i prosessen
Børge Brende er en av topp-politikerne som støtter opp om visjonene til Stiftelsen Rent Norsk Vann om å sette fart i prosessen for sikring av norsk vannkvalitet, og som derfor også stilte opp på konferansen midt en hektisk valgkamp.
Nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomitè satte fokus både på den nasjonale og den globale utfordringen for sikring av vannkvalitet. Globalt er det 1 milliard mennesker som ikke har rent drikkevann. Halvparten av alle innleggeler ved sykehus i Afrika skjer på grunn av vannrelaterte sykdommer. Når vann og kloakk blandes blir det et alvorig helseproblem, og i Norge opplever vi at mellom 100.000 og 200.000 mennesker havner på sykehus hvert år på grunn av smitte i drikkevannet.
– Dette må helseministeren, med det overordnede ansvaret for vannkvalitet i Norge ta på alvor, og hun må også få med seg miljøvernministeren i kampen for å sikre landets innbyggere trygt vann, sa Brende i ren valgkampstil.
Forfall i ledningsnettet
Han understreket også alvoret i at bare 40 prosent av norske vannverk er godkjent av Mattilsynet, og at flere av godkjenningene er over 20 år gamle. Vannverk i store byer som Bergen og Oslo drives uten formell godkjenning. Oslo kommer i gang med UV-stråling av vannet neste år, og det er på høy tid, understreket Brende.
Brende mente også sentrale og lokale politikere nå må ta et krafttak for oppgradering av et forfallent ledningsnett. Lekkasjer opp mot 50 prosent i vanntilførselen viser tydelig at vi har en jobb å gjøre, understreket han.
– Oppgraderingen av ledningsnettet og sikring av trygt drikkevann vil koste det norske samfunn milliarder av kroner, men er viktigere enn oppgradering av veinettet. Bare lekkasjene i nettet koster samfunnet om lag 700 millioner kroner i året, mente Brende.
Kraftig tankevekker
Den tidligere miljøvernministeren, som kunne tatt tak i problemstillingen i sin egen regjeringsperiode fram til 2004, innrømmer overfor VVS Aktuelt at sentrale myndigheter har forsømt seg. Samtidig unnskylder han seg med at de store epidemiene, blant annet i Bergen og Røros, som følge av forurenset drikkevann, ble den store vekkeren for ham personlig.
Brende understreker at selv om Regjeringen og Stortinget har et betydelig ansvar for sikkert drikkevann, så er det kommunene og de lokale vannverkene som skal sørge for sikre leveranser.
– I dag ville jeg ikke nølt med å kaste en ordfører som trenerer utbygging av ledningsnettet og trygge leveranser dersom han vet at situasjonen ikke er under kontroll i egen kommune, sa Brende i plenum under åpningen av Vannkonferansen på Color Fantasy.
Uavhengig kommisjon
Han lovte som nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité å arbeide for at det oppnevnes en uavhengig kommisjon som skal komme fram med konkrete tiltak for å sikre norsk vannforsyning ut til forbrukerne. Det må bli forbudt å bade i drikkevannskilder, og vann- og kloakknettet må fornyes og sikres mye bedre enn tilfellet er i dag, sa han.
Videre må alle norske vannverk bli akkreditert og sertifisert for vannleveranser.
– Vi kan ikke leve med uvissheten og utryggheten lenger. De neste fem årene må vi ta et krafttak sammen med kommuner og vannverk. Teknologien er på plass, og vi må ta den i bruk, understreket Brende. Han var også bekymret for næringsmiddelindustrien som må bruke store ressurser på kvalitetssikring av vannet.
– Mattilsynet og Folkehelseinstituttet må bli mye tøffere i håndheving av regelverket, sa Brende og ga full honnør til stiftelsen Rent Norsk Vann for sitt engasjement og fokus på et av de aller viktigste samfunnsproblemene Norge i dag sliter med.
(NB: VVS Aktuelt følger opp Vannkonferansen både på nett og i vårt fagtidskrift fremover)