Av Jan kalvik
Mer enn en firedel av vann- og avløpsrørene i Norge er gamle og rustne. Dette gjør at de ofte brekker, noe som øker risikoen for at kloakk kommer inn i vannrørene.
En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at over 200.000 personer fikk tarmbakterier i drikkevannet sitt i fjor. I områder hvor rør har brukket har forekomsten av tarmsykdommer økt med 40 prosent. Likevel mangler 26 prosent av vannverkene systemer for å hindre innsug av forurenset vann.
Maridalsvannet, drikkevannskilde for 90 prosent av Oslos befolkning, er infisert av to farlige parasitter, skriver Dagsavisen. En av disse, Giardia-parasitten, herjet i Bergen høsten 2004 og sørget for at flere tusen ble syke.
Ingen av renseanleggene i Oslo er i stand til å fjerne parasittene fra vannet før det drikkes.
– Jeg mener sannsynligheten for at vi får et slikt utbrudd i Oslo er mindre enn det var i Bergen, selv om jeg selvfølgelig ikke kan utstede noen garantier fordi renseanleggene slik de er i dag ikke klarer å ta knekken på parasittene, sier seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Nils Saltveit til NRK.
Oslos befolkning kan ikke regne med parasittfritt drikkevann før i 2008, da skal det nye Oset vannrenseanlegg stå klart.