Sanitær

BVN-badet 2011, del 7: Tungt, pirkete presisjonsarbeid

Bildet: Murer og flislegger Frode Mæland er i full gang med den store fliseleggingsjobben. (Foto: Johnny Almvang)
Bildet: Murer og flislegger Frode Mæland er i full gang med den store fliseleggingsjobben. (Foto: Johnny Almvang)
05.10.11: Fliseleggingen er en omfattende og viktig del av baderomsbyggingen i årets BVN-bad. Gulroten er at man begynner å få et inntrykk av hvor flott badet kommer til å bli.
Av Bad og bolig Foto: Johnny Almvang

Vi har alle fått flistilbudsbilagene med avisene, og hørt flisreklamesnuttene på radio. Det er nesten ikke grenser hvor rimelig det er å kjøpe noen kvadratmeter fliser. Og det er jo bra! Så lenge kvaliteten er god og farger og design faller i smak, skal vi jo være glade for konkurranse som presser priser, – ikke sant? Dessuten er det jo det å velge fliser en kjempeviktig og hyggelig del av drømmebadprosjektet. Men, etter å ha fulgt sertifiserte murer og flislegger Frode Mæland i 10 arbeidsdager, er det lov å minne om at innkjøpsprisen per m2 er en knøttliten del av kostnadene og jobben med å få flisene opp slik de skal iflg. Byggebransjens våtromsnorm (BVN).

Dessuten, sier fagsjef Cato Karlsen i Fagrådet for våtrom(FFV):
– Det aller viktigste forhold til fliser som skal brukes i våtrom må ikke glemmes: Nemlig vannoppsug. BVN stiller krav om maks vannoppsug til fliser på gulv og vegg avhengig av konstruksjon og bruk. På gulv er maks vannoppsug på tradisjonelle gulv ti prosent og laftbyggende seks prosent. På vegg er maks oppsug 20 % mens på bad med stor belastning bør oppsuget ikke være mer enn 15 prosent.

Flisprisen er ikke veldig viktig
Noen huseiere ender opp med et marerittbad allerede før badet er ferdig. Fordi et ”fliskupp”, med påfølgende rimelig egentransport og bæring av flere tonn fliser, lim og fugemasse, ikke kan redde resultatet av amatørmessig flisarbeid. Og selv om du til å begynne med er fornøyd med det visuelle resultatet av egeninnsats eller rimelig hjelp, hender det takstmannen ikke er det. Og da snakker vi ikke bare om det optiske inntrykket som handler om flisberegning, flisdeling, symmetri, fugebredde, og fugefarger. Men at flisene løsner.

BVN krever at flismaterialene utgjør et Godkjent våtromssystem
De store problemene oppstår når fliser brekker og eller løsner. Som kan ha sammenheng med at det ikke er samsvar mellom de brukte materialene, slik BVN krever at et godkjent våtromssystem skal være. Fliser, lim, fugemasse og silikon, lagt på et sikkert underlag av plater og godkjente membranprodukter utgjør et slikt våtromssystem. System krever produkttilhørighet. Eieren av BVN-badet 2011 har en kontrakt med den godkjente våtromsbedriften, Larmerud Rørservice AS, om at badet skal bygges slik Byggebransjens våtromsnorm (BVN) krever. Det betyr at flisarbeidet utføres av en FFV-våtromssertifisert håndverker som har dokumentert kompetanse til å gjøre flisjobben helt profesjonelt i henhold til BVN. Og der det alltid brukes et Godkjent våtromssystem i flisarbeidet.