Nyheter

– De tre viktigste trender i vannbransjen mot 2030

Bildet: Vannsenteret var vertskap da deltakere på VA-yngres årsseminar kom på besøk. Foto: Jørn Søderholm

Av Arbeidsutvalget i VA-yngre 2025

VA-yngre representerer fremtiden i norsk vannbransje – på så mange måter. I denne artikkelen tegner de opp tre viktige utviklingsretninger medlemmene mener vil prege vannbransjen og VA-sektoren de nærmeste årene.

«Samarbeid – Nettverksbygging – Kunnskapsdeling på tvers»

– Ord som inneholder så mye, og som temmelig sikkert brukes i rikelig monn i din bedrift eller kommune. Men så universelle ord må også fylles med innhold for å gi mening. Det er noe av det viktigste vi i VA-yngre holder på med.

(denne artikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no)

VA-yngre-medlem Sigrid Sagen i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune
VA-yngre-medlem Sigrid Sagen i samtale med driftsoperatør Rune Dahle i Nordre Follo kommune. (Foto: Jørn Søderholm) 

VA-yngre er et faglig-sosialt nettverk for unge i norsk vannbransje. Hensikten er å tilby en faglig arena, for unge av unge i bransjen, samt legge til rette for å danne et kontaktnettverk på tvers av virksomheter. Dette er avgjørende for å møte fremtidens utfordringer innen vannforvaltning.

Hva gjør VA-yngre for norsk vannsektor?

VA-yngre styres av et arbeidsutvalg på åtte personer, samt en fast sekretær fra Norsk Vann. Dagens arbeidsutvalg består av syv engasjerte medlemmer.

Arbeidsutvalget 2025. F.v. Elisa Winger-Eggen, Joakim Ødegaard Rognsøy, Jørgen Alfredsen, Grete Gjeset, Muhammad Fadel Kuj, Kristoffer Kvaal og Charlotte Marie Trovaag
Arbeidsutvalget 2025. F.v. Elisa Winger-Eggen, Joakim Ødegaard Rognsøy, Jørgen Alfredsen, Grete Gjeset, Muhammad Fadel Kuj, Kristoffer Kvaal og Charlotte Marie Trovaag. (Foto: VA-yngre)

Vi legger til rette for en felles plattform der unge fagfolk kan utveksle og dele erfaringer, og lære av hverandre gjennom lokale samlinger, årsseminar og flere faglige webinarer. Dette samarbeidet bidrar til å bygge bro mellom de ulike sektorene i bransjen, samtidig som det gir unge i VA-bransjen en mulighet til å påvirke og forme fremtiden for vann- og avløpssektoren.

Les også: Vannbransjen trenger flere yngre – slik kan vi få dem inn

De siste årene har aktiviteten til VA-yngre økt, i takt med at arbeidsutvalget har et høynet ønske om å bidra i enda større grad, til glede for hele bransjen.

VA-yngre ønsker å oppnå økt rekruttering til vannbransjen gjennom synliggjøring, og reiser derfor rundt i landet på ulike utdanningsinstitusjoner, holder foredrag på konferanser og sprer det glade budskap til alle kjente og ukjente.

Vi startet som kollegaer, men har nå blitt en god vennegjeng som hjelper hverandre for å få til et godt samarbeid på tvers av kommuner, konsulentfirmaer og leverandører.

VA-yngre-besøk på Vannsenteret i Ås.
VA-yngre-besøk på Vannsenteret i Ås. (Foto: Jørn Søderholm) 

Engasjert arbeidsutvalg for fremtidens vannteknologi

Drømmelaget av et arbeidsutvalg består i dag av:

  • Kristoffer Kvaal fra Envidan, ansvar for lokallag
  • Muhammad Fadel Kuj fra Sola kommune, ansvar for internasjonalt arbeid
  • Jørgen Alfredsen fra Olimb rørfornying, ansvar for årseminaret
  • Elisa Winger Eggen fra Sweco, leder
  • Grete Gjeset fra AFRY, ansvar for sponsor og rekruttering
  • Charlotte Marie Trovaag fra Rambøll, ansvar for lokallag og internasjonalt arbeid
  • Joakim Rognsøy fra Asker kommune, nestleder og økonomiansvarlig
En god del av deltakerne på VA-yngres årsseminar 2025. Her i forbindelse med årsseminarets besøk på Vannsenteret.
En god del av deltakerne på VA-yngres årsseminar 2025. Her i forbindelse med årsseminarets besøk på Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm) 

VA-yngre er først og fremst alle våre 700 medlemmer fra hele landet.

Vi har gjort en aldri så liten undersøkelse blant våre medlemmer for å kartlegge hvordan de ser for seg den norske vannbransjens nærmeste fremtid og hvilke utfordringer vi må løse sammen.

Les også: Slik kan vi få alle inn på 3D-modeller i VA

Tre hovedtrender for vannbransjen mot 2030

Undersøkelsen blant våre medlemmer viser flere tydelige trender for bransjens fremtid:

  • Digitalisering og vannteknologi: Bransjens tilnærming til ny teknologi har vært noe konservativ. Maskinlæring, KI, dataanalyse og cybersikkerhet vil være essensielle kompetanseområder for moderne vannforvaltning. Tverrfaglig kompetanse blir avgjørende, spesielt med fokus på smart teknologi for å gjøre arbeidshverdagen lettere og avgjørelsene grundigere.
  • Klimatilpasning og overvannshåndtering: Økte vannmengder med større regnhendelser og økt fare for flom skaper utfordringer for både ledningsnett og renseanlegg. Det blir økende behov for innovative løsninger for flomhåndtering, separering av fellesnett og god kartleggingsmetodikk. I tillegg må vi håndtere forurenset overvann og overløpsmengder på en forsvarlig måte for å sikre bærekraftig vannforvaltning.
  • Smart vanninfrastruktur: IoT og digitalisering fremstår som stødige bærebjelker for fremtidens VA-bransje. Hyppigere bruk av sensorteknologi og automatiserte prosesser vil gi bedre presisjon på overvåkning og kontroll, og være nyttig for å redusere ressursbehovet i enkelte felt. Dette bidrar til omdirigering av ressurser til mer strategiske områder som nyanlegg, rehabiliteringsprosjekter og innovasjon i vanninfrastrukturen.
kke alt er digitalt. VA-yngre-medlem og rørlegger Jan Vidar Andersen i Oslo VAV  (over) tester lekkasjesøk under VA-yngres besøk på Vannsenteret.
Digitalisering kommer for fullt, men ikke alt er digitalt. VA-yngre-medlem og rørlegger Jan Vidar Andersen i Oslo VAV  (over) tester lekkasjesøk under VA-yngres besøk på Vannsenteret. (Foto: Jørn Søderholm)
VA-yngre-besøk på Vannsenteret i Ås.

Teambuilding og faglig utvikling hånd i hånd

Vi har det veldig gøy sammen i VA-yngre, og vi er gode på å gjøre aktiviteter som styrker samarbeidet vårt gjennom teambuilding.

Uten det gode samarbeidet arbeidsutvalget til VA-yngre har, hadde ikke noe av det vi har klart å oppnå vært mulig.

VA-yngre -  årsseminaret 2025 i Sarpsborg.
Fra årsseminaret 2025 i Sarpsborg. (Foto: VA-yngre)

Arrangementer og aktiviteter for kunnskapsdeling

Her er noen av våre viktigste arrangementer og aktiviteter for norsk vannbransje:

  • Årsseminaret. I år foregikk det i Sarpsborg, under overskriften «Nå er det VA(nlige) folks tur!» Hvordan kan vi bidra til rekruttering og det at enda flere ønsker å jobbe med VA? I fjor fant årsseminaret sted i Ålesund med hovedtemaet «Rise of the Machines» og over 200 deltakere. Det var stor stas å kunne samle så mange VA-fagfolk, og knytte nettverk på tvers av bransjen. Se bilder fra seminaret her.
  • VAnnfestivalen for studenter fra hele landet i samarbeid med NMBU, OsloMet, NTNU, Høgskolen i Østfold og det nye Vannsenteret. Arrangementet ble en stor suksess med både faglig og sosialt samvær, samt demonstrasjoner på Vannsenteret i Ås. Dette er et viktig tiltak for rekruttering til vannbransjen.
  • Internasjonalt samarbeid gjennom IWA Norge, hvor VA-yngre har en plass i IWA Norges nasjonalkomité. VA-yngre skal bistå med å arrangere NORDIWA-konferansen i september 2025 og holde kurs i å skrive abstract for å få flere norske bidrag fra unge på internasjonale konferanser om vannteknologi.
  • Lokale arrangementer for VA-fagfolk som befaringen i Bergen om overvannshåndtering. Eivind Toft, lokal kontakt i Bergen forteller: «Det er veldig givande å arrangere slike arrangement som dette, fordi dei ulike deltakarane i VA-yngre har ulike tanker om det grønne/blågrønne taket. Det er også veldig spennende å høyre ein engasjert omvisar som fortel om mattaket, som lokale resturantar får ingredienser frå. Eg synes det er spennande å vere VA-YNGRE lokalkontakt, fordi eg blir kjent med mange unge i bransjen. Da er terskelen lågare for å stille spørsmål om for eksempel korleis enten entrepenørar, konsulentar eller prosjektleiarar jobber.»
Glimt fra VAnnfestivalen 2024.
Glimt fra VAnnfestivalen 2024. (Foto: Vannsenteret)

Samarbeid – nøkkelen til en bærekraftig vannbransje

Hvorfor er samarbeid nøkkelen til suksess i VA-bransjen?

  • Det gir oss mulighet til å håndtere komplekse utfordringer innen klimatilpasning sammen
  • Det skaper arenaer for nettverksbygging og kunnskapsdeling mellom vannforvaltere
  • Det kombinerer ulik kompetanse fra forskjellige fagretninger i vannteknologi
  • Det er en forutsetning for en bærekraftig og trygg fremtid for norsk vannbransje

Les også: Slik har krigen rammet VA-infrastruktur i Ukraina

Arbeidsutvalget i VA-yngre ser frem til å fortsette med vårt brennende engasjement, og tilrettelegge for en faglig og sosial arena for nettverksbygging og verdifull kunnskapsdeling på tvers av ulike bedrifter og fagretninger.

Dette er for å sammen løse de utfordringene som fremtiden bringer, i en bransje hvor samarbeid er nøkkelen til SUKSESS. Samarbeid er ikke bare en mulighet, men en forutsetning for å sikre en bærekraftig og trygg fremtid for norsk vannforvaltning.

VA-yngre-besøk på en avløpspumpestasjon i Ås. Thor Woldvik fra AxFlow viser frem stasjonen han selv har prosjektert.
VA-yngre-besøk på en avløpspumpestasjon i Ås. Thor Woldvik fra AxFlow viser frem stasjonen han selv har prosjektert. (Foto: Jørn Søderholm) 

Bli med i VA-yngre!

Er du under 40 år og jobber i vannbransjen? Bli medlem i VA-yngre helt gratis og få tilgang til vårt nettverk, arrangementer og faglige utviklingsmuligheter. Følg oss på Linkedin og/eller Facebook for oppdateringer om kommende arrangementer.

KILDE: Rørbloggen / Hallingplast

logo
Bjørn Laberg