Av Jan Kalvik
– Vannverkene har hele tiden fulgt anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet og rettet oss etter dem, sier Toril Hofshagen (bildet), assisterende direktør i NORVAR, i følge Aftenposten.
Hun er frustrert over manglende kompetanse og handling fra myndighetenes side.
– Vi ønsker å gi abonnentene våre trygt drikkevann, men da er vi avhengig av at myndighetene vi retter oss etter, har kompetanse til å veilede oss i riktig retning, sier Hoffshagen.
I dag setter A-magasinet fokus på at 300 vannverk, som gir vann til 1,5 millioner nordmenn, mangler rensing eller beskyttelse mot farlige parasitter, som Giardia-parasitter. Disse parasittene finnes i alle norske drikkevann og kan gi kronisk sykdom.
Giardia drepes ikke ved hjelp av klor, som er rensemetoden til de 300 vannverkene. UV-stråling eller membranfiltrering er de beste metodene for å drepe Giardia-parasitter.
Hoffshagen mener de 300 vannverkene fremdeles mangler tilfredsstillende rensing fordi de har fulgt Folkehelseinstituttets anbefalinger.
Hun viser til et brev fra FHI, oktober 2003, der instituttet tilkjennega følgende holdning til bruk av klor. Dette var tre år etter at Giardia-parasitter var påvist i norske drikkevannskilder.
«Vi anbefaler ikke at alle norske vannverk som bruker klor til desinfeksjon i dag, umiddelbart skal måtte gå over til andre former for vannbehandling. Ved mange vannverk vil man kanskje kunne ha en god sikkerhet, også i forhold til parasitter og bakteriesporer, ved å ha en sikker vannkilde i kombinasjon med den vannbehandling man allerede har.»
Mye tyder på at Folkehelseinstituttets holdning ikke har endret seg betraktelig siden 2003.
– Vi mener det først og fremst er viktig å beskytte drikkevannskilden best mulig. Det er overveiende sannsynlig at Giardia-parasitter som man finner i beskyttede vannkilder, stammer fra dyr og ikke fra mennesker. Giardia-parasitter fra dyr er ikke farlig for mennesker. Vi mener derfor fortsatt at ikke er grunnlag for at alle skal over fra klor til UV-stråling, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.
Han legger til at dersom vannverkene vil være på den sikre siden, bør de gå over til UV-stråling eller membranfiltrerning.
– Dette har vi nevnt på møter og seminarer på vannverk, men det er mulig vi ikke har vært klare nok. Vi må kanskje sende ut en ny anbefaling etter dette, sier Krogh.