Utbyggerne er i full gang med grunnarbeidet ved nye Heistad skole. For tiden utføres det fundamentering av kjelleren ved skolen. Etter planen skal bygget stå klart til skolestart i august 2012.
Nylig fikk Porsgrunn kommune en halv million kroner fra Husbanken til byggeprosjektet. Pengene skal gå til å prøve ut nye og til dels ukjente løsninger, som skal bidra til å minimalisere energiforbruket ved skolen, skriver Telemarksavisa.
– De ekstra kronene skal brukes til et solfanger- og et varmegjenvinningssystem, pluss at vi skal bygge en liten vindmølle, sier prosjektleder i bygge- og eiendomsavdelingen i Porsgrunn kommune, Rolf Berg.
Benytter dusjvannet
Den nye skolen skal etter planen bruke lite energi på å varme opp vannet til dusjanlegget ved idrettshallen. Og for å få til det, skal de prøve ut varmegjenvinning fra gråvannet. Det såkalte gråvannet er alt varmtvannet som renner fra vasker og dusjer.
Med de cirka 400 elevene som skal tappe varmtvann på nye Heistad skole, blir det en del liter i løpet av et år.
– Det blir et stort forbruk av varmtvann. Siden skolen bygges etter passivhusstandard, kommer vi til å bruke lite energi på oppvarmingen av selve bygget. Derfor vil energi til oppvarming av vann, pluss strøm til lys, bety forholdsvis mye. Det er der vi har sparepotensial, sier Berg.
I tillegg kommer det solfangere som skal settes opp på gavlen av den gamle Heistadhallen.
Lære av tyskerne
Det er også et driftsmessig pluss med disse tiltakene, ved at skolen får lavere energiutgifter. Men noe av den viktigste begrunnelsen for at Husbanken bevilget pengene, er at det bygges opp lokal og nasjonal kompetanse på å gjenvinne varme fra dusjvann, ifølge Berg.
– Å utnytte gråvannet er mer vanlig i Tyskland. Så det er mulig noen av pengene går til en studietur til Tyskland. Alternativt henter vi inn konsulenthjelp fra Tyskland.
Strøm fra vindmølle
Det skal også settes opp en liten vindmølle ved skolen.
– Kunstnerne som skal stå for utsmykningen ved skolen, skjønte at bygget hadde en tydelig miljøprofil. Så det var de som foreslo vindmølla. Men den har mer et pedagogisk aspekt: Så elevene kan se at den går rundt og gir lys, forteller Berg.
Belysningen av utemøblene i kunstprosjektet som utformes av Thomas Nordstrøm og Annika Oskarsson, skal forsynes med strøm fra vindmølla.
Enova bidrar
Skolen bygges etter passivhusstandard. Dette innebærer at man velger løsninger som gir et lavt energibehov og bruk av fornybare energikilder i den nye skolen. Derfor er skolen tidligere innvilget et tilskudd fra Enova på 1,7 millioner kroner.
Målet er at den nye Heistad skole skal bli en av de mest moderne og miljøvennlige skolene i Norge, melder Telemarksavisa.