Fikk avslag
Dette skulle imidlertid vise seg å bli et stort problem, etter som Bergen kommune underveis kom til den konklusjon at en slik omgåelse av lover og forskrifter krevde en veldokumentert byggesøknad. Denne ble innsendt, mens arbeidene fortsatte ufortrødent. Etter en grundig kommunal vurdering, der blant annet statens byggtekniske etat uttalte seg, fikk borettslaget, ved rørleggerfirma Anders O. Grevstad, avslag på å montere de slukløse badene.
– Da vårt firma vant anbudsrunden for rehabiliteringen av de 551 badene i borettslaget, var det gjengs oppfatning at prosjektet ikke var søknadspliktig, og vi gikk i gang etter oppsatt plan, sier daglig leder Magne Stunner i Anders O. Grevstad.
Firmaet fikk imidlertid stoppordre etter dette, men påklaget vedtaket, og kunne dermed fortsette arbeidene inntil klagen var behandlet. Dette var i 2008.
Kasteball
Saken, som har vært en kasteball i de kommunale irrganger, fikk sin endelige avgjørelse i Komite for miljø- og byutvikling for et par uker siden. Mot fagetatens vilje, gikk komiteen inn for å tillate at de 551 nyrenoverte baderommene ble bygget uten sluk.
– Den eneste fornuftige avgjørelsen i denne vanskelige saken, sier teknisk direktør i Norske Rørleggers Landsforening, Ole Larmerud, om vedtaket. Han kjenner saken etter å ha fulgt den med interesse, ettersom det å bygge bad uten sluk er i strid med norske forskrifter, slik de er utformet i dag.
– Saken har vært vanvittig, men den vil neppe skape presedens. De nye forskriftene i TEK 10 er tydelig på at slike bad ikke vil bli tillatt for ettertiden, sier Ole Larmerud i NRL.