Av Birgitte Sofie Henriksen
Bakgrunnen for workshopen ”Installasjoner og arkitektur i morgendagens boligblokk” som ble gjennomført i forrige uke, er mangelen på en felles plattform for dialog mellom arkitekter, prosjekterende og utførende. Det er seks ulike organisasjoner som har tatt initiativet til et tverrfaglig forum hvor de ulike partene kan møtes og snakkes.
Passive utfordringer
– Det skal mer enn et vulkanutbrudd til for å stoppe byggebransjen! Med disse ordene ønsket Trond Kanstad, leder av NAL-Akademiet, velkommen til workshop. På grunn av flystans måtte dessverre flere av deltakerne melde avbud, uten at dette så ut til å vippe arrangørene av pinnen, skriver NRL i en pressemelding.
Nan Karlsson, siv.ing fra SINTEF Byggforsk påpekte at spesielt passivhusene vil by på utfordringer.
– Med tykkere vegger, mindre varmeeffektbehov, mindre effekt til lys og krav om universell utforming, vil vi i tiden fremover måtte samarbeide ennå tettere for å finne frem til de gode løsningene, sa hun i sitt innlegg.
Svarteper
Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) pekte på et konkret prosjekt på Nordstrand som eksempel på hvor galt det kan gå når ikke aktørene på byggeplassen kommuniserer tydelig nok. Der var resultatet blant annet stoppekran som var murt inne, rørsystemer som var blandet og vannet koblet med naboens slik at en stoppekran stengte vannet for tre frittliggende eneboliger.
I dette tilfellet er det ingen tvil om at det er boligeieren som sitter igjen som svarteper.
– Hvordan kan det regnes ut en fornuftig kompensasjon for så omfattende feil?, spurte Larmerud, som mener at feilen ikke er at man ikke snakker sammen, men at man snakker sammen for sent. Han understreker at man må prosjektere før man begynner å bygge.
Skjulte installasjoner
Hans Dahl, prosjektutvikler og arkitekt i OBOS Nye Hjem påpekte på sin side at det blir stadig vanskeligere for byggherren å tilfredsstille alles behov med både rask utvikling i tekniske installasjoner og strengere krav til plassutnyttelse, estetikk og sikkerhet blant arkitekter, håndverkere og kunder. Særlig kravet om tekniske installasjoner skal ligge skjult byr på hodebry.
– Når verken rør, ventilasjon eller ledninger skal ligge synlig, må vi stadig jobbe frem gode løsninger for de tekniske installasjonene som tar stadig mer plass. Det er behov for større sjakter enn tidligere, det stjeler fra gulvarealet, det må isoleres bedre med tanke på støy fra anleggene og taket må i mange tilfeller nedfores for å få plass til nødvendige installasjoner, sa han.
Mens Ole Larmerud spør seg hvorfor vi er så redd for å se rør, og peker på Geberits installasjonsmoduler som gode løsninger, sa sivilarkitekt Lars Dahlen seg enig i at arkitektene må ta noe av skylden for at det blir valgt mangelfulle løsninger. Og han mener det er lite kunnskap i bransjen om tekniske behov.
– Hvorfor tar ikke arkitekter som jobber med våtrom for eksempel et våtromskurs, sa han.