I Sverige er trenden at stadig flere faghandlere blir en del av store kjøpesentra, der de treffer store kundegrupper. Dette vil ikke Comfort kjeden være med på i Norge.
–Om lag 45 prosent av Comforts omsetning er vareomsetning, og et samarbeid med de store konkurrentene er uaktuelt. Vi satser derfor på konseptet vi lanserte i fjor. Flertallet av våre butikker har allerede fullført rehabilitering av sine butikker til det nye konseptet, sier Jacobsen til VVS aktuelt når vi møter ham på årets kick off for Comfortkjeden på Gardermoen, et arrangement som har samlet hele 402 deltakere over tre dager.
Lengre åpningstider
–Vi må ta inn over oss nye forventninger til åpningstider. Vi vet at kundene undersøker markedet via lokale annonser og på nettet, og de oppsøker helst fagbutikkene, men konkurransen fra store varehus merker vi helt klart.
Jacobsen tror åpningstidene til kjøpesentrene vil bli for kostbar for fagbutikkene. Det blir store kostnader med åpningstider som krever to skifts bemanning.
Byggvarehusene er sterke konkurrenter på standard varer. De bruker faghandlernes standardvarer som lokkemiddel for å tjene mer på andre produkter.
-Vi må være villig til å redusere avansen på en del varegrupper. Vi må ha et dekningsbidrag på om lag 35 prosent. Med en kombinasjon av konkurranse på varesalg, arbeidsinnvandring og svart marked blir det press fra flere kanter. Dette er en kjempeutfordring for oss og for hele bransjen, mener Jacobsen.
Nærhet
Han er enig i at nærhet til kundene og beliggenheten er viktig.
–Skal vi drive en rørleggerbedrift med butikk må vi ha et varesalg som utgjør en tredel av omsetningen, mens to tredeler må være knyttet til produksjon. VVS butikker som baserer seg kun på disksalg har ingen mulighet til å overleve, mener Comfort-sjefen.
Faghandelen
må tenke nytt, og det er nettopp det Comfort kjeden nå er i gang med.
–Det er viktig at vi øker kompetansen blant våre rørleggere og at de virkelig gjør en solid jobb. Da vil folk kjøpe sikkerhet, trygghet og god kompetanse, og ikke bare billige VVS-produkter, mener han.
Hovedbudskapet under Comforts kick off er satsingen på den lokale rørlegger. Det viser seg at de fleste forbrukerne henvender seg til sin lokale rørlegger. Dette tilpasser nå Comfort kjeden i all sin markedsstrategi. Det blir mer lokal forankring i annonsering og medlemsbedriftene får hjelp til å utforme lokale nettsider med Comfort-profil. Nå skiftes også slagordet fra ”snakk med Comfort” til ”Comfort, rørleggeren i nærheten”. Kjerneverdien i all markedsføring skal være den lokale og nære tryggheten.
–Vi skal ha en lokalt tilpasset struktur der vi har en felles uniformering og stordriftsfordeler, men hvor det likevel er mulig å gjøre lokale tilpasninger, sier Jacobsen.