Sanitær

NRK Dagsrevyen droppet løsningen!

19.12.06: I Dagsrevyen 12.12.06 fikk vi kjennskap til hvor dårlig det står til under de lekre baderomsflisene. En undersøkelse gjennomført av Anticimex Forsikring av 10.000 baderom, viste at bare 25 % av dem var i orden.

Med andre ord er ¾ av landets baderom klare for omgående eller relativt snarlig rehabilitering. Fagrådet For Våtrom gir oppskriften på byggingen av trygge bad, men denne var ikke NRK interessert i.

En slik rehabilitering er en omfattende byggeprosess inne i boligen som i tillegg til å koste 100-200.000 kroner, dessuten skaper store og praktiske problemer for beboerne. Mange kvier seg for å gå i gang med dette, og i mellomtiden øker skadeomfanget. Lukt, fukt, mugg, råte, sopp. Helseskadelige baderom er ikke ukjent!

Forsikringer dekker normalt ikke «langsomt oppståtte vannskader», og baderom er også derfor en gjenganger i tvistesaker ved eiendomsomsetning. Lars Guldbrandsen, daglig leder i Fagrådet For Våtrom, synes det er pussig at NRK Dagsrevyen ikke hadde funnet plass til en omtale av oppskriften på byggingen av trygge bad.

Rådene:

– Inngå en kontrakt med en Godkjent Bedrift som gjennom våre kurs har fått nødvendig spesialutdannelse og eksamen som dokumenterer kompetanse til å bygge trygge baderom etter Byggebransjens Våtromsnorm. Så enkelt er det å sikre seg mot bygging av katastrofebad. I Norge finnes det p.t. over 700 Godkjente Bedrifter. Den nærmeste finner du på www.ffv.no. Dersom det likevel skulle oppstå problemer, har forbrukeren et godt juridisk utgangspunkt for en reklamasjon. I motsatt fall, når jobben er utført av «hvite håndverkere» med moms og kvittering, vil det være Byggeforskriftene som gjelder. Og de er ikke så detaljerte og utførlige som BVN, og gir derfor ikke den samme trygghet for sluttresultatet.

– En bedrift eller håndverker som hevder at «arbeidet selvfølgelig utføres etter Byggebransjens Våtromsnorm», uten å ha tatt eksamen som Godkjent Bedrift, har etter vår mening ikke tilstrekkelig dokumentert kompetanse til å kunne inngå kontrakter om at jobben skal gjøres ihht Byggebransjens Våtromsnorm.

– Vi skulle gjerne sett at forsikringsselskapene presenterte sitt statistiske materiale som dokumenterer at bad bygget etter Byggebransjens Våtromsnorm av Godkjente Bedrifter gir færre problemer enn bad bygget av fagfolk som ennå ikke har brydd seg om gjennomføre våre kurs.

Bildet over: Under flisene ser det ofte slik ut. Lukt er første indikasjon på elendet (Foto: Byggkeramikkforeningen).

Daglig Leder av Fagrådet For Våtrom svarer daglig på mange henvendelser fra forvirrede og fortvilede baderomseiere (Foto: Johnny Almvang)