Av Jan Kalvik
Feilene omfattet blant annet mangelfull hygienisk sikring og mangler ved internkontrollsystemet og beredskapsplaner. Flere vannverk hadde ikke godkjenning. Flest feil ble avdekket hos de mindre og mellomstore vannverkene.
– De fleste forskriftsbruddene var imidlertid ikke så alvorlig at det forelå helserisiko ved konsum av drikkevannet, sier Mattilsynet.
Resultatvurderingen viste derfor at flertallet av vannverkene leverte vann av tilfredsstillende kvalitet til forbrukerne.
Mattilsynet sjekket i alt 357 vannverk under kampanjen. Vannverkene ble valgt ut basert på en risikovurdering. Disse anleggene forsyner cirka 2,8 millioner forbrukere. Tilsynet ble gjennomført i form av forhåndsmeldte revisjoner ute på anleggene.
46 prosent mangler godkjenning
Data fra Mattilsynets drikkevannsregister viser at det fortsatt er 46 prosent av drikkevannsanleggene som mangler godkjenning.
– Mattilsynet fordrer at alle drikkevannsforsyninger som er i drift skal ha godkjenning. Vannverkseierne må ta sitt ansvar og sørge for at drikkevannsforsyningene oppfyller regelverkets minimumskrav. Forbrukerne har krav på trygt og godt drikkevann, sier Anders Prestegarden, regiondirektør på Mattilsynets regionkontor i Hedmark og Oppland.
Klart ansvar
Vannverkseierne er ansvarlig for helsemessig trygt drikkevann
Gjennom kampanjen har Mattilsynet tydeliggjort at det er vannverkseierne som har ansvaret for å skaffe abonnentene helsemessig trygt vann i tilstrekkelig mengde og med tilfredsstillende leveringssikkerhet.
Mattilsynet har gjort bransjeorganisasjonene som representerer vannverkseierne kjent med resultatene som framgår av kampanjens sluttrapport. Samtidig er det pekt på viktige forbedringsområder for vannverkene.
Kampanje
Mattilsynet har under denne kampanjen benyttet tilsynsmetoder og tilsynsverktøy som har bidratt til å gjøre Mattilsynet mer enhetlig. Alle distriktskontorer i Mattilsynet deltok i kampanjen.
Mattilsynet gjennomførte tilsynskampanjen i perioden oktober 2006 til mars 2007.