Purus fortsetter sin innovative reise

 
Purus fortsetter sin innovative reiseBildet: Produktsjef Håkan Fridvall i Purus med sluket som avgir alarm ved høye fuktverdier og som dermed bidrar til å redusere vannskader i våtrom. Til høyre ser vi den nye gummikoblingen som sikrer trygge overganger mellom ulike materialer og dimensjoner. Foto: Odd Borgestrand
NORDBYGG 2022: Purus fortsetter med det selskapet betegner som sin innovative reise for tryggere våtrom. Nå lanseres en «talende gulvsluk» under produktnavnet Purus Connect.

Av Odd Borgestrand
Stockholm

Under Nordbygg i Stockholm lanserte selskapet i samarbeid med Talkpool et sluk som avgir alarm ved høye fuktverdier i tillegg til nye gummikoblinger som sikrer trygge overganger mellom ulike materialer og dimensjoner.

«Talende gulvsluk»

Erstatningene etter vannskader i boliger og hytter i 2021 var på nesten 3,4 milliarder i Norge ifølge tall fra Finans Norge. Både antallet og erstatningene etter vannskader i boliger og hytter økte med 13 prosent i fjor. I Sverige er tallene enda høyere. Her beløper skadeomfanget seg til seks milliarder kroner hvert år.
- Nå er det viktig at forsikringsselskapene igjen tar tak i det forebyggende arbeidet sammen med bransjen og Fagrådet for våtrom for å få ned omfanget av vannskader i boliger og hytter, sier salgssjef i Purus, Søren Brøndum Knudsen til VVS aktuelt.
Det er mellom membran og sluk det mest sårbare punktet befinner seg i alle våtrom, og det er en av grunnene til at Purus og Talkpool nå har gått sammen om å lansere «talende gulvsluk» under produktnavnet Purus Connect.

Tverrfaglig samarbeid

Det er to år siden det svenske forsikringsselskapet Folksam innledet samarbeid med Purus, Anticimex og Talkpool for å undersøke mulighetene for å ta i bruk ny teknologi for å redusere skadekostnadene. Sammen har partene en bred kunnskap på relevante områder som er nødvendig for å håndtere vann- og fuktskader. Purus som ledende produsent av gulvsluk, Talkpool med sin ekspertise på sensorteknologi og Anticimex som eksperter på skadeinspeksjon knyttet til vann og fukt. De har kommet fram til at tidlig oppdagelse av lekkasjer resulterer i 60 prosent lavere reparasjonskostnader. Etter analyse- og utviklingsarbeid har Purus og Talkpool i fellesskap utviklet en løsning i form av et smart gulvsluk som i kombinasjon med trådløst måleverdi-innsamlingssystem og analyseprogramvare kan oppdage mistenkt lekkasje og sende alarmer om potensielle fuktproblemer.

- Sammen med inspeksjoner gjør løsningen det mulig å oppdage vannlekkasje tidligere og begrense skaden. På denne måten kan løsningen også støtte innføring av delreparasjoner og redusere skadekostnadene drastisk, forteller produktsjef Håkan Fridvall.

Sverige først ut

Folksam har i ett år gjennomført en pilottest hvor de monterte det smarte gulvavløpet i forbindelse med utbedring av våtromsskader. Prosjektets tester viser at de to vanligste feilene som gir vannskader i våtrom kan oppdages på en god måte med Connect-teknologien. Det er feil tilkobling av vanntettingslag til gulvsluk og skadet vanntettingslag som betyr lekkasje ovenfra. Tilsvarende tester er også utført av en tredjepart, nemlig det svenske forskningsinstituttet RISE.
- På bakgrunn av de svenske testene blir produktet først lansert i Sverige, men det kan bli aktuelt å tilby produktet også på det norske markedet.  Her må det imidlertid komme noen avklaringer med de norske forsikringsselskapene i forkant, understreker Søren Brøndum Knudsen.

Smarte gummikoblinger

Under Nordbygg presenterte Purus også nye gummikoblinger for å sikre både tetthet og holdbarhet.
Det nye sortimentet gummikoblinger består av 20 artikler og egner seg i de fleste situasjoner med krav til sammenføyning og tetting, inkludert overganger mellom ulike materialer og dimensjoner. Salgssjef for Purus Norge, Søren Brøndum Knudsen, mener selskapet nå beveger seg mellom VVS og VA.
- Alt vi gjør handler om sikker installasjon. Alle våre gummikoblinger har gjennomgått uavhengig produkttesting hos RISE innen tetthet, kompresjon og slagfasthet. Gummikoblingene er testet for å tåle trykk opp til 0,6 bar. De kan installeres både horisontalt og vertikalt, forklarer en entusiastisk salgssjef. Materialet er robust EPDM (gummi) og TPE (plast), er begge helt ftalatfrie, (et mykningsmiddel som brukes i plast) aldrings-, UV- og alkalibestandige, legger han til.
Slangeklemmene er produsert i syrefast stål for ekstra motstand og er plassert i spesialkonstruerte riller, slik at de ikke sklir ut av posisjon, sier Knudsen.

Pregede dimensjoner

Det skal være enkelt for installatøren å benytte de ulike gummikoblingene. Derfor er det enkelte produktet utstyrt med en etikett med pregede dimensjoner, som gjør det lettere å finne riktig artikkel basert på ulike rørdimensjoner. Ved montering vil installatøren merke at det er innvendige flenser som avgrenser rørskjøten, samtidig som man kan tre gjennom røret.
- En variant som vi er unike på i Skandinavia er den såkalte Gummikobling Plug-In, med en side for utvendig montering og en side for innvendig montering på avløpsrør, sier Knudsen, for å være sikker på at han har fått med seg alle detaljene.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår