- Hjertesukk fra en fagidiot
Publisert: 14 Mar 2024
Av Sturla Ingebrigtsen, Head of R&D, TROX Auranor AS
Der og da var beskyldningen negativt ladet, men vi kom til enighet til slutt. Temaet var oppvarming via ventilasjon, i et område med kaldt klima, for omsorgsboliger med sårbare mennesker.
Viktig å ta med hele inneklimabegrepet
Med 2 lærebøker innen ventilasjonsfaget på CV-en kan jeg nok være ekstra oppmerksom på hvorfor vi installerer ventilasjon i utgangspunktet, og hvis noen skulle være usikker på dette så er det for å skape et godt inneklima! Her er det dessuten viktig å ta med hele inneklimabegrepet, og det er her mitt hjertesukk ligger. Stadig ser jeg forskningsrapporter som har forsket på en liten del av inneklimaet, eksempelvis at vi klarer å oppvarme med ventilasjon – og klare å skape stabile temperaturer i rommene – og så blir dette fremstilt som at man oppnår godt inneklima… Har vi egentlig det?
For å gi en oppsummering om hva som ligger i inneklima-begrepet så er dette:
• Termisk miljø (lufthastighet, strålingsasymmetri, luftfuktighet, lufttemperatur, etc.)
• Atmosfærisk miljø (gasser, lukter, partikler, etc.)
• Akustisk miljø (lydtrykknivå, etterklangstid, etc.)
• Aktinisk miljø (dagslysnivå, lyskildens fargespekter, radon, etc.)
• Mekanisk miljø (ergonomi, sittestilling, etc.)
I tillegg kan vi legge til estetisk miljø o psykososialt miljø, og da får vi det som omtales som innemiljøets syv søstre.
«Renvasket» som oppvarmingsprinsipp
Hvis denne artikkelen handlet om naturlig eller hybrid ventilasjon, kunne vi pekt på problemstillinger innenfor både termisk, atmosfærisk og akustisk miljø, og utfordringen med disse systemene er at vi har lite kontroll for å løse problemet. Trekk (termisk miljø) oppstår pga. for kald uteluft kommer gjennom åpninger uten kontroll på menge/hastighet, problemer med partikler og pollen (atmosfærisk miljø) gir problemer for personer med allergi, og støy utenfra (akustisk miljø) er vanskelig å hindre. For å nevne noe!
I denne artikkelen ønsker jeg å gå tilbake til oppvarming via ventilasjon, som nå har blitt «renvasket» som oppvarmingsprinsipp i Norge. Det foreligger noen forskningsrapporter på at man oppnår god omblanding, jevn lufttemperatur, og liten temperaturgradient, selv om oppvarming skjer via ventilasjon. Også leverandøren som jeg representerer har produkter som gir like gode resultater, så hva er da problemet?? Problemet ligger i nivået av relativ fuktighet vi får i slike lokaler med oppvarming via ventilasjon. Her biter de fysiske lovene oss i baken.
Tvunget til å øke luftmengden på de kaldeste dagene
Folkehelseinstituttets rapport 2015:1 Anbefalte faglige normer for inneklima stadfester at ekstrem lav luftfuktighet bør unngås, og oppgir 20% RH som nedre grense.
I fagboken Enøk i bygninger (Novakovic et al., 2007) finner vi følgende oversikt over problemer knyttet til relativ fuktighet:
Hvilken relativ fuktighet blir det når vi varmer ved hjelp av ventilasjon? I kontorbygg med oppvarming med ventilasjon har jeg målt relativ fuktighet på 6 % på kalde dager, og jeg snakket med en forsker på emnet som har målt 4 % i samme type bygg (hun sendte da måleutstyret til kalibrering pga. hun trodde det var feil, men fikk tilsvarende resultat etter kalibrering også). Så dette er et reelt problem!
Hva er resultatet av tørr luft?
Fuktopptaket fra kroppen øker, så vi opplever det kaldere (enn hvis relativ fuktighet har vært høyere med samme temperatur) – paradoksalt nok
• Man opplever tørre øyne, og mange plages hvis de bruker linser
• Tørre slimhinner som gir økt risiko for smitte
• Utfordrende for personer med eksem, psoriasis, astma, etc.
Det er samme utfordring som for temperatur, hvor folk er forskjellig og har ulikt nivå for optimal temperatur, så reagerer også forskjellig på relativ fuktighet. Noen er sensitive og reagerer tidlig på lave verdier, mens andre ikke reagerer like sterkt.
Hva skal vi så gjøre – skal vi starte med befuktning?? Svaret på det, fra mitt personlige synspunkt, er entydig NEI!! Befuktning er dyrt i installasjon, dyrt i drift, krevende under service, og en potensiell inneklima-bombe om vedlikeholdet er dårlig. Her skal vi tenke oss veldig godt om før vi installerer noe.
Mine råd blir derfor:
• Vurder uteklima. Hvilken utetilstand (temperatur og fuktighet) er det normalt at vi har på vinteren?
• Kan de som plages på kalde dager ha hjemmekontor, slik at de kan unngå et dårlig inneklima på disse dagene?
• Vurder fuktproduksjonen i lokalene som er planlagt med oppvarming via ventilasjon. Fuktproduksjon fra personer er marginal (0,5 – 1,0 liter/døgn finner man som tommelfingerregel), men lavere aktvitetsnivå gir lavere fuktavgivelse.
• Vurder hvor sårbare disse personene er, og hvilken konsekvens det kan få om det blir økt risiko for smitte av sykdom ved ekstra lav fuktighet.
Hvis man skal ha oppvarming via ventilasjon er det viktig at man er klar over hvilken påvirkning dette får på relativ fuktighet i bygget, og hvilken konsekvens dette kan gi for brukerne. Brukere og driftere bør informeres om dette, slik at de vurdere tiltak på ekstra kalde dager – eller for ekstra sårbare personer. Tiltak for å øke fuktigheten i lokalene bør også vurderes, selv det her er vanskelig å finne gode og sikre tiltak – uten for stor kostnad eller risiko.
Mindre uttørking av luften
På utstyr-siden er det viktig å installere ventiler med veldig god induksjon (eksempelvis TROX sin Orion-LØV), og vite at ventiler i taket er bedre enn ventiler i vegg, siden man er sikrere på å få god omrøring.
Helt til slutt; hva med kjølebafler med oppvarming – gir de samme problem? Svaret på dette er nei. I en kjølebaffel (også med varmefunksjon) brukes tilluften for å skape en funksjon slik at romluften blir ført gjennom et batteri og varmet/kjølt, for så å bli tilført tilbake til rommet igjen. Romluften sirkulerer gjennom baffelen med en begrenset tilluftsmengde, noe som gir mindre uttørking av luften.
-
Skal bygge om Nygårdshøyden nærvarmeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitet i Bergen (UiB) er i gang med et prosjekt for ombygging av et nærvarmeanlegg som betjener 6 bygg på Nygårdshøyden med termisk energi
-
Anders Berg er ny salgssjef i Tapwell
NYTT OM NAVN: Anders Berg er ansatt som ny salgssjef i Tapwell. Berg har tidligere jobbet med sterke merkenavn som Motek, Luna og Würth.
-
NHO Byggenæringen støtter energidirektivene
NHO Byggenæringen gir sin støtte til implementeringen av blant annet Bygningsenergidirektivet og Energieffektiviseringsdirektivet.
-
Tilbyr rammeavtale på automasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune, vann og avløps-virksomheten, tilbyr rammeavtale for levering av PLS og PLS utstyr inkludert levering av nødvendige tjenester og utstyr for dette.
-
PAM utfordrer rikspolitikere om VA-økonomien
VA-DAGENE 2025: Voldsomme investeringer i vann og avløp må gjøres over hele landet. Kommuner legger på VA-gebyrene, men økningen spises opp av høyere renter. Hvor skal pengene til nødvendige tiltak komme fra?
-
Sikrer minimalt varmetap og maksimal energieffektivitet i tekniske rom
Energisaver AS har utviklet isolasjonsputer for tekniske rom, som de mener kan gjøre en betydelig forskjell for både kommuner, næringsbygg og borettslag i Skandinavia.
-
Vinner ventilasjonsprosjekt
Aeron er tildelt en kontrakt av stålprodusenten Stegra for leveranse av ventilasjonssystemer (HVAC) til deres nye produksjonsanlegg i Sverige.
-
Historisk investering for fremtidig varmeforsyning
Styret i Akershus Energi har nylig vedtatt en betydelig investering for å sikre at Lillestrøm får en mer robust og bærekraftig fjernvarmeforsyning i årene fremover.
-
- Fjernvarme har et stort potensial
URBAN ENERGI 2025: Den 28.–29. januar arrangeres årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi på Radisson Blu Hotel i Oslo, der det legges vekt på innovasjon og engasjement rundt tema fjernvarme. Blant deltakerne er Norsk Wavin.
-
Regelmessig vannrens er viktig for byggets varmeanlegg
FAGARTIKKEL: - Regelmessig vannrens sikrer optimal drift, forlenger levetiden til utstyret og reduserer vedlikeholdskostnadene. Men hvordan fungerer egentlig en vannrens?
-
Hva betyr EUs nye bygningsenergidirektiv for bransjen?
Hele 17 europeiske interesse- og bransjeorganisasjoner har sammen gått ut med støtte til det nye bygningsenergidirektivet (EPBD). Direktivet inneholder viktige nye bestemmelser for å bringe bygningsmassen på sporet av EUs energi- og klimamål for 2050.
-
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund.
-
OUS med Norges største energisparekontrakt
Oslo universitetssykehus HF (OUS) inngår EPC-kontrakt i fornyet og tilpasset versjon med Caverion og GK.
-
- Tid for større energifleksibilitet
KRONIKK: - Et moderne og intelligent energisystem som benytter seg av etterspørselsbasert fleksibilitet vil kunne avlaste og stabilisere strømnettet ved toppbelastningsperioder.
-
- Rørleggere kan være frontløpere i det grønne skiftet
Grundfos mener det nylig annonserte skiftet i norsk energipolitikk markerer en ny æra for bærekraftig oppvarming. Det åpner også opp for spennende vekstmuligheter for rørleggere over hele landet.
-
Utlyser ombygging av rørtekniske anlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Verdal kommune utlyser entreprise på ombygging rørtekniske anlegg ved Ørin renseanlegg.
Aktivitetskalender
-
PAM utfordrer rikspolitikere om VA-økonomien
VA-DAGENE 2025: Voldsomme investeringer i vann og avløp må gjøres over hele landet. Kommuner legger på VA-gebyrene, men økningen spises opp av høyere renter. Hvor skal pengene til nødvendige tiltak komme fra? -
Norsk Vanns Fagtreff 2025
KURS OG KONFERANSER: Norsk Vann inviterer til Fagtreff på Gardermoen 18.-19. mars 2025, med to fagparalleller per dag, utstillere og sosiale arenaer. -
Klart for Multifagmesse 2025
KURS OG KONFERANSER: Den 30. januar 2025 inviterer fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2025» i Trondheim. -
Inviterer til webinar
KURS OG KONFERANSER: I dette webinaret, i regi av Ulefos, lærer du mer om hva du skal gjøre for å unngå lekkasjer og driftsproblemer, og sikre en stabil vannforsyning. -
Norsk Kjøleteknisk Møte – NKM2025
KURS og KONFERANSER: Den 3.–4. april arrangeres NKM2025 på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen i Bergen. Dagen før inviteres det til workshop i tema høytemperaturvarmepumper. -
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap.
Aktuelle prosjekter
-
Skal bygge om Nygårdshøyden nærvarmeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Universitet i Bergen (UiB) er i gang med et prosjekt for ombygging av et nærvarmeanlegg som betjener 6 bygg på Nygårdshøyden med termisk energi -
Tilbyr rammeavtale på automasjonstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune, vann og avløps-virksomheten, tilbyr rammeavtale for levering av PLS og PLS utstyr inkludert levering av nødvendige tjenester og utstyr for dette. -
Tilbyr entreprise på legging av ny inntaksledning
AKTUELLE PROSJEKTER: Verdal kommune bygger nytt vannbehandlingsanlegg. I den forbindelse innbyr kommunen til konkurranse om utskifting av eksisterende inntaksledning. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Grenlandskommunenes Innkjøpsenhet (GKI) tilbyr rammeavtale på tekniske rådgivertjenester. Verdi: inntil 34 millioner kroner. -
Søker rådgivere innen tekniske fag
AKTUELLE PROSJEKTER: Alta kommune innbyr til åpen anbudskonkurranse for parallelle rammeavtaler innen teknisk rådgivning. Verdi: inntil 10 millioner kroner. -
Bravida vinner «Granitten Senior»- prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: I løpet av de tre neste årene skal Bravida levere tradisjonelt røranlegg, varme, sanitær og sprinkler til 121 leiligheter i JM Boligs prosjekt «Granitten Senior» på Furuset i Oslo. -
Tilbyr rammeavtale for VA-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Loppa kommune i Vest-Finnmark tilbyr rammeavtale for VA-tjenester inkl. materiell, samt leie av maskiner og personell. Verdi: inntil ca. 16 millioner kroner. -
Utlyser VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Selbu kommune inviterer til anbudskonkurranse for etablering av ny vannledning Siran – Setsaas. -
Tilbyr ventilasjonsprosjekt i Stavanger
AKTUELLE PROSJEKTER: Stavanger Parkeringsselskap KF søker totalentreprenør til utskifting av ventilasjonsanlegg i to etasjer i parkeringshuset P-St. Olav. -
Tilbyr rammeavtale innen vannbehandling
AKTUELLE PROSJEKTER: Trondheim kommune tilbyr rammeavtale på vannbehandlingsanlegg for tappevann mot legionella, basert på doseringsanlegg. -
Tilbyr rammeavtale for levering av VA / VVS-materiell
AKTUELLE PROSJEKTER: Felles Innkjøpskontor, på vegne av kommunene Frogn, Nesodden, Vestby og Ås ønsker å inngå rammeavtale med inntil tre leverandører for kjøp av VA / VVS-materiell. -
Veas søker rådgivning innen nitrogenfjerning
AKTUELLE PROSJEKTER: Veas Selvkost AS inviterer til åpen tilbudskonkurranse på rådgivertjenester i forbindelse med nitrogenfjerning for en region (konseptutredning). -
Renoverer Helga Engs hus
AKTUELLE PROSJEKTER: UiO tilbyr generalentreprise for ombygging av «Helga Engs hus» på Nedre Blindern. -
Søker totalentreprenør til VA-prosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Modum er en kommune utlyser konkurranse om totalentreprise for etablering av nytt VA-anlegg. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg og Rakkestad kommune utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester. -
Planlegger renovering av Tomter skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune utlyser konkurranse om totalentreprise på renovering av Tomter skole.
Bransjekommentar
-
Regelmessig vannrens er viktig for byggets varmeanlegg
FAGARTIKKEL: - Regelmessig vannrens sikrer optimal drift, forlenger levetiden til utstyret og reduserer vedlikeholdskostnadene. Men hvordan fungerer egentlig en vannrens? -
- Raceslice-metoden bidrar til en bærekraftig fremtid
BRANSJEKOMMENTAR: - Når jeg ser tilbake på de siste fire årene, er det tydelig at Raceslice-metoden ikke bare har vært en teknologisk utvikling – det har vært en reise mot en grønnere og mer effektiv fremtid. -
- Hvorfor velger ikke bransjen de mest bærekraftige alternativene?
AUTOMATISKE SLOKKEANLEGG: - I en tid der klimamål står høyt på dagsorden for både offentlige og private byggherrer, rådgivere, entreprenører og rørleggere, må vi som bransje spørre oss selv: Velger vi løsninger som faktisk lever opp til våre bærekraftsmål? -
Blir 2025 energiskiftets år i byggenæringen?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva vil prege byggebransjen i det nye året? Blant spådommene finner vi nye teknologier og smartere energiløsninger som vil redusere kostnader, klimagassutslipp og belastningen på strømnettet. -
Tips til vedlikehold og skadeforebygging i borettslaget
FAGARTIKKEL: - Styret i borettslag og sameier er ansvarlig for vedlikehold. Det innebærer blant annet å sørge for at felles rør, sluk, kanaler og andre fellesinstallasjoner som går gjennom boligen eller i grunnen, blir holdt i orden. -
- Unngå frosne rør
FAGARTIKKEL: Når kulden inntar våre boliger og fritidssteder, er det avgjørende å ta forholdsregler for å unngå frosne rør, og de problemene det kan medføre. -
Hva kjennetegner en god prosjektplan for VVS i boligprosjekter?
FAGARTIKKEL: - God prosjektstyring er avgjørende for å gjennomføre et vellykket byggeprosjekt, og prosjektplanen blir på mange måter ditt viktigste styringsverktøy. -
Hvordan skape et godt inneklima om vinteren?
KRONIKK: Vinteren er her, og for mange betyr det et tørrere inneklima, både hjemme og på jobb. Blir det for tørt, kan du oppleve tørre øyne, irritert hud, hyppigere hodepine og allergier. Hva kan vi gjøre for å hindre dette? -
- Viktig å tenke nytt rundt tema overvann
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi må tenke nytt for å få unna alt vannet som kommer til å komme. Nå er en ny kombinert infiltrasjons- og fordrøyningsløsning testet i fullskala på Torvet i Trondheim. -
Slutt på nitriste handikaptoaletter?
BRANSJEKOMMENTAR: - Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming? Er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig? -
Viktig å dokumentere vedlikehold i borettslag og sameier
BRANSJEKOMMENTAR: - Å samle dokumentasjon for utførte vedlikeholdsarbeider i borettslag blir kanskje ikke gjort like systematisk, selv om det egentlig er en smart ting å gjøre. -
- Hva skal til for å få ned omfanget av VA-feil?
FAGARTIKKEL: - Jeg er Ali Al-Akabi. Jeg er 33 år gammel, og fersk sivilingeniør i vann- og miljøteknikk ved NMBU. Sommeren 2024 leverte jeg masteroppgave, om feil på nye vann- og avløpsanlegg i Norge. -
- Slik ryker anboringsklammeret
FAGARTIKKEL: – Vi hadde noen uheldige erfaringer med PE anboringsklammer for et par år siden. Det ble avdekket i forbindelse med testing av prosedyresveis, der de rett og slett ikke besto, sier prosjektleder Lene Sparre Thunes i Porsgrunn kommune. -
- Staten må koordinere utbyggingen av vann og avløp
BRANSJEKOMMENTAR: Det trengs omfattende investeringer i vann og avløp i årene som kommer, og innbyggerne som må ta regningen i form av økte gebyrer. Oslo er et tydelig eksempel på dette – nå øker vannavgiftene med 30 prosent i 2025 og avløp med 6 prosent. -
- Vær proaktiv!
FAGARTIKKEL: - Vannlekkasje fra varmtvannsberedere er blant de ti vanligste årsakene til vannskader i Norge. Å være proaktiv kan bidra til å unngå omfattende skader og kostnader. -
Ny fabrikk resirkulerer gammel plast til nye rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Nå tar Hallingplast AS for alvor skrittet inn i sirkulærøkonomien. 10 000 tonn gammel plast blir råstoff til nye produkter i en en ny fabrikk. Blir det gode, trygge rør av sånt?
Kurs og Seminarer
-
PAM utfordrer rikspolitikere om VA-økonomien
VA-DAGENE 2025: Voldsomme investeringer i vann og avløp må gjøres over hele landet. Kommuner legger på VA-gebyrene, men økningen spises opp av høyere renter. Hvor skal pengene til nødvendige tiltak komme fra? -
Norsk Vanns Fagtreff 2025
KURS OG KONFERANSER: Norsk Vann inviterer til Fagtreff på Gardermoen 18.-19. mars 2025, med to fagparalleller per dag, utstillere og sosiale arenaer. -
Klart for Multifagmesse 2025
KURS OG KONFERANSER: Den 30. januar 2025 inviterer fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2025» i Trondheim. -
Inviterer til webinar
KURS OG KONFERANSER: I dette webinaret, i regi av Ulefos, lærer du mer om hva du skal gjøre for å unngå lekkasjer og driftsproblemer, og sikre en stabil vannforsyning. -
Norsk Kjøleteknisk Møte – NKM2025
KURS og KONFERANSER: Den 3.–4. april arrangeres NKM2025 på Radisson Blu Royal Hotel Bryggen i Bergen. Dagen før inviteres det til workshop i tema høytemperaturvarmepumper. -
Hallingtreff nærmer seg fulltegnet
HALLINGTREFF 2025: Januar og Hallingtreff 2025 nærmer seg raskt. Med over 300 påmeldte er deltakerlisten 90 prosent fulltegnet. Blant utstillerne finner vi gamle kjente og et par nye navn. -
Inviterer til vårens største VA-konferanse
VA-dagene 2025: PAM Norge inviterer vannbransjen til vårens største VA-konferanse. Øverst på programmet står verdien av å snakke sammen. -
VA Messene utvider arrangementet i 2025
VA MESSENE 2025: For å nå ut til enda flere fagfolk i VA-bransjen, har VVP vedtatt å utvide til nye områder og alternere mellom byer fra våren 2025 -
Samspill og jakt på VA-informasjon
HALLINGTREFF 2025: Det nærmer seg Hallingtreff 2025, og mye av innholdet på den tradisjonsrike VA-konferansen er klart. -
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder.
Produktnyheter
-
Sikrer minimalt varmetap og maksimal energieffektivitet i tekniske rom
Energisaver AS har utviklet isolasjonsputer for tekniske rom, som de mener kan gjøre en betydelig forskjell for både kommuner, næringsbygg og borettslag i Skandinavia. -
Nye desinfeksjonssensorer fra Endress+Hauser
PRODUKTNYHET: Med de nylig lanserte sensorene tilbyr Endress+Hauser nå skreddersydde sensorer for alle måleoppgaver. -
Milwaukee utvider MX Fuel-systemet
PRODUKTNYHET: MX FUEL kompakt arbeidslys eliminerer kabelrot og fjerner bekymringer knyttet til bensindrevne løsninger for brukerne. -
Åpner for BIM-data fra Uponors produktportefølje
GF Building Flow Solutions tilbyr nå BIM-data fra Uponors produktportefølje i de fleste vanlige databaser som Magicad, Linear, Trimble og Solar Computer. -
Canes lanserer Hyco - nytt styringssystem for vannbåren varme
PRODUKTNYHET: Rørleggere og varmeinstallatører kan nå tilby sine kunder Hyco-systemet fra Canes. Dette er et avansert, men brukervennlig styringssystem for vannbåren gulvvarme . -
Ego aktuator med adaptiv strømningskontroll
PRODUKTNYHET: Canes har lansert en ny aktuator, Ego, med adaptiv strømningskontroll. Den er designet for å utføre hydraulisk balansering av varmesystemer ved hjelp av kunstig intelligens (KI). -
Geberit lanserer Selnova Square baderomsmøbler
PRODUKTNYHET: De nye baderomsmøblene fra Geberit er moderne, stilrene og funksjonelle. De er allerede på lager på Geberits hovedkontor på Lørenskog. -
LK Metrix - en game changer?
PRODUKTNYHET: LK Metrix er et helt nytt verktøy for å måle strømning i vannrør. Verktøyet monteres utenpå røret og måler strømningen, du trenger rett og slett ingen måleventil -
Habo lanserer nye servantbatterier
PRODUKTNYHET: Habo utvider nå sitt sortiment for baderom og lanserer fem modeller av høykvalitets servantbatterier. De nye armaturene er testet, typegodkjent og sertifisert av RISE (Research Institutes of Sweden). -
App skal gjøre arbeidshverdagen tryggere
PRODUKTNYHET: I flere måneder har Skydda, Unifractal, Betonmast og Gjensidige jobbet sammen for å utvikle et digitalt verktøy med mål om å redusere personskader og arbeidsrelatert sykefravær. -
Canes lanserer nytt miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme
PRODUKTNYHET: Canes lanserer "GoGreen PE-RT", et bærekraftig og miljøvennlig rør for vannbåren gulvvarme, produsert av resirkulert PE-RT. -
Spennende nyheter fra Dansani
PRODUKTNYHETER: Dansani, som i år feirer 40 år, lanserer nå spennende nyheter for baderommet i 2025-kolleksjonen sin. -
TECEneo - nytt dusjtoalett fra TECE
PRODUKTNYHET: Nå utvider TECE sin dusjtoalett-familie med TECEneo. Den nye toalettløsningen har innovative og smarte funksjoner som forbedrer renslighet, brukervennlighet og bærekraft. -
Franke Home Solutions lanserer Water Hub
PRODUKTNYHET: RørosHetta og Franke Home Solutions lanserer produktnyheten Water Hub på det norske markedet -
Lanserer Canes Ypsilon
PRODUKTNYHET: Canes introduserer Canes Ypsilon, et banebrytende sisternessystem som kombinerer fordelerskap og innbygningssisterne i én integrert modul. -
TECE lanserer TECEfloor Smart Home
VVS-dagene 2024: Under VVS-dagene lanserer TECE sin nye innovative løsning TECEfloor Smart Home. Denne gjør det mulig å aktivere, slå av eller justere gulvvarmen eller andre bærbare produkter i hjemmet, enkelt igjennom app.
Nyttekjøretøy
-
Cognia Technology sikret avtale med Oslo kommune
NYTTEKJØRETØY: Cognia Technology har vunnet en viktig kontrakt med Oslo kommune for å digitalisere og effektivisere bruken av kommunens kjøretøy. -
Ford økte salget av nyttekjøretøy med 65 prosent
NYTTEKJØRETØY: Med Norges klart mest solgte pickup i 2024, Ford Ranger/Ranger Raptor, 2-tonns Transit/E-Transit og nye Transit Custom i spissen økte Ford salget av sine nyttekjøretøy med hele 65 prosent i 2024. -
Maxus lanserer eTerron 9
NYTTEKJØRETØY: Maxus vil i 2025 utvide sitt sortiment med en ny elektrisk pickup: eTerron 9. Med firehjulstrekk, imponerende kapasitet og toppscore på fem stjerner i Euro NCAP, vil den sette en ny standard for sitt segment. -
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner.