Hva kjennetegner en god prosjektplan for VVS i boligprosjekter?

 
Hva kjennetegner en god prosjektplan for VVS i boligprosjekter?Illustrasjonsbilde. Foto: VB
FAGARTIKKEL: - God prosjektstyring er avgjørende for å gjennomføre et vellykket byggeprosjekt, og prosjektplanen blir på mange måter ditt viktigste styringsverktøy.

Av Tarjei Samuelsen, daglig leder i VB J & A Rosenlund

Uten en tydelig plan kan det fort oppstå misforståelser mellom de ulike faggruppene. Forsinkelser, feil og avvik kan føre til konflikter og sprekk i budsjettet. Her er mine tips for å lykkes med planleggingen.

Det er lurt å bruke tid i forkant på å utforme en god prosjektplan. Om prosjektet er stort eller lite, om det er VVS-installasjoner, komplette boligprosjekt eller annet, har i utgangspunktet ingen betydning. Det er bare planen som blir mer eller mindre omfattende.

(Artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra VB Gruppen)

Kjennetegn på en god prosjektplan

En god prosjektplan kan kjennetegnes ved at prosjektets hovedmål og delmål er konkrete og tydelig formulert. Planen skal vise hvordan prosjektet skal gjennomføres, hvilke arbeider som skal startes når, ferdigstilling og hva som skal leveres til hvilken tid. Selvfølgelig skal det også være i henhold til budsjett og betalingsplan.

Det er viktig å definere hvilke faktorer som må oppfylles før prosjektet blir ansett som en suksess. En god prosjektplan skal ta høyde for at avvik og forsinkelser kan oppstå, og fungere som støtteverktøy for prosjektleders håndtering av slike hendelser.      

En god plan kartlegger aktuelle risikoer og hendelser som kan gi negative konsekvenser for byggingen. Dette vil redusere sjansen for å møte på uforutsette problemer og hjelpe deg med å identifisere kritiske punkter som bør vies ekstra oppmerksomhet. Dette gjelder både små og store byggeprosjekter.

Prosjektplanen bør også ta for seg hvilke dokumentasjonskrav som må oppfylles, og hvem som er ansvarlig for dette. Rørleggerbedriften vil for eksempel være ansvarlig for å levere en drifts- og vedlikeholdsplan for sine leveranser.

Les mer: 5 fallgruver du må unngå i prosjektarbeidet

Behov for samordningsmøte?

Du kan gjerne lage en skisse av prosjektplanen tidlig, men før du spikrer de forskjellige punktene, bør du invitere underleverandørene dine til et samordningsmøte hvor dere går gjennom planen sammen. Dette vil bidra til at alle som er involvert i prosjektet får et visst eierskap til planen og kan komme med innspill til hvordan prosjektet best kan gjennomføres. Husk at underleverandørene dine er like opptatt av å sikre en kostnadseffektiv prosess som det du er.

Når overnevnte er utført og alle berørte parter er grundig orientert om prosjektet, vil det også legge et godt grunnlag for kommunikasjon og samarbeid mellom de ulike håndverkerne. 

Ansvarsfordeling

Du har sikkert hørt ordtaket: Jo flere kokker, jo mer søl? Selv i små prosjekter må flere fagfolk jobbe sammen, og det er ikke alltid det går knirkefritt. Derfor bør prosjektplanen ta for seg de ulike rollene og tildele ansvar. Sørg for å klargjøre hvor grensene går.

Du bør oppfordre underleverandørene til å holde interne oppstartsmøter i tillegg. Det vil sikre at alle som er involvert i prosjektet kjenner til aktiviteter, fastsatt fremdriftsplan, roller og ressurser.

Les også: Hva betyr BIM for rørleggeren?

Fremdriftsplan

Du bør også lage en tydelig plan for fremdriften, slik at de rette fagfolkene kommer inn til rett tid. Da vil du unngå at malerne kommer før snekkerne er ferdig med veggene. Fremdriftsplanen bør knyttes opp til de avtalte delmålene. Marker gjerne viktige milepæler. Det er viktig at du involverer underleverandørene, slik at fremdriftsplanen blir realistisk. La de som er ansvarlige for hvert delmål selv planlegge hvordan de skal levere.

Retningslinjer for kommunikasjon

Hva skal være tjenesteveien, hvordan skal det kommuniseres, hvem kan godkjenne avvik, hvordan og hvor ofte skal det rapporteres? Dette er viktige spørsmål du bør dekke i prosjektplanen. Opprett en felles deleplattform for dokumenter via nettet. På den måten får alle raskt får tilgang til de nyeste tegningene. Det er ditt ansvar som prosjektleder at kommunikasjonen flyter godt.

Logistikk

Uten varer og materialer blir det vanskelig å bygge noe som helst. Samtidig kan spontane eller uplanlagte vareleveranser føre til mye rot og søppel på byggeplassen. Du bør derfor spesifisere hvor containere skal plasseres, område for vareleveranse, og regler for eventuell nattlevering.

Prosjektplanen bør også ta for seg avfallshåndtering. Som prosjektleder skal du tilrettelegge for kildesortering, og dette må også underleverandørene skrive under på.   

En god prosjektplan vil i tillegg inkludere:

  • Produktdokumentasjon
  • HMS
  • Massekontroll
  • Innkjøpsplan
  • Økonomirutiner
  • Risikovurdering, kvalitetsplan og kvalitetssikring
  • En klar kravspesifikasjon fra sluttbruker

(KILDE: VB Bloggen)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår