Slutt på nitriste handikaptoaletter?

 
Slutt på nitriste handikaptoaletter?Illustrasjonsbilde
BRANSJEKOMMENTAR: - Hvem stiller egentlig kravene til universell utforming? Er det kravene i seg selv som har gjort at et typisk handikaptoalett forbindes med noe kaldt og kjedelig?

Av Camilla Cox Barfot, rørleggermester hos VB Kråkerøy Rør

Trist, lite innbydende, med standard utstyr og innredning – som regel i sterilt hvitt. I mange år har dette vært standarden, selv om det ikke trenger å være sånn. Kravene nedenfor sier ingenting om forbud mot farger og moderne design. Derimot er det forbudt å diskriminere personer med nedsatte funksjonsevner.

Inkluderende design er et viktig begrep i denne sammenheng, som tilsier at bad og toalett bør være likt for alle. Med like brukeropplevelser for flest mulig, både når det gjelder sanseinntrykk og praktisk bruk.

Det er som nevnt ingen krav til at det må se kjedelig ut, og heldigvis er det endringer på gang. Stadig flere universelt utformede toalettrom får både farger, materialer og design som speiler tiden og samfunnet vi lever i, men vi kan fortsatt bli bedre på dette. 

Hvit servant på tynn plate

Bilde: Toulose bolleservant i hvit. Stilren stor bolleservant i tynt porselen for montering på plate. 

 

Krav til universell utforming

Krav til universell utforming dekkes av en rekke lover, blant annet disse:

Teknisk Forskrift og Norsk Standard spesifiserer også krav til utforming (som for eksempel krav til håndstøtter ved toalettet og kontrastfarger mellom gulv og vegg) og tilgjengelighet. Mens utbygger og byggeier er pålagt å rette seg etter forskriften, er standardene frivillig å bruke. Standardene er imidlertid mer utfyllende og tar for seg blant annet betydningen av godt lys, kontrastfarger og sklisikkert materialvalg. Det står derimot ingenting om at disse valgene må være kjedelige. Derfor står man fritt til å lage et kreativt rom som både er universelt utformet og som inspirerer. 

Gjengangerfeil på handikaptoaletter

På tross av gode intensjoner og klare føringer i regelverket, er det mange toaletter med universell utforming i det offentlige rom som skuffer brukerne med dårlige løsninger.

I følge Norges Handikapforbund er dette noen typiske feil:

  • Kombinert toalett, stellerom og lager gjør det vanskelig å komme fram til toalettet, som skal ha plass til rullestol på begge sider.
  • Toalettrullen på bakveggen er utenfor rekkevidde.
  • Vasken er plassert i hjørne uten fri adkomst.
  • Vask, tørkerull og speil er for høyt plassert.
  • Innebygd vask hindrer plass til bena i sittende stilling.
  • Vask trukket inn på benkeplaten gjør det vanskelig å rekke vannet fra sittende stilling.
  • Et for kort, berøringsfritt armatur. Armatur for HC skal også tilpasses. 
  • Vegghengte toaletter som er kortere enn mange rullestoler: Rullestolbrukere treffer ikke toalettsetet og risikerer å falle ved overflytting.
  • Spyleknappen er for høyt plassert.

NHF har utarbeidet veilederen Toalett og bad - detaljer som teller. Her beskrives gode løsninger som kan brukes når en skal lage et funksjonelt toalett tilpasset alle.

VB har en egen temaside om tilrettelegging av bad for eldre og personer med nedsatte funksjonsevner. Vil du ta en titt, finner du siden her.

 KILDE: VB Bloggen

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår