Satser på resirkulering og mindre forbrenning

 
Satser på resirkulering og mindre forbrenningIllustrasjonsbilde
Wavin Orbia tar nå et betydelig steg for å redusere sin miljøpåvirkning. Selskapet har satt ambisiøse mål for å øke andelen resirkulert materiale i produksjonen.

De nyeste analysene viser hvordan økt resirkulering og redusert bruk av nye råmaterialer kan redusere produktets fotavtrykk med opptil 80 prosent, og dermed bidra til den overordnede ambisjonen om å bli netto null.

Bevisst på utfordringene

For å fremme en sirkulær økonomi er det avgjørende at selskaper over hele verden arbeider for å redusere sin bruk av naturlige ressurser og øke resirkuleringen. Hos Wavin er man bevisst på utfordringene som klimaendringer og overforbruk av ressurser medfører, og derfor har de tatt flere initiativer for å ta ansvar for sin egen miljøpåvirkning. Blant annet har selskapet installert solceller på sin svenske fabrikk i Eskilstuna og har også utviklet produktspesifikke EPD-er (Environmental Product Declarations) for å gjøre det enklere for kunder å velge produkter med lavere klimaavtrykk.

- Ved å utføre analyser per livssyklusstadium som viser når utslipp oppstår i hele verdikjeden, har vi kunnet identifisere hvilke muligheter vi har til å redusere de største utslippene, forteller Oleksandra Furman, digitaliserings- og bærekraftssjef Wavin Norge.

Kan redusere utslippene med opptil 80 prosent

Analysen som Wavin har utført viser tydelig at det finnes viktige muligheter for reduserte utslipp i plastprodusentens verdikjede, herunder økt fokus på resirkulerte materialer, samt mindre avfall til deponi, som også er en del av Orbia Wavins globale mål.

- For vår svenske fabrikk i Eskilstuna er innkjøp av plastpellets den absolutt dominerende utslippskategorien, men det er en som vi har kontroll over. Dette er fordi vårt råmateriale av ny kvalitet fremstilles gjennom oljeraffinering, noe som betyr at de største utslippene i vår verdikjede allerede har skjedd før vi får tak i våre råvarer. Derfor ønsker vi å se nærmere på hvordan vi kan erstatte materialer fra nye ressurser med resirkulerte materialer fra post-forbruker-kilder, sier Furman.

Bildet: Oleksandra Furman, digitaliserings- og bærekraftssjef Wavin Norge

- Om vi lykkes med å slutte å kjøpe nye pellets samt unngår forbrenning, kan vi redusere utslippene med opptil 80 prosent sett fra et livssyklusperspektiv. Takket være våre nye produktspesifikke EPD-er (Environmental Product Declarations) har vi nå muligheten til å analysere CO2-utslippene for hvert enkelt produkt, sier hun.

Koordinering og samarbeid i fokus

Arbeidet med å øke bruken av resirkulerte materialer går hånd i hånd med innsatsen for å påvirke bransjen til å slutte å forbrenne harde plastmaterialer etter endt levetid.
- Jo mer vi kan unngå forbrenning, desto mer resirkulert materiale blir tilgjengelig for oss å bruke, noe som bidrar til å lukke materialkretsløpet, mener Furman.

Men resirkulert materiale er ikke den eneste muligheten vi har for å redusere CO2-utslippene.

- Vi ser også store muligheter for i fremtiden å kunne erstatte nye, ubrukte, plastpellets som brukes i drikke-, trykk- og varmtvannssystemer med biobaserte polymerer. Da snakker vi plutselig om en reduksjon på 90 prosent av utslippene i stedet for 70 prosent. Men i dag mangler tilgjengeligheten i form av tonnasje for å kunne levere biobaserte vannledninger. Vi leter alltid etter måter å tette gapet mellom dagens tilgjengelighet og nødvendig tonnasje, og jobber kontinuerlig med å finne nye måter å bli mer miljøansvarlige på. Vi ser imidlertid stort potensial i vår bransje og dens muligheter for forbedring, avslutter Furman.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår