- Raceslice-metoden bidrar til en bærekraftig fremtid

 
- Raceslice-metoden bidrar til en bærekraftig fremtidFoto: Asbjørn Rugnes
BRANSJEKOMMENTAR: - Når jeg ser tilbake på de siste fire årene, er det tydelig at Raceslice-metoden ikke bare har vært en teknologisk utvikling – det har vært en reise mot en grønnere og mer effektiv fremtid.

Av Asbjørn Rugnes, Vegårshei Rørleggerservice AS

For fire år siden lanserte jeg metoden Raceslice i samarbeid med Armaturjonsson, med solid støtte fra Rørentreprenørene og VVS Eksperten. Metoden, som innebærer å slisse ned rør-i-rør i lag 1 EPS, har siden utviklet seg til også å inkludere løsninger for nedslissing av Aquatherm rør-tilførsler i varmeanlegg og tappevann. Når jeg ser tilbake på dette arbeidet, fylles jeg med stolthet over hva vi har oppnådd – ikke bare for bransjen, men også for samfunnet som helhet.

En innovativ løsning for bransjen

Raceslice-metoden representerer en betydelig teknologisk utvikling innen VVS-bransjen. Ved å optimalisere hvordan rør installeres og isoleres, skaper vi ikke bare et mer energieffektivt system, men også en løsning som gir konkrete fordeler for både kunder og samfunn. For kundene betyr dette reduserte energikostnader og lavere vannforbruk. For samfunnet innebærer det mindre belastning på det kommunale VA-anlegget, noe som igjen fører til lavere ressursbruk og mindre miljøpåvirkning.

Samfunnsøkonomisk gevinst

La oss sette dette i et større perspektiv. Når vi slisser ned rør-i-rør, oppnår vi besparelser som strekker seg langt utover den enkelte husstand. For hver liter vann som leveres til en kran, går 1,3 liter gjennom det kommunale systemet på grunn av lekkasjer. Med Raceslice-metoden reduseres denne unødvendige ressursbruken, noe som gir store samfunnsøkonomiske gevinster.

For en typisk kunde kan dette bety en årlig besparelse på rundt 700 kroner i reduserte kostnader for vannforbruk og oppvarming. I tillegg sparer vi kommunen for kostnader knyttet til produksjon, transport og rensing av vann. Når vi ser på hele livsløpet til vannet – fra kilden, gjennom rørnettet, til rensing og tilbake til naturen – er det tydelig at fotavtrykket vårt blir betydelig redusert.

Miljø og energimerking

Det er på høy tid at slike innovative installasjonsmetoder blir en del av energimerkingen. Mange små forbedringer kan til sammen gi store resultater, og Raceslice-metoden er et strålende eksempel på dette. Ved å redusere unødvendig vannforbruk og energisløsing, bidrar vi til å bygge et mer bærekraftig samfunn.

Fra visjon til virkelighet

Når jeg ser tilbake på de siste fire årene, er det tydelig at Raceslice-metoden ikke bare har vært en teknologisk utvikling – det har vært en reise mot en grønnere og mer effektiv fremtid. Gjennom denne innovasjonen har vi vist at det er mulig å kombinere miljøgevinster med økonomiske fordeler, både for enkeltpersoner og for samfunnet som helhet. Kost og nytte er så langt fra hverandre. Kosten lav og nytten bærekraftig.

Dette er en løsning som gjør en forskjell, og som viser hvordan små endringer i bransjen kan skape store ringvirkninger. Sammen kan vi fortsette å bygge et samfunn som verdsetter både miljøet og fremtiden.

Diagrammet over viser forskjellen på rør-i-rør-systemer som enten legges i pukk eller slisses ned i EPS (ekspandert polystyren). Det er her den store besparelsen kommer frem, spesielt når vi ser på hvor lenge varmtvann kan opprettholdes selv etter 20 minutter. Det har vært utrolig spennende å dykke ned i denne problemstillingen og analysere den fra et fugleperspektiv for å få en helhetlig forståelse av hvordan dette påvirker hele systemet vannet passerer gjennom.
Vi kan trygt slå fast at slissing av rør er fremtiden. Med disse metodene setter vi en ny standard, og vi er stolte av å være markedsledende innenfor rør-i-rør-løsninger i EPS.

 

Foto: Asbjørn Rugnes

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår