Dette betyr gode markedsmuligheter for leverandørene av vannrenseutstyr, men problemet er nok at eierne ikke prioriterer riktig.
– Vi er usikre på hvordan det står til med vannet i de små og privatdrevne bassengene. Mange av dem er eldre enn ti år og har ikke renseanlegg som er gode nok, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund til Newswire.
Etterlyser bedre tilsyn
Ingen har i dag oversikt over vannkvaliteten i bassengene der babyene bader.
De som eier og driver badebasseng skal ta daglige prøver av vannet for å sjekke at det holder seg innenfor fastsatte grenser. Men ingen kontrollerer resultatet av disse prøvene. Og helsemyndighetene i kommunene tar bare sporadiske stikkprøver for å kontrollere.
Svømmepresident Per Rune Eknes etterlyser bedre offentlig tilsyn med badevannet.
– Det er særlig viktig fordi babysvømmere skal ha 34 grader i vannet, en temperatur også bakteriene stortrives med. Vi er bekymret over gamle badeanlegg som hever temperaturen uten å øke sirkulasjonen i vannet, sier Eknes
Ingen oversikt
I Oslo er det bydelene som har ansvaret for tilsyn med vannet i badebassengene.
– Det ikke finnes ingen samlet oversikt over hvor mange bassenger i kommunen som er åpne for babysvømming, sier overingeniør Tone Høysæter i avdeling for vannkvalitet i Oslo kommune
Ingen vet heller hvor mange kontroller som blir tatt av vannet eller hva disse kontrollene viser.
Forholdene er ikke bedre andre steder i landet. I Lillehammer-området foretas det få kontroller av badebassengene.
– Det er et kapasitetsspørsmål. Men vi vet av erfaring at vannet i eldre bassenger er i grenselandet for tillatte verdier, sier helserådgiver Gudbrand Skinnerlien ved Miljørettet helsevern, som har ansvar for tilsyn av vannkvaliteten i alle basseng i kommunene Lillehammer, Gausdal, Øyer og Ringebu.
Over halvparten av de rundt 2000 svømmeanleggene som finnes i Norge, eies og drives av private aktører som hoteller og institusjoner. Det holdes kurs i babysvømming i mange av disse bassengene.
Babysvømming er for barn mellom tre måneder og to år. Om lag 30 000 barn deltar på babysvømming hvert år, viser anslag fra Svømmeforbundet og Norsk Livredningsselskap, som arrangerer mange av kursene.
Kvalme og oppkast
Den vanligste reaksjonen på skittent vann er kvalme, oppkast og diaré.
– Det er symptomer som til forveksling ligner vanlig omgangssyke og som derfor kan være vanskelig å kople direkte til bading og svømming, sier avdelingsdirektør Truls Krogh ved Folkehelseinstituttet.
Klor brukes for å nøytralisere bakterier i badevannet. Men i bassenger som har for dårlige renseanlegg, blir ikke de skitne klorforbindelsene renset ut fort nok. Derfor er det foreldrene som kan gjøre den viktigste jobben for å unngå at det kommer bakterier i badevannet til babyene sine.
– Foreldre må være nøye med såpevask av håret og hele kroppen både på seg selv og babyene for å fjerne mest mulig bakterier før de går i vannet, sier jordmor Anne Mari Romsaas Fredriksen i SCA Libero til Newswire.
Babyer skal også ha på seg en tettsittende bukse eller badebleie mens de svømmer.
– Libero har kommet med spesialbleier for babyer som bader. Bleiene sitter tett på kroppen og holder på avføringen dersom babyen skulle ha et uhell, sier Romsaas Fredriksen.
Hun understreker at barn som viser det minste tegn til feber, forkjølelse, mage- eller tarminfeksjoner, må holde seg hjemme fra babysvømming.