Sanitær

Strakstiltak nødvendig på 500.000 norske bad

21.04.08: Det er behov for strakstiltak ved 500.000 norske bad. Disse badene tåler rett og slett ikke vann.  Dette utgjør mellom 40 og 60 milliarder kroner i rehabiliterings-omkostninger.


Bildet: Direktør for privatmarkedet i Anticimex AS, Roy Malmø Nilsen er sjokkert over tilstanden på norske bad. 

 
Av Odd Borgestrand 

Det slo direktør for privatmarkedet i Anticimex AS, Roy Malmø Nilsen, fast under åpningen av Våtromsdagene på Gardermoen i dag. 180 deltakere er samlet til fagdager i dag og i morgen.
Totalt er det behov for rehabilitering for nærmere 100 milliarder kroner, mener Nilsen. Han slo fast at det er mange årsaker til denne situasjonen.
Folk er stort sett fornnøyd når håndverkeren kommer, prisen stemmer med avtalen og flisene er flotte. Et gjennomsnittsbad kan koste opp mot 200.000 kroner, og da må det stilles krav til at det holder i mange år.
Det viser seg at det skal lite til før det går galt.
Anitcimex har gjennomført undersøkelse på 10.000 bad som er samlet i Anticimex boligstatistikk. 

Bad er komplisert
– Vi skal være enig om at bad er komplisert, og man skal være meget dyktig fagmann for at ikke noe skal gå galt, slår Nilsen fast. Sammen med Huseiernes Landsforbund har firmaet laget en innemiljøsjekk. Det viser seg at lekkasjer skjer over lang tid, og ofte oppstår mugg og muggsopp i tilstøtende rom, ofte soverom.
Noe så enkelt som riktig fall viser seg å være et problem. Det er en klassiker at sluket ligger på høyeste nivå.
Totalt er det behov for rehabilitering for nærmere 100 milliarder kroner, mener Nilsen.

Det mest bekymringsfulle er at nye bad ikke holder mål. Regressadgangen er liten, og det skjer en del egeninnsats som kompliserer bildet. Det er dermed huseier og håndverker sammen som må blø for dårlig arbeid. 

Mange årsaker
Årsakene til fuktskader på bad handler om manglende kunnskap og forståelse, fraværende kontroll, feil utførelse, kompliserte komponenter, tids- og kostnadspress.
Dersom det er en liten brikke som er lagt feil går det ofte galt. Ukyndige folk har ingen mulighet for å reparere, understreket Nilsen.

Nå er det på høy tid med våtromssertifisering, slår Nilsen fast.  Folk spør alltid etter dette når det gjelder bilkjøp, men for våtrom spør ikke folk om sertifikater. Det meste går på selgers opplysninger uten at man krever dokumentasjon.

Vi må sammen med Norges Takseringsforbund, Huseiernes Landsforbund og forsikringsselskapene legge forholdene til rette for å få fram relevant statistikk i forbindelse med våre inspeksjoner, konluderte Nilsen.