- Vanskelig å forutsi

 
- Vanskelig å forutsiBildet: Askeskyen fra Island kan ha en innvirkning på inneklimaet, men det er vanskelig å si i hvilket omfang. (Foto: Camfil Farr)
19.05.10: Camfil Farr mener at det er vanskeligå si nøyaktig hvordan askeskyene fra Island påvirker ventilasjonsystemene i Norge, men mener at det er lurt å være observant.
19.05.10: Camfil Farr mener at det er vanskeligå si nøyaktig hvordan askeskyene fra Island påvirker ventilasjonsystemene i Norge, men mener at det er lurt å være observant.
Av Birgitte Sofie Henriksen

Kaare A. Rustad har den senere tiden mottatt flere forespørsler om hvor godt filtrene deres virker mot asken som kommer drivende fra vulkanen på Island.

Virkningsgrad
Normalt genereres gasser og partikler som SO2, H2S sure aerosoler og trege partikler (aske) fra disse utbruddene, og formasjon samt mengde av aske varierer, avhengig av omstendighetene. Desto lenger unna vulkanen man kommer, jo mindre blir partiklene. Og de små partiklene kan transporteres langt og forårsake problemer dersom de stabiliserer seg på jordens overflate, avhengig av konsentrasjon og hvordan asken tar seg inn i luftveiene.  

- Et hvert filter, enten det er et godt finfilter (F7-F9) eller et HEPA-filter, har en minimums virkningsgrad for en spesifikk partikkelstørrelse. Alle andre partikkelstørrelser, enten de er større eller mindre, filtreres bedre enn denne minimumsvirkningsgraden. For Camfil sine filter i klassen F7 er denne minimumsvirkningsgraden ca 50 prosent for partikler i størrelsen 0,1-0,2 μm i diameter, forklarer K. A. Rustad i et skriv til sine kunder. 

Små partikler
Det vil si at asken fra Island filtreres med minimum 50 prosent i Camfil sine F7 filter, mens tilsvarende minimumsvirkningsgad er på ca 70 prosent for filter i klassen F9. I og med at Norge ligger et godt stykke fra Island, er det bare de minste partiklene som når oss. Trolig er disse mindre enn 0,1 μm store, og vil således filtreres bedre enn de minimumsverdiene som er angitt ovenfor.

Rustad mener også at det er sannsynlig at forurensingstilskuddet i luften ved bakkenivå er relativt begrenset, men legger til at man kan følge med på uteluftforurensingen hos Statens Vegvesen på nettsiden luftforurensing.no.

Av Camfil sine produkter, anbefaler selskapet partikkelfiltre av type Hi-Flo XL eller City-FLo XL dersom man også vil filtrere lukter og gasser. 

Kontroll
Camfil Farr har utarbeidet et eget dataark i anledning askeutbruddene fra Eyjafjallajokull, og skriver at det for øyeblikket er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan asken kommer til å påvirke luftkvaliteten i forhold til både helse og funksjonalitet og drift av ventilasjonssystemene her.

Ved store forekomster av partikler ved bakkenivå rekommenderer Camfil Farr at man jevnlig kontrollerer drift og funksjon av ventilasjonsanlegg og komponenter samt skifter ut filtrene oftere enn normalt dersom det setter seg aske i dem. Samtidig påpeker selskapet at tette filtre ofte medfører økt energiforbruk.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår