Ventilasjon på timeplanen

 
Ventilasjon på timeplanen Bildet: Sintef Byggforsk har flere aktuelle temaer på sitt kursprogram. (Foto: Sintef Byggforsk)
25.01.10: Årets kurssesong er i gang hos SINTEF Byggforsk, og deltakerne ved ventilasjonskursene skal få både praktisk og teoretisk kunnskap, samt mulighet til å diskutere fag.
25.01.10: Årets kurssesong er i gang hos SINTEF Byggforsk, og deltakerne ved ventilasjonskursene skal få både praktisk og teoretisk kunnskap, samt mulighet til å diskutere fag.
Av Birgitte Sofie Henriksen

Ventilasjonskursene ved forskningsinstituttet går i to omganger, i henholdsvis mars og oktober.
- På kursene får du faglig påfyll og mulighet til å diskutere faglige problemstillinger, skriver Sintef Byggforsk i en pressemelding. 

Målgruppene for kursene er saksbehandlere i prosjektering og utførelse av ventilasjons- og klimaanlegg, innreguleringspersonell, samt kontrollører og driftspersonell. 

Innregulering og kontroll av ventilasjonsanlegg
Hensikten med dette kurset er å gi deltakerne praktisk og teoretisk kunnskap om innreguleringsmetoder, anleggstekniske forutsetninger for innregulering, instrumentering og målemetoder.

Proporsjonalmetoden og DPB-metoden er temaer som vil blitgjennomgått, samt forskjellige metoder for måling av luftmengder med teori, demonstrasjoner og øvinger. 

Ventilasjonsstøy
- Støy fra ventilasjonsanlegg er et økende problem og en av årsakene til misnøye med innemiljøet, spesielt i kontor- og næringsbygg, men også i boliger. Det fins en rekke anlegg med uakseptabelt høye støynivåer på grunn av uheldige løsninger og sterke støykilder. De fleste slike forhold vil man kunne avsløre ved å regne ut støynivået, heter det i pressemeldingen. 

Målet med kurset er å gi deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om lydmåling, og etter kurset skal man ha kunnskap om å forebygge støyproblemer, kjenne til typiske fallgruver, samt kunne vurdere å utbedre støyproblemer. Det legges som i de andre kursene stor vekt på at deltakerne selvskal få erfaring gjennom praktiske øvelser. Selv om det ikke er noe krav om forkunnskap, vil erfaring fra ventilasjonsanlegg og/ eller problemstillinger rundt ventilasjonsstøy være en fordel.

På kurset gjennomgås grunnleggende teori, akustikk, krav og standarder, relevante lydmålinger og instrumentering, regneoppgaver i tilknytning til målinger, demonstrasjoner av lydnivå ved ulike løsninger, effekt av ulike støydempende tiltak, og praktiske øvinger i ulike miljø. 

Kurs i VAV
Formålet med behovsstyrt ventilasjon er å redusere kostnader ved oppvarming, kjøling og transport av ventilasjonsluft i forhold til anlegg med konstant frisklufttilførsel, uten å gå på akkord med kravene til inneklima. Det kan også være mulig å redusere størrelsen på sentrale tekniske installasjoner for ventilasjon og varmeproduksjon og dermed også teknisk arealbehov i enkelte tilfeller. 

Det er økt etterspørsel etter kunnskap om hvordan slike anlegg skal håndteres, og hensikten med kurset er å få bedre innsikt i hvordan VAV-anlegg bygges opp, tilhørende instrumentering og forutsetninger for et vellykket resultat. Det blir lagt vekt på gode teoretiske og praktiske kunnskaper om prosjektering, innstilling/ innregulering og bruk av denne type anlegg.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår