Dårlige løsninger
Resultatet er at mye av taksteinen korroderer og ligger ustabilt. Takstein skal også ha falt ned fra taket ved flere anledninger. Skolen er også sterkt preget av lekkasjer fra taket. Årsaken skal ifølge teknisk sjef Steinar Østli Andreassen i Hurum Eiendomsselskap bunne ut i flere årsaker.
– Forholdet rundt taket på skolen har utviklet seg over tid og i negativ retning. Det er en kombinasjon av materialvalg, mangelfull håndverksmessig innsikt, manglende ventilasjon og generelt dårlig valg av løsninger, sier Andreassen.
Flere strakstiltak
Lekkasjene fra taket har skapt store problemer for resten av bygget. Vann har satt seg i vegger, og har dannet grobunn for muggsopp. I 2011 ble det så ille at ett av klasserommene måtte saneres for sopp.
– Vannet på taket renner inn mot veggen og ikke ut fra konstruksjonen. Det er også flere av overgangene som ikke er tettet skikkelig, forteller teknisk sjef.
I rapporten understrekes det at kommunen må gjøre flere strakstiltak. Det er satt av 6 millioner kroner til tetting av tak og bytte av takstein. Samtidig må det tas en gjennomgang av det elektriske anlegget.
Høye Radonverdier
Under befaringen i fjor høst, ble det funnet flere løse ledninger i både sikringsskap og klasserom. Det er også funnet flere tilfeller av råteskader i alle deler av skolen.
– Vi begynner nå på senvinteren og fram til eksamensperioden med å ta for oss de tre paviljongene. Hovedbygget blir rehabilitert i sommerferien, og vi håper å kunne være ferdig til høsten, sier Andreassen.
Skolen har tidligere hatt problemer med høye verdier av den kreftfremkallende gassen radon. Tidligere på 2000-tallet ble det gjennomført tiltak i en av paviljongene, men ikke for resten av skolen. I fjor vinter ble det derfor gjennomført radonmålinger.
Nye krav
Fra 1. januar 2014 er det gjelder nye krav fra Statens strålevern i forhold til maksimumsgrenser for radon. Årsmiddelverdien får ikke overstige 200 becquerel (Bq) per kubikkmeter. For Grytnes viser radonundersøkelsen at det ble funnet radonverdier helt opp i 3 060 bq. De høyeste verdiene finner man i hovedbygget, hvor alle avdelinger, bortsett fra heimkunnskapsrommet, har godt over 1 000 bq. i rommene. De laveste verdiene finner man i paviljongene med verdier fra 120 til 950 bq – hvor de fleste ligger under 200.
Rektor utsatt
– Grytnes ligger i et område hvor det er høye radonkonsentrasjoner i fjellet. Tallene er helt klart høye, og det er derfor vi nå setter inn tiltak, sier Andreassen.
Kontoret til rektor Åshild Kallevik er en av dem som har høyst verdier. Selv om hun ikke er direkte bekymret, så liker hun ikke de høye radonverdiene.
– Det er klart at det er for høye verdier, men jeg har også tiltro til kommunelegen som har jobbet med oss i denne saken. Han sendte også ut et brev til elever og foresatte når rapporten var klar, sier Kallevik.
Straks etter at rapporten ble klar, valgte man å øke effekten på ventilasjonsanlegget for å få unna mest mulig radongass.
– Vi starter nå tre timer før elevene kommer til første time, og lar den stå en god stund etter skoleslutt.