Ventilasjon

Kartlegger radon i forsvaret

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
15.04.13: Alle utleieboliger, befalsforlegninger og fjellhaller skal måles, senere skal også alle arbeidsplassene testes.
Statens strålevern har forskrifter om hvor mye radon som tillates i alle norske utleie­boliger. Oppholdsrom skal ha maksimalt 200 becquerel per kubikk luft, men tiltak skal gjøres så snart verdien overstiger 100 becquerel, melder Forsvarets forum.

Vet mer
– Det er ingen grunn til å tro at de militære boligene skiller seg mye fra andre boliger. På landsbasis vet vi at radon finnes overalt, og vi regner med at vi noen steder må inn med tiltak. Men vi vet mer når målingene er ferdige og resultatene foreligger, trolig til sommeren, sier seniorrådgiver Camilla Dahl Rustad i Forsvarsbygg.
Radon er en usynlig og luktfri gass som siver ut av berggrunnen, og som ved høy eksponering kan utgjøre en helserisiko. I verste fall kan man puste på seg lungekreft. Husets tetting mot grunnen og ventilasjon vil ha betydning.
På Bardufoss har vedlikeholder Frode Sørli plassert ut radonmålere i både tomme og bebodde leiligheter. Han registrerer nøye hvor og når boksene settes ut. Etter at forseglinga er brutt, skal den lille boksen med sporfilm ligge i ro i to måneder. Så tas boksen inn og sendes til analyse.

Tetting.
– Vi har erfaring med at nesten én av ti norske boliger har radonverdier over 200 becquerel, i tillegg kommer de mellom 100 og 200. Jeg kan ikke erindre at hus har blitt fraflyttet, men jeg har eksempler på at det ikke er mulig å få verdien under 200 selv med tiltak, forteller Anne-Liv Rudjord.
Hun er seksjonssjef overvåking og miljødata i Statens strålevern . Hun anbefaler alle huseiere å måle radonnivået så lenge de ikke bor i tredje etasje eller høyere i en blokk. Det er husets tetting mot marka, og ventilasjon som sammen med forekomster av uran i grunnen avgjør om det kan utvikle seg helsefarlig radonnivå inni huset.

Strålevernet anslår at radon i boliger er årsak til 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge. Særlig alung­skifer, men også moreneavsetninger kan gi radongass.