Ulykker kan og skal forebygges
I en fersk rapport, hvor Arbeidstilsynet har gått gjennom 862 arbeidsulykker, kommer det frem at fem av ti ikke har gjennomført tilstrekkelig risikovurdering før ulykken.
Manglende opplæring, feil bruk av maskiner og utstyr, alenearbeid, og vedlikeholdsarbeid kjennetegner mange av ulykkene. Økt kunnskap om hva som forårsaker ulykkene, skal bidra til et styrket og målrettet forebyggende arbeid ute i virksomhetene.
– Målet med rapporten er å lære av ulykker som har skjedd, for å hindre at det skjer igjen. Det som kan virke som tilfeldige hendelser, fremstår over tid klarere som et mønster. Arbeidsulykker kan og skal forebygges, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
Maskiner og utstyr involvert i mange av ulykkene
Nesten 40 prosent av de granskede ulykkene er i kategorien Tap av kontroll over maskiner og utstyr. Et bredt spekter av maskiner og utstyr er involvert i disse ulykkene, fra håndverktøy til større kjøretøy. De fleste ulykkene skjer i forbindelse med betjening av maskiner, og de vanligste ulykkestypene er at man blir klemt eller fanget, stukket eller kuttet av skarpe eller spisse gjenstander eller at man blir truffet av en gjenstand.
– Det å forebygge og arbeide systematisk med HMS er to sider av samme sak. Gjennom systematisk arbeid med HMS skal virksomhetene selv forebygge. Ingen skal gå på jobb å bli skadet, syke eller utsatt for unødig risiko, sier Svendsen.
Enkel risikovurdering i fire trinn: 2) Hva kan skje og hvor sannsynlig er det 3) Hva kan vi gjøre for å hindre det? 4) Tiltak og videre arbeid. Kilde: Arbeidstilsynet.no |