– Euroen stod i 7.30 og dollaren i 5.50 ved starten av året. Nå er euroen rundt 8 kroner og dollaren over 6 kroner. Det er klart at dette gir store utslag på bunnlinjen i industrien, sier Sunde.
Hva har skjedd?
– Årsaken er som vanlig sammensatt. Men norsk økonomi har gått mer sidelengs enn antatt. Norges Banks kommunikasjon om at vi ikke står overfor snarlig renteøkning, men en mulig rentereduksjon har overrasket markedet. Dermed har store internasjonale aktører gått ut av sine kroneposisjoner. I et relativt lite kronemarked gir større nedsalg store utslag på kronekursen.
Hva skjer framover?
– Det vet ingen. Men det ser ikke ut til å bli ytterligere rentenedgang i euroland lenger. Det er bra for kronekursen. Og det er greit at noen store internasjonale aktører har brent seg på norskekrona. Slik lærdom sitter godt en stund. Vi regner med at mange industriledere har benyttet de siste månedene til å kjøpe på termin og sikre seg framover. På denne måten tåler man perioder med sterk kronekurs bedre.
Vil et regjeringsskifte påvirke kronekursen?
– Neppe. Begge statsministerkandidatene vet utmerket godt sammenhengen mellom bruk av oljepenger, innretning av oljepenger og kronekurs. Vi er trygge på at industriens behov for å unngå sterk kronekurs er svært godt forstått på høyeste nivå i enhver regjering.