Sanitær

Med kvalitet som leveregel

Bildet: Her er Harald Morten Bremseth sammen med medarbeiderne f.v. Dan Hugo Brekke
Bildet: Her er Harald Morten Bremseth sammen med medarbeiderne f.v. Dan Hugo Brekke
10.09.13: Harald Morten Bremseth og firmaet Bremseth VVS kunne i sommer jubilere etter 30 års virke i Stjørdalsdistriktet.
– Kvalitetssikring er alfa og omega fordi vi skal kunne komme tilbake til kunden, sier Harald Morten Bremseth til Stjørdalsnytt. Han startet på jern og metall i Stjørdal høsten 1977, før det ble rørleggerutdanning i Namsos den kalde vinteren 1978/79.

– En onkel rådet meg til å bli rørlegger. Jeg hadde tenkt på landbruksmekanikk, men kjente til få rørleggere. Derfor mente jeg det kunne være muligheter i den bransjen. Og det har det vært, sier rørleggermesteren som nå er en av fire rørleggere i firmaet. Men i de første 19 år var han alene i firmaet.

Førstegangstjeneste
– Jeg ble ferdig med utdanning. Før førstegangstjenesten hadde det vært litt travelt på sesjon og jeg havnet i saniteten. Men der ble jeg med i staben og fikk være med på rørlegging i militæret på vegne av saniteten. Slik var jeg heldig og fikk jeg praktisere yrket også i deler av førstegangstjenesten. Det satte jeg stor pris på. Førstegangstjenesten var ei fin tid og jeg husker en felles opplevelse med forsvarssjef Hamre, men det er mellom oss to, ler Harald Morten.

– Tilbake i Stjørdal fikk jeg jobb, men det var omskiftelige tider. Vi kom ut i 1983 og 22 år gammel fikk jeg det klare rådet: – Start for deg selv! Det gjorde jeg og registrerte eget firma på jakt etter oppdrag. Jeg bodde ennå hjemme; ei fin hjelp i starten. Men jeg klarte å skaffe meg oppdrag og bygge min egen arbeidsplass. Det var jeg godt fornøyd med, sier Harald Morten som holdt på i 19 år før han skjønte at han måtte utvide og skaffe seg en kollega.

Morten Kjesbu kom
– Nå var jeg blitt 41 år og merket et skifte i markedet. Det skyldtes at mange jeg kjente på min alder etter hvert fikk viktigere posisjoner i sine firma. Det førte til flere arbeidsoppdrag; til slutt så mange at jeg var nødt til å skaffe en kollega. Da kom Morten Kjesbu. Vi har arbeidet sammen siden 1992. Siden har vi utvidet med ytterligere to rørleggere. I dag er vi fire og kjøper den kontorhjelpa vi trenger. Vår plass er ute i felten blant rørene. Også jeg har brukt tid på kontor, men det er verken effektivt eller lønnsomt.

Harald Morten Bremseth kan skue tilbake på mange arbeidsdager i en stor og vid bransje med sin egen utvikling. Men han fastslår at grunnregelen ligger fast: – Det skal være tett!

Sto over middagsduppen
– Det er mange opplevelser. En gang fikk jeg middag. Det var arbeid på en gård på Skatval der jeg hadde en jobb på badet. Men så kom beskjeden om mat. Da var det bare å sette seg og bli med på bordverset. Jeg hadde selv vokst opp på gård og kjente rutinene. Jeg var med på alt unntatt middagsduppen. Da var jeg tilbake på badet.
Jeg har ofte satt meg ned med gammelt folk for en prat fordi de trenger det. Du må se litt stort på ting og kan ikke være for ivrig til å skrive timer for all praten som imidlertid har lært meg mye. Jeg setter pris på den tilliten de viser.

– Kan du si noe generelt om kundene?

Direkte tale
– Blant et rikelig utvalg av kunder er ingen likedan! Min første lærer på maskin og mekk på Stjørdal Yrkesskole var Gunnar Larsen. Han brukte direkte tale. Slik fikk han elevenes oppmerksomhet og var veldig flink til å få fram budskapet. Vi lærte mye av han. Generelt kan du si at vi får telefoner om alt sammen. Det har ikke forandret seg.

Folk ringer når de har behov for hjelp enten det er dag eller kveld. Akkurat det er det ingen forskjell på selv om mye annet har forandret seg. Nå går det mer i plast enn kobber. Jeg har hjulpet mange folk i årenes løp og tør ikke tenke på hvor mange meter rør jeg har lagt gjennom tida. Men det skulle bli en god treningsdistanse selv for de største milslukerne, sier Harald Morten Bremseth humoristisk.
Den store fordelen med et slikt yrke er tida du tilbringer ute blant folk. Du lærer folk å kjenne. Det har mye å si og praten går lettere fra starten.

Brevene
Jeg er rørlegger av yrke og har tatt hele utdanningen. Først var det fagbrev før svennebrev og mesterbrevet. Men jeg har også en hobby og det er ikke fritt for at mange vil vite om hobbyen. Men jeg skiller klart. Det er det daglige håndverket som gir livsgrunnlaget.
Håndverket som utføres i det daglige skal være like godt utført som revyen. Så langt har Bremseth VVS ikke hatt lekkasjer og unngått smeller. Vi setter alt inn på å gjøre en god jobb. Revy er en hobby. For meg passer det best slik. Jeg tror ikke at jeg hadde ikke blitt noen bedre revykunstner av å være profesjonell

Det er kanskje med revyblikket Harald Morten betrakter seg selv når han skal henge på seg en medalje: Yrket har vært gjenstand for en enorm endring. Nå blir bransjen påført mye ekstra arbeid på grunn av all netthandelen. Jeg fortjener en medalje for alle undersøkelsene jeg har gjort!

Nettvarer
– Hvordan henger det sammen?
– Det er stor tilgang på nettvarer. Derfor opplever vi at kunder har kjøpt inn varer som vi skal montere. Men det er ikke så enkelt. Som rørleggere er vi ansvarlige for alt det arbeidet vi utfører. Vårt arbeid skal tåle alle slags kontroller. Når vi først bruker deler i en jobb, står vi som ansvarlige selv om det ikke er vi som har kjøpt delene. Men det er vi som må sjekke om delene er godkjent for bruk eller eventuelt må forsterkes.

– Kravene øker og det blir strengere og strengere mens marginene strammes til. Vi har alltid vært ansvarlige for montasjen. Tiden har endret seg og gitt oss nye arbeidsoppgaver uten at inntektene automatisk følger med. Derfor må vi være så våken at vi gjør denne jobben bare en gang. Det krever sikre rutiner for tidligere oppdrag slik at vi slipper å gjøre samme jobben to ganger.

Trygge leverandører
– Mange bruker nettet til å presse pris. Derfor har vi valgt å bruke trygge leverandører med garantier. Vi garanterer de varene vi leverer. Det krever at kunden må betale litt ekstra, men det er en billig forsikring. Her tåles ikke slendrian. Jobbene skal være skikkelig utført. Som sagt, det skal være tett på første forsøk.

– Når vi holder på slik, er det viktig å beholde kunnskapen. Har vi sjekket en vare en gang, må vi sørge for en trygg lagring av kunnskapen slik at vi lett kan bruke den på nytt. Det er klart vi foretrekker å stille med egne varer som vi kjenner istedenfor å møte produkter som verken er godkjent eller beregnet for det norske marked. Det er lov til å kjøpe hva som helst, men det er ikke lov til å montere.

Fagmann
Som fagmann blir det viktigere og viktigere å vite hva du kan montere. Armaturer fra utlandet kan for eksempel ha en helt annen trykkraft enn de som er beregnet for det norske markedet. Rørleggerfaget handler om presisjon. Jobben må være perfekt på første forsøk. Du har bare ett forsøk på at det skal bli tett.

Men det gjelder ikke kloakken. Her finnes det nå mye effektivt spesialutstyr som riktignok koster penger. Men det er effektivt og sørger for at jobben ikke tar så lang tid. Jeg mener investering i spesialutstyr er verdt bryet. Folk kan være føre var. Det gjelder å sørge for at rørene ikke går tatt. Da kan det bli en stor og kostbar jobb. Dersom folk har et trøblete avløp, kjøp et oppløsningsmiddel og prøv. Men hovedregelen for et trøblete avløp er enkel: Bytt det!

Erfaring fra gård
Jeg er heldigvis vokst opp på en gård. Det har hatt mye å si for håndverket. Jeg stod ved høvelbenken fra jeg knapt nådde opp og prøvde meg fram. Det er fin lærdom å ha med seg senere i livet.

Nå holder vi for det meste på med nymontasje og har fire rørleggere i firmaet. Våre oppdrag krever profesjonell behandling av faktura. Generelt handler det om å være mer på forskudd. Det krever en ryddig behandling av skriftlige endringsmeldinger som kan løse ut prisendringer.
Vi må imøtekomme det profesjonelle kundemarkedet. Det krever kompetanse for å unngå tidstyver. Firmaet får penger for den jobben som gjøres hos kunden. En faktura er en ferskvare. For oss handler det om å få til mest mulig på rør. Rørleggere vil legge rør og ikke gjør alt mulig annet, sier Harald Morten Bremseth.

Rørleggere i framtida
– Er rørlegger et yrke for framtida?
– Ja! Vi har hatt tre lærlinger i de siste 6 – 8 årene. Vi vurderer å ta inn ny lærling etter hvert. Det er viktig at faget går videre. Alle rørleggerne har et ansvar for det. Er du i et fag, plikter du å lære opp to – tre personer i løpet av karrieren. Det går på kontinuitet og kontinuitetsbærere. Vi har Godfot-teorien som kommer inn over alt. Det er viktig at noen sitter på kunnskapen, men det er også viktig å formidle den videre.

Nye teknikker
– Det er nye teknikker og andre materialer enn før med større bruk av plastmaterialer. Det betyr mindre bruk av kobberrør. Nå går det på vannskadeskadesikre system – rør i rør. I Norge skal vi ikke følge svenskene. De bruker kobberrør som ligger åpne. Det er også vannskadesikkert. Norge kjører mer på den skjulte løsningen – rør i rør, men søta bror er ikke så dum. Vi utfører trygt arbeid.

Fra hjemmekontor til miljø
I de første 19 årene fra 1983 til 2002 drev jeg alene med hjemmekontor. Men etter at vi ble to rørleggere var vi ganske snart tre etter å ha fått et større oppdrag. De fleste oppdragene vi får er private, men vi ønsker flere offentlige oppdrag. Da jeg flyttet virksomheten hjemmefra, holdt vi til på Hell i noen år fram til 2007.

Da ble vi aksjeselskap og flyttet hit til Kirkevegen 24; et anlegg vi eier sammen med Brødrene Hofstad. Kirkevegen 24 har fått utviklet sitt eget næringssenter med blikkenslager, rørlegger, maler, elektriker, snekker og flislegger. Det er praktisk med egne lokaler. Vi har egentlig ikke så stort behov for lokaler ettersom rørleggerne er ute på arbeid, men i en sjekkliste for seriøse rørleggere er det greit med en adresse å henvende seg til.

Vi søker nødvendig administrativ hjelp. En faktura er en ferskvare som må ha høyeste kvalitet. Vårt motto er enkelt og ambisiøst, sier jubilanten Harald Morten Bremseth: – Vi utfører trygt arbeid!

Hva med kulde?
– Kulde kan skape veldig mye arbeid. Kulda er brutal og sparer ingen. I dag går mye på design; det skal ta seg fint ut. Før var det viktigere at ting skulle fungere. De første frostnettene kommer alltid som en overraskelse selv om vi vet at de kommer. Da gjelder det at dører og ikke minst vinduer er lukket skikkelig for å holde kulda ute. Ellers kan det bli baluba med betydelige frostskader. Men kunsten er at folk får hjelp selv om de selv også kan gjøre mye for å unngå skader.

Spørsmål fra kunder
Det kan stilles mange spørsmål ved en rørleggerjobb. Men jo mer du prater, jo mer tid mister du. Dette er tidstyver som vi må luke bort. Derfor bestreber vi oss på god informasjon for å unngå at spørsmålene kommer. Slik blir jobben til rørleggerne mest effektiv.

– Kundeservice er den beste markedsføringen du får og kundeservice er den enkleste måten for å differensiere to firma. Kunden må forstå at han har et valg. Det kan være tilfeller vi må være enige om at «jo, det blir kjempefint. Men en slik løsning koster 3000 kroner mer». Det er viktig for oss å presentere hvilket valg kunden har.

– Som i alle fag er kundebehandling en viktig del av rørleggerfaget. Du kan spare deg for problem med å snakke med kunden.
Vi må lage system for å håndtere nye utfordringer. Det handler om å profesjonalisere hele driften og ikke bare rørleggerfaget. Men «best mulig arbeid» er grunnleggende for alt vi gjør. Nå går alt på data og vi laster ned varene på nettbrett. Før skrev vi ned varene.

– Har dere stort lager?
– Nei, det har vi ikke behov for. Vi bruker grossister som lager enten det er Brødrene Dahl, Heidenreich eller probata. Vi bruker alle tre.

– Hvordan skal jubileet markeres?
– Vi har startet forsiktig med en middag, men skal ta oss en liten tur utpå høsten. Da legger vi inn et fabrikkbesøk for å få en faglig tur med sosialt snitt, sier han til Stjørdalsnytt.