Geir Hasle
Bjørn Berge jobber i Gaia Arkitekter, som er en overbygning for fire selvstendige norske arkitektkontorer. Gaia Lista, Gaia Tjøme, Gaia Oslo og Gaia Trondheim har spesialisert seg på økologisk forsvarlige byggemetoder.
Gaia presenterer nå rapporten «Absolutt passiv energidesign», en delrapport fra FoU-prosjektet helTREnkelt. Den er gjennomført sammen med blant annet Asplan Viak og Treteknisk Institutt. I rapporten lanseres en metodikk for prosjektering med passive energitiltak fram til passivhusnivå, uten å bruke balansert ventilasjon og annen maskinering. I fortsettelsen skal prosjektets hypoteser dokumenteres gjennom feltforsøk ved nybygget Øvre Sund Studentboliger i Drammen.
– Rapporten skal bidra til debatten om skjerpede energiforskrifter, som forventes å tilta utover våren, sier Bjørn Berge.
Myndighetene har som mål å redusere energibruken i bygg kraftig fram mot 2020. For å oppnå dette vil energikravene i byggteknisk forskrift (TEK) bli skjerpet. Ved neste revisjon skal alle nybygg oppfylle passivhusnivå. Per i dag står den såkalte Passivhusstandarden alene som aktuell løsningsmodell. Den tar utgangspunkt i passive tiltak på bygningskroppen i form av forbedret varmeisolasjon, høy lufttetthet og reduserte kuldebruer. Men fordi effekten av disse tiltakene samlet sett ikke er stor nok, suppleres det med installasjonstekniske tiltak, i første rekke i form av et mekanisk ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning fra avtrekksluften.
I prosjektet helTREnkelt undersøkes det om passivhusnivå i energibruken kan oppnås med utelukkende passive energitiltak i en Absolutt passiv energidesign. Som utgangspunkt benyttes et utvalg av tiltaksmuligheter som i dag ikke inngår i konvensjonell energidesign.
– Utnyttelse av hydrotermiske egenskaper i trevirke for å stabilisere fuktnivået i innelufta og sikre mot fuktbelastninger på overflater og konstruksjoner er viktig, forklarer Berge.
I rapportens klimaanalyse kartlegges ytre belastninger på klimaskallet, inkludert mulige framtidige endringer som følge av klimautviklingen. I hver av analysene identifiseres energistrømmer i og rundt bygningen som i neste omgang kan avledes eller utnyttes. Avgjørende parametere er forekomst, styrke og frekvens. Med utgangspunkt i analysegrunnlaget ledes man så gjennom fire tiltaksnivåer der aktuelle tiltak hentes ut og integreres i prosjektet fram til et helhetlig energikonsept, en tiltaksprofil. Det er gjennomført simulering for enebolig utviklet etter metodikken i LIMA‐pyramiden der tiltaksprofilen er i overenstemmelse med gjeldende inneklimanormer etter NS EN 15251. Det er gjort klimasimuleringer for både Bergen og Oslo.
– Resultatet viser at boligen oppfyller passivhusnivå til romoppvarming med god margin i begge byene. Og det er grunn til å anta at tilsvarende resultater vil kunne oppnås for yrkesbygg, sier Bjørn Berge.