Nyheter

Aula de lux

Bildet: I et miljø av 1700-talls bygninger i Solna kneiser praktfulle Aula Medica (Alle foto: Bjørn Laberg)
Bildet: I et miljø av 1700-talls bygninger i Solna kneiser praktfulle Aula Medica (Alle foto: Bjørn Laberg)
Av Bjørn Laberg 

VVS aktuelt fikk mandag en guidet tur til Karolinska Institutets aula, i regi av Nordbyggs arrangør, Stockholmsmässan.   

Frem fra skuffen
Det spektakulære, syv etasjer høye bygget, kalt Aula Medica, sto ferdig i august 2013, og huserer rektoratet og administrasjonen ved Karolinska Institutet. Foruten kontorplasser til cirka 90 ansatte, 100 konferanseplasser, samt et par restauranter, er selve hjertet i det prisbelønte bygget selve aulaen, med plass til 1000 personer.

– Planene om å bygge et nytt auditorium på campus ble lansert allerede på 1930-tallet, men ble ikke realisert, på grunn av stramme økonomiske rammer. Først i 2000 ble planene tatt frem fra skuffen, og i 2001 ble det arrangert arkitektkonkurranse, sier Rune Fransson, innovasjons- og infrastrukturdirektør ved Karolinska Institutet, til VVS aktuelt. 

H & M-hjelp
Arkitektkonkurransen ble vunnet av Wingårdhs Arkitektkontor, men på nytt ble prosjektet lagt på is på grunn av manglende investorer. Denne gang ble utsettelsen på seks år. I 2007 sørget imidlertid 350 millioner svenske donasjonskroner fra Hennes & Mauritz- gründerne, familien Persson, for at spaden endelig kunne settes i jorda.
– Som man ser er dette et sensitivt område, med flere 1700-talls bygninger. Vi måtte tidlig ta et valg om aulaen skulle fremstå som en tradisjonsbærer for stedets øvrige arkitektur, eller gå i en helt motsatt retning. Det er vel ikke vanskelig å se hvilket uttrykk vi landet på, smiler Fransson.

Aula5.jpg   Aula8.jpg Bildet A: Det ene hjørnet på Aula Medica lener seg i en vinkel på 33 grader ut over Solnavägen. Bilde B: Over 6000 fargede glassruter, noen tette, noen gjennomsiktige, pryder fasaden.

Han berømmer det gode samarbeidsklimaet mellom Karolinska, Wingårdhs og Persson-familien.
– Familien Persson har vært en svært aktiv deltaker i prosessen, og har på ingen måte bare kastet penger etter oss. Det var for eksempel Stefan Perssons idè å engasjere den svenske glasskunstneren Ingegerd Råman i aula-prosjektet, sier Fransson. 

Vannbasert lidenskap 
Arkitekt Gert Wingårdh omfavnet denne ideen umiddelbart. Råman og Wingård hadde tidligere blant annet samarbeidet om utsmykningen av den svenske ambassaden i Washington.
– Stefan Persson hadde vært innom ambassaden, og forelsket seg i et av mine verk, hvor rennende vann er et av elementene. Nå ville han at jeg skulle lage en utsmykning her i Aula Medica, med vann som utgangspunkt, sier Ingegerd Råman. 
Aula4.jpg 
Bildet: Ingegerd Råman har designet et fantastisk fossefall i foajeen

Du kan lese hele reportasjen fra Aula Medica, i kommende utgave av VVS aktuelt. Her er noen flere bilder i mellomtiden:

Aula6.jpg 
Bildet: Fasadekonstruksjonen består av 15 kilometer Østerriksk limtre.

Aula7.jpg 
Bildet: Selve hjertet i det prisbelønte bygget er aulaen, med plass til 1000 personer.

Aula9.jpg 
Bildet: Ingegerd Råman.