Nyheter

Barnslig BREEAM-kompetanse

Haukåsen barnehage
Haukåsen barnehage

– Dette er et spennende og kjekt prosjekt, sier Line Solberg Ohnstad i Rambøll, som i dette prosjektet var fagansvarlig VVS.  
Rambøll har hatt tekniske fag, elektro og VVS, landskapsarkitekt, akustikk, bygningsfysikk, brannteknikk, geoteknikk og utvendig VA.
– Vi var med fra skisseprosjekt til ferdig bygg, forteller Unni Aas Jensen i Rambøll. Haukåsen barnehage fikk sin endelige godkjenning etter en inspeksjon fra BREEAM-NOR revisor i august tidligere i fjor. 

Kvalitet og bærekraftige løsninger
BREEAM-NOR er en internasjonal metode for klassifisering av bærekraftige bygg tilpasset for norske forhold. Haukåsen barnehage ble den første barnehagen i landet som har blitt klassifisert etter denne standarden. Bygget ble sertifisert med betegnelsen «Very good».
– I tillegg til å øke byggets miljøkvaliteter, er BREEAM et godt styringsverktøy for kvalitet. BREEAM skapte et bedre samarbeid på tvers av de ulike fagdisiplinene i prosjektet. Deltakerne i prosjektet måtte jobbe tett med hverandre for å finne de gode løsningene, sier Sigrid Strand-Hanssen, leder for Energi og miljø i NCC. 

Dokumentasjon
BREEAM-sertifiseringen krever også dokumentasjon på meget godt inneklima og riktige lysforhold for brukerne. Og Strand-Hanssen forteller at tilbakemeldingene fra brukerne er svært positive.
– Vi har lært mye av dette prosjektet. Leverandørene var ikke klar over all dokumentasjonen som krevdes, men på dette området har det skjedd mye de siste årene, sier Strand-Hanssen. 

Tydelig miljøprofil
Den nye barnehagen er en barnehage med to småbarnsavdelinger og to storbarnsavdelinger. Den har en tydelig miljøprofil, både i forhold til materialer, varmekilde, energiforbruk og konstruksjon. Den er også bygget etter passivhusstandard.

– Haukåsen Barnehage har treverk som hovedmateriale innvendig og utvendig. Innvendige bærevegger, dekker og takkonstruksjon består av prefabrikerte massivtre-elementer, forteller Line Solberg Ohnstad i Rambøll.
Hun forteller at barnehagen er en del av prosjektet TREbyentrondheim, som er et byutviklingsprosjekt som skal bidra til en videreutvikling av treprosjekter.
– Det var krevende å etablere føringsveier for ledninger og tekniske utstyr i et trehus med mye massivtre. Føringsveiene måtte avgjøres før elementene ble produsert, for det fantes ikke gips som vi kan skjule ting bak. Det var utfordrende, sier hun. 

Bærekraftig samfunnsutvikling
Rambøll har gjennom mange år gjennomført prosjekter innen bygg og anlegg med fokus på bærekraftige løsninger.
– Det er en grunnleggende filosofi hos oss å bruke våre kunnskaper til å bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi er derfor stolte over at vi har bidratt med våre spesialister til landets første «BREAAM-Barnehage», sier leder for fagnettverk miljø i Bygg, Marte Reenaas.

Innen BREEAM-NOR har Rambøll vært med å utvikle flere store prosjekter med mål om sertifisering fra «Very good» til «Outstanding», som er høyeste score.
– I fjor gjennomførte Rambøll Norge en generell kompetansehevning for tekniske fag, blant annet har flere fagansvarlige gjennomført introkurset til BREEAM-NOR via NGBC. I løpet av dette året vil Rambøll ytterligere skjerpe sin faglige profil innen BREEMA-NOR for de tekniske fagene, forteller Reenaas.

Rambøll har i dag 12 BREEAM-NOR APer (Akkreditert Profesjonell) og 2 revisorer (både for BREEAM-nor, BREEAM internasjonal og BREEAM communities).
– I tillegg utdannes det i vår ytterligere to revisorer og en AP, sier Reenaas.
BREEAM gir poeng etter byggets miljøpåvirkning i følgende kategorier:

• Ledelse
• Helse og innemiljø
• Energi
• Transport
• Vann
• Materialer
• Avfall
• Arealbruk og økologi
• Forurensning
• Mulighet for innovasjonspoeng  (Kilde: Rambøll)