Høsten 2012 var Jonathan Parker og en rekke andre arkitekter og andre byggaktører rasende på Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo. Kritikken, slik den framkom i Byggfakta var så dyp og vedvarende at etatsdirektør Ellen de Vibe var nødt til å ta den innover seg selv og etaten.
Etter en del stormkast inviterte arkitektorganisasjonene PBE med på dialogprosjektet Bedre Byggesaksbehandling.
I ett år har til sammen 150 mennesker fått jobbe i fred med saken, og tirsdag i forrige uke ble en liste på 60 forbedringstiltak lagt fram. 27 av dem er allerede satt i omløp og 20 er underveis. Jonathan Parker, PBEs argeste kritiker, var tilstede under presentasjonen, og smilte fra øre til øre. Han roste PBE fordi han mener etaten det siste året har vist enestående vilje til å ta kritikk og til å endre samarbeidsklimaet.
– Da får vi si vel si gratulerer, Ellen de Vibe?
– Ja, det var avgjort hyggelig med en positiv respons etter den bataljen som var. Jeg opplever nå at kommunikasjonen mellom oss og bransjen er mye bedre.
– For meg var dialogprosjektet aldri ment som noen «lynavleder». Hensikten har hele tiden vært å seriøst gå inn i hva våre brukere har behov for. I dette tilfellet, og særlig i starten, var det langt fra bare behagelig, men avgjort nyttig. Nå er det trukket opp en rekke forbedringer.
For rundt et år siden brakte Byggfakta et intervju med daværende kommunalminister Navarsete, som ikke var spesielt interessert i å se nærmere på plan- og bygningsloven. Nå har vi en ny regjering, som sier den er mer effektivitets- og forenklingslysten.
– Det blir interessant å se hva som kommer ut av lovendringsforslag som allerede ligger inne. Et lovverk som kan gi en situasjonstilpasset smidighet, tror jeg blir stadig viktigere.
– Og da tenker du på..?
– For eksempel om det virkelig er nødvendig, enn si realistisk, å kreve universell utforming også på eksisterende bygningsmasse. Og på energisiden: skal alle vinduer skiftes ut, er det kanskje riktig å stille krav om TEK10-isolasjonsevnen. Men skal man bare skifte ut noen, er det ikke sikkert man bør la teknisk forskrift gjelde for hele bygget. Vi bør kunne ha en viss fleksibilitet i forhold til hva som faktisk gjennomføres.
– Jeg mener det også er viktig å avklare hva som utgjør nasjonale interesser i plan- og byggesaksbehandlingen. Slik det er i dag trekkes statlige sektormyndigheter for langt inn i forhold som bør beskyttes lokalt, sier de Vibe.
Prosjektet Bedre Byggesaksbehandling har gitt full forsoning og mange forbedringstiltak – i Oslo. En likere byggesaksbehandling i landet som sådan krever at sentrale politikere går gjennom lovverket på nytt.