Sanitær

Bli rørlegger!

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
24.06.13: For å få fart på rekrutteringen til rørleggeryrket har NRL gått sammen med Bademiljø, Comfort, Rørkjøp, Varme & Bad og VVS Eksperten om nettstedet Blirørlegger.no.
Rekruttering er et viktig tema både for NRL og blant de mange bedriftene i rørbransjen. Norge trenger 500 nye, dyktige rørleggere hvert år – og med dagens utdanningsstruktur er det dessverre mange som faller fra i løpet av utdanningsløpet.
– Vi ønsker å gi ungdom et realistisk innblikk i hva det vil si å jobbe i denne bransjen. Slik håper vi flere unge vil bli motivert til å søke seg til og bli i faget, sier kommunikasjonssjef Tirill Ilebekk Hansen i NRL.

Å velge yrkesvei er et stort og viktig valg for alle som skal søke videregående skole. Familie, venner og skole er alle med på å påvirke hvilken retning elevene skal velge. Der man tidligere var prisgitt informasjon gitt gjennom brosjyremateriell og samtaler, er i dag internett, og spesielt Google, en viktig kilde for informasjon for de aller fleste 15-åringer.

Mangelfull informasjon
Søker vi på rørlegger + utdanning i Google i dag dukker det opp en mengde treff av varierende kvalitet. Fellesnevneren er at det ofte er uklart hvem som står bak og om informasjonen er oppdatert og kvalitetssikret. I tillegg er det svært mangelfull informasjon på nett om hva rørleggeryrket faktisk innebærer. Det er her Blirørlegger.no kommer inn.
 – Vi ønsker å i større grad synliggjøre rørleggerfagets mange muligheter og innhold.  En 15-åring lurer sannsynligvis mer på hva som forventes av ham på skolen, hvordan hverdagen blir seende ut og hvem han kan kontakte for personlig veiledning, enn på fagets rolle i samfunnet og potensiell livslønn, sier Ilebekk Hansen.  

Intervjuer
Det nye nettstedet Blirørlegger.no vektlegger derfor de praktiske aspektene ved utdanningen og arbeidshverdagen. Ved hjelp av video, tekst og illustrasjoner får ungdommene anledning til å lære mer om hva yrket og utdanningen har å by på. Det er utført og publisert en rekke intervjuer med eksisterende elever og lærlinger som forteller om sine egne erfaringer i faget. I tillegg kommer arbeidsgiverne til orde, med tanker omkring forventninger og hvem yrket passer for.
Informasjon om opplæringskontorer og de ulike yrkesveiene er selvsagt også viet mye plass.
– Vi har ønsket å treffe ungdommen der de i er. Det vil si at vi fortsatt vil annonsere på papir, lage gode brosjyrer og samarbeide med ulike yrkes-messer, men også at vi i større grad skal være synlige på de mange ulike web-plattformene. Vi skal levere seriøs og troverdig informasjon, pakket inn i et formspråk som gjør at det engasjerer hos målgruppen. For å nå målet om 500 nyutdannede rørleggere per år må nær 700 rekrutteres. Dette skyldes den høye frafallsprosenten, forteller Ilebekk Hansen. 

Nytt bransjesamarbeid
– Ved å tilgjengeliggjøre mer konkret og interaktiv informasjon håper vi  å øke antall motiverte søkere og på sikt redusere frafallsproblematikken. Ungdom som vet mer om yrket og utdanningen de søker seg til, vil sannsynligvis ta et mer bevisst og engasjert valg.  Stabil rekruttering er et arbeidsområde som er høyt prioritert hos alle de store VVS- aktørene i dag, og hvor en felles satsning kan føre til et felles løft. NRL inviterte derfor de store VVS-kjedene Varme & Bad, Comfort, Bademiljø, VVS Eksperten og Rørkjøp inn i dette nye prosjektet, mener Ilebekk Hansen
– For oss i kjedene er det viktig å gå sammen om rekruttering for å opplyse både skoler, myndigheter, kommuner og ikke minst skoleungdommen selv om det enorme behovet vi har i Norge etter denne mangelfulle fagkompetansen. Vi ser rørleggerlinjer blir lagt ned ute i distriktene fordi vi ikke har informert godt nok hva dette yrket faktisk inneholder, sier adm. dir i Comfort, Inger Nerdrum.
– Det er viktig for oss å få frem rørleggeryrket som det varierende og spennende yrket det faktisk er. Det er få yrker som spenner så vidt som rørleggeryrket. Rørleggeren tilpasser, monterer, installerer og reparerer alt fra sanitær- til varmeanlegg (VVS). Arbeidsoppgavene spenner fra små justeringer til installering av avanserte røranlegg med automatisk styring, luft-, brannslukkings- og kjøleanlegg, påpeker Nerdrum. 

Fag i utvikling
– Rekruttering til bransjen er en felles oppgave og et felles ansvar for hele bransjen. Varme & Bad er tuftet på samarbeid og vi setter derfor stor pris på samarbeidet med NRL og de øvrige kjedene for å få flere til å velge rørleggeryrket, sier Rita Jønsberg, kommunikasjonsansvarlig i Varme & Bad.
Også Rørkjøp er fornøyd med samarbeidet: – Dagens rørleggere må både ha et godt hode og gode praktiske ferdigheter, i lys av de varierte arbeidsoppgavene som følger dette spennende faget. Flere unge må få øynene opp for rørleggerfaget og dette tiltaket vil bidra i positiv retning, sier adm. dir Frank Olsen.
Adm.dir i Bademiljø, John-Arne Eiken slutter seg også til samarbeidsprosjektet.
– Bademiljø-kjeden, med 116 rørleggerbedrifter over hele landet, har i likhet med resten av bransjen behov for flere dyktige rørleggere. Det er viktig at vi bidrar til at flere unge vurderer rørleggerfaget som en spennende yrkesvei.  Faget er i utvikling, med ny teknologi og nye spennende IT-løsninger. Vi håper at dette samarbeidet kan bidra til at flere tiltrekkes en bransje med store behov for ny rekruttering og som legger stor vekt på å skape trygge og spennende arbeidsplasser, sier Eiken.

Veien videre
Det er også produsert en film i dette prosjektet, som vil kunne benyttes i rekrutteringssammenheng av NRL, kjeder, Opplæringskontorer og øvrige utdanningsrelaterte kanaler.
– I første omgang ønsker vi å bruke tiden frem til jul på å gjøre utdanningsinstitusjoner, fylkeskommuner og opplæringskontorene kjent med nettsidene som informasjonskanal. Håpet er at de fremover vil bruke sidene i kommunikasjon med elever, sier Tirill Ilebekk Hansen.
– Videre vil Blirørlegger.no prege Bygg reis deg-messen i oktober, før vi i første kvartal 2014 kjører landsdekkende kinoreklame på alle filmer rettet mot ungdomsgruppen. Målet er at flest mulig av de blivende rørleggerne som skal søke utdanning neste vår skal få muligheten til å bli bedre kjent med faget innen søknadsfristen løper ut, mener Ilebekk Hansen. 

For mer informasjon, kontakt kommunikasjonssjef i NRL, Tirill Ilebekk Hansen.
E-post: [email protected]
Telefon: 977 12 215