bransjekommentar

Budsjettforlik med styrket vannprofil

Illustrasjonsbilde / Shutterstock
Illustrasjonsbilde / Shutterstock

– Som følge av at det ikke finnes et departement med sektoransvar for vann- og avløpstjenestene, er det ingen selvfølge at vannbransjens behov blir ivaretatt i de årlige statsbudsjettene, mener direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

– Norsk Vann deltok i tre komitehøringer av statsbudsjettet for 2017 og er glad for å se at budsjettavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF innebærer en styrking på vannområdet, sier hun.

I regjeringens forslag til statsbudsjett 2017 var det kun helse- og omsorgsdepartementets budsjettproposisjon som innebar en viss satsing på vann, gjennom midler til et kompetansenettverk for vannverk i krise. Kompetansenettverket starter opp i 2017 og skal bistå ved akutte hendelser hos vannverk hvor folks helse er truet, noe som vil gi en bedre håndtering av krisen og økt helsemessig sikkerhet for befolkningen.

I helse- og omsorgsdepartementets budsjettproposisjon lå det også inne en legemiddelkampanje i 2017, basert på de gode erfaringene med kampanjen «Rydd skapet» i 2016, som bidro til at ubrukte legemidler returneres apotek og ikke kastes i toalettet til skade for avløpsanleggene og miljøet.
Budsjettforliket som ble inngått mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF i helgen gir en bedre vannprofil i statsbudsjettet for 2017 med økte bevilgninger også over klima- og miljødepartementets budsjett.

Det er tatt inn en økning på 60 mill. kr til arbeidet med vanndirektivet, kalking og villaks samt økte midler til Miljødirektoratets arbeid på vannområdet. I tillegg ligger det inne 50 mill. kr i økt satsing på klimatiltak og klimatilpasning.
– Norsk Vann er glad for at arbeidet med vannforvaltning og klimatilpasning har blitt styrket gjennom budsjettforliket, slik Norsk Vann argumenterte for i budsjetthøringene, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

– Uten disse midlene ville klima- og miljødepartementets budsjett for 2017 vært et tilbakeskritt for arbeidet på disse viktige områdene.
Norsk Vann mener det fortsatt er et viktig behov som ikke er dekket gjennom budsjettforliket. Behovet for statlig investeringsstøtte til et «Nasjonalt kompetansesenter for vann- og avløpsinfrastruktur» ved NMBU har vært tema i så vel budsjetthøringene som i et møte i Stortingets vanngruppe 22. november.

– Norsk Vann vil fortsette arbeidet med å synliggjøre behovet for statlig støtte til dette kompetansesenteret, som vil være viktig for å nå nasjonale mål på vann- og avløpsområdet, sier Hofshagen.