28.02.14: For andre året på rad er distrikt Nord, med sine 380 medarbeidere, kåret til det beste distriktet innen helse, miljø og sikkerhet, internt i Caverion.
Et av målene i HMS-prisen er at hver ansatt skal melde inn tre situasjoner hver som de mener kan være en risiko på arbeidsplassen og for å få poeng må risikoen være utbedret eller fjernet.
– Hver av de 380 medarbeiderne i distrikt Nord har meldt inn tre risikoer hver som har blitt utbedret, så det betyr at 1140 potensielle ulykker har blitt avverget.
Distriktsdirektør for Caverion distrikt Nord, Tom-Erlend Kristiansen, sier at fokus og tiltak på helse, miljø og sikkerhet (HMS) er alfa-omega i byggebransjen.
– I Caverion så arbeider vi sikkert, eller så arbeider vi ikke, så enkelt er det, presiserer Kristiansen.
Distriktsdirektøren forteller at distrikt Nord ikke alltid var best på HMS-kåringen.
– For tre år siden fikk vi null poeng i selskapets interne konkurranse. Da besluttet vi å sette skikkelig fokus på HMS her i Nord og i år fikk vi 105 av 145 mulige poeng. Vi satte oss klare mål. Nå har vi gjennomført flere hundre HMS-befaringer ute på byggeplasser. Det blir avdekket mulige risikoer, og vi sørger for å rette opp i disse, sier han i en pressemelding.
Kristiansen gir mye av æren til Bente Stjernholm, HR-/HMS ansvarlig i distrikt Nord.
– Min oppgave har vært å tilrettelegge, støtte og motivere avdelingene til å jobbe med HMS, og den beste jobben er den som er gjort ute i avdelingene. Hver avdeling i Nord har sin egen HMS-koordinator, og alle disse møtes i et HMS forum en gang i måneden for å utveksle ideer og lære av hverandre, sier Stjernholm.
Caverions HMS-pris har strenge kriterier, og selskapets målsetting er 0 skader med fravær.
– I distrikt Nord hadde vi kun fire skader med fravær i 2013, og i 2014 satser vi på 0, sier Stjernholm.
Selskapet Rapp Bomek produserer branndører til olje og gassindustrien, og bruker Caverion som leverandør.
– Sikkerhet er naturligvis like viktig for oss, som for våre kunder. Vi er derfor avhengig av at våre leverandører ivaretar sikkerheten, og har innarbeidet en god HMS kultur. Vår erfaring er at Caverion i Bodø jobber systematisk og målrettet, for å ivareta sikkerheten. Dette oppnås gjennom gode forberedelser, kunnskap om arbeidsoppgavene, og rapportering dersom en ser potensial til forbedring. Vi verdsetter et sikkert og godt samarbeid med Caverion i Bodø, sier HMS Leder i Rapp Bomek, Jostein Eliassen.
Medarbeidere i Caverion distrikt Nord øver også på håndtering av ulike kriser som småskader, store skader, vei-ulykker, brann og trusler.
Caverion distrikt Nord er føre var, og godt er det, fordi avdeling Bodø har hatt god bruk for beredskapsøvelsene.
– I Bodø har vi faktisk blitt evakuert fra våre lokaler på grunn av en bombetrussel, så derfor vet vi hvor viktig det er å være forberedt, sier Stjernholm.
Alle store bedrifter må ha verneombud, men Caverions verneombud må sertifiseres utover de 40 pålagte timene.
– Caverions verneombud er ofte ute på byggeplass og jobber hele tiden med å være i forkant av potensielle hendelser. De går på befaringer, og retter opp i ting som kan medføre fare. Videre så rekonstruerer vi alle ulykker og tilløp til ulykker og deler dette med alle medarbeidere for å forhindre gjentakelse, sier Stjernholm. – Grunnen til at vi har fått så gode resultat som vi har de to siste årene, er flotte medarbeidere som har tatt HMS på alvor, og som har fokus på å jobbe sikkert og ta vare på hverandre. Et miljø og en arbeidsplass som jeg er stolt av å være en del av, avslutter Stjernholm.
Caverion har ca 3400 ansatte i Norge, fordelt på 60 avdelinger i seks ulike distrikter.
48 mennesker døde i arbeidsulykker eller andre hendelser i Norges arbeidsliv i 2013. I bygg og anlegg var det hele ni personer som døde på jobb, viser ferske tall fra Arbeidstilsynet.
En gjennomgang av arbeidsskadedødsfallene i perioden 2009-2013 viser at bortimot halvparten av dødsfallene skjer i forbindelse med anleggsarbeid, omtrent én av fire ved byggearbeid, én av fire ved og «annet arbeid», og én av ti i trafikken.