Varme og energi

Eldre mer opptatt av kraftspørsmål

Bildet: Interessen for vannkraftrelaterte spørsmål er mindre i dag enn i 2003.
Bildet: Interessen for vannkraftrelaterte spørsmål er mindre i dag enn i 2003.
08.04.10: Selv om strømprisene har skutt i været i vinter, viser ikke forbrukerne stor interesse for kraftrelaterte spørsmål. Men interessen varierer med alder.
Av Birgitte Sofie Henriksen

31 prosent av forbrukerne sier seg interessert eller svært interessert i kraftspørsmål. Det viser TNS Gallups Energibarometer for årets første kvartal. 

Har sett betydningen
– Det som først og fremst avgjør folks interesse for kraftrelaterte problemstillinger er alder, sier avdelingsleder i TNS Gallup og ansvarlig for energibarometeret, Eva Fosby Livgard, i en pressemelding.  

Blant dem som er under 44 år er det bare 19 prosent som viser spesiell interesse for denne type spørsmål, mens andelen blant dem over 60 år ligger på 38 prosent. 

Trolig skyldes forskjellen at de eldre har et annet forhold til vannkraft enn den yngre garde.

– Mange eldre har sett vannkraftutbyggingens betydning for velstandsøkning og næringsutvikling i landet vårt. I målingene våre er de aller eldste gjennomgående mer positive til kraftnæringen, de er mer fornøyde med kraftselskapet sitt, og de leser mer av den informasjonen de mottar som gjelder kraftrelaterte problemstillinger, fortsetter hun. 

Brå økning
Interessen var betydelig høyere i 2003, da strømprisene også lå på et spesielt høyt nivå. Ifølge TNS Gallups Energibarometer den gang svarte 43 prosent at de var interessert eller svært interessert i kraftspørsmål.

– Når interessen er vesentlig lavere i dag kan det skyldes flere forhold. I 2003 økte strømprisen med mer enn 200 prosent i løpet av noen ganske få uker. Dette var den første markante prisøkningen, og vi hadde aldri hatt så høye strømpriser noen sinne. Det gjorde at mange reiste spørsmål om det var riktig av å avregulere kraftmarkedet i 1991. I løpet av de siste årene har vi hatt flere pristopper, og forbrukerne har fått bedre forståelse for at prisene varierer i takt med klima, nedbør og internasjonale forhold. I tillegg har nok forbrukerne også blitt mer pristolerante, samtidig som kjøpekraften blant folk flest har styrket seg med ca 30 % fra 2003 og fram til i dag, forteller Eva Fosby Livgard.