– Bosettingen blir stadig mer sentralisert. I løpet av 15-20 år vil eksempelvis antall innbyggere i Oslo øke med 200 000 personer. Andre byer får tilsvarende utvikling. I dag er strømforsyningen i en slik by opp mot det marginale. Blir det flere monstermaster eller skal det gjøres noe med energieffektiviseringen? Kommer det bygg som er selvforsynte med energi, slik at de kan levere energi til omgivelsene? Vi får kortreist strøm og nærvarme i stedet for fjernvarme.
– Vår bransje er eksponent for mange av løsningene som skal og må presse seg fram. Det betyr økt aktivitet og økte markedsmuligheter. De skal vi gripe.”Framtidens byer” er et prosjekt i regi av Miljøverndepartementet. Det omhandler 13 byer og skal avslutte sitt foreløpige arbeid i 2014. Prosjektet, som ser på byer og bydeler og ikke nødvendigvis bygninger, handler om å få til et ressursvennlig samfunn. Dette prosjektet blir en viktig bidragsyter på ”Energi- og miljøtorget”, sier Magnell.
Arne Eggen, som er prosjektleder for energi- og miljøtorget, forteller at også Transnova, ITS Norway, Proxll, Standard Norge og NGBC gjennom Breeam er med som deltakere.
– På torget skal vi komme utviklingen i forkjøpet og forberede bransjen på forretningsmulighetene som kommer forholdsvis raskt. Dette krever et mer interaktivt samarbeid. Det håper vi å synliggjøre på torget. Ideen om torget kom et godt stykke ut i prosessen. Derfor arbeider vi med innholdet helt fram til utstillingen åpner. Vi er også åpne for å ta inn nye partnere helt til det siste. Det viktigste er å få fram gode illustrasjoner og presentasjoner som viser dagens teknologiske løsninger inn i en ikke for fjern framtid for store byer og bydeler, mener Eggen.
Målgruppen er offentlige og private eiendomsselskaper, eiendoms- og byutviklere, transportplanleggere, rådgivere, myndigheter, leverandører av teknologi, tekniske entreprenører og systemintegratorer.