I dag er 80 prosent av verdens dyrkbare mark i bruk, og klimautfordringene stiller nye krav til nye løsninger. Innen 2050 er det ni milliarder mennesker på jorda, og matmangelen kan bli en stor. Det trengs alternativer til tradisjonelt jordbruk. Med dette for øyet har svenske Plantagon utviklet et konsept for økologisk matproduksjon i vertikale veksthus, mens Sweco står for arkitektur og tekniske løsninger.
Her er det antagelig like riktig å snakke om grønnsaksoperatører, som bønder.
Bildet: Dette veksthuset skal bygges i Linköping. (Ill: Plantagon)
Både runde og smale
De innovative initiativtakerne tror miljøvennlige skyskrapere stappfulle av grønnsaker muliggjør matproduksjon i storbymiljøer og samtidig reduserer behovet for energi, vann og transport til et minimum. Uten mellomledd og nei takk til gårsdagens mat. De kaller det vertikalt jordbruk.
Veksthusene tilpasses breddegrader og klimatiske forhold. For eksempel er den runde formen utviklet for tropiske områder, mens de lange smale variantene vil fungere best i Norden. Her rettes fasaden mot solen i sør, slik at solstrålene gir mest effekt på vekstene.
Verden på leting
Arkitekt, sivilingeniør og prosjektleder i Sweco, Alessio Boco, opplyser at planene er kommet nærmest realisering i Linköping, men lignende prosjekter er på beddingen også i Singapore og USA.
Hvor stor del av framtidens matforsyning dette kan bli er Boco usikker på, men sier følgende:
– Dette er ikke bare framtid, men en ny tid. I Asia er det etter hvert mange eksempler på dyrking i storbyene, men det er foreløpig ganske små løsninger. Verden er på leting etter robuste løsninger som virkelig monner.
Boco beskriver den asiatiske interessen som enorm. I Europa er den ikke fullt så stor, ennå.
– Men det vil komme også i vesten. På sikt er noe annet utenkelig.
Bildet: Alessio Boco, prosjektleder i Sweco. (Foto: Geir Hasle)
Prototype i Linköping
Det første veksthuset er klart for bygging i Linköping. Pilot- og utstillingsprosjektet blir 60 meter høyt, og beregnet innhøsting per år er 500 tonn grønnsaker. Huset skal bruke overskytende CO2 fra Tekniska Verkens biogassanlegg og spillvarme fra fjernvarmesystemet.
Den vertikale bondegården vil være klar for matproduksjon en gang i 2015, og 150.000 innbyggere i Linköping vil få en real smak på de vertikalvoksende grønnsakene. Foruten dyrket mark vil den himmelstormende bondegården også romme et kompetansesenter for urbant landbruk.
Plantene dyrkes i hydroponiske potter, det vil si i vann og uten jord. Potter og brett beveger seg kontinuerlig fra topp til bunn i et skruelinjesystem. Innen en plante når bunnen, skal den være spiselig. En automatisk innhøstingsmaskin tar seg av grovarbeidet, og sender de tomme pottene tilbake til toppen for å begynne prosessen på nytt.
Alle til gode
Detaljplanen for Linköping-prosjektet foreligger ved årsskiftet, og bygging tar til en gang til våren. Plantagon håper at bygningen vil hjelpe forskere med å finne enda flere nye løsninger for urbant jordbruk, som skal komme alle mennesker til gode.
Adm. direktør Hans Hassle i Plantagon sier det slik: – Etterspørselen etter et marked med menneskelig ansikt er uttrykk for en verdiendring. Det gir store muligheter for ethvert selskap som aksepterer sitt ansvar, – ikke bare overfor aksjeeierne, men samfunnet som sådan. ‘Business as usual’ er over.