Likevel er kravene til luftutskifting like dårlig som for 40 år siden – med den forskjell at nå er brukerne helt prisgitt anleggenes funksjon for å få ventilert leilighetene. Over tid vet vi at anleggene forringes – til dels kraftig.
De anleggene som er verst er sentrale anlegg for leiligheter – og dette bygges det mest av.
Av tekniske installasjoner i en leilighet har vi kontroll med:
• Elektrisk anlegg
• Varmt- og kaldt vann
• Varme (enten elektrisk eller varmtvann)
Hvis dette svikter så merkes dette av brukerne, og det kan ordnes raskt.
Når ventilasjonsanlegget svikter – ikke helt – men delvis – så merkes dette av de færreste. Det er knapt noe ettersyn med slike anlegg – de går til de stopper og i mellomtiden endrer luftfordelingen i byggene seg fordi brukerne stiller om ventiler, bygger om i leiligheten eller anleggene går tette av smuss og støv.
Hvorfor er dette farlig? – og da mener vi farlig.
Fordi TEK 10 foreskriver i utgangspunktet krav til luftmengder som er på grensen til det helseskadelige.
Krav til luftmengder er 1,2 m³/h m² pluss 26 m³/person – i soverom kun 26 m³/person. Dette gir ca. en halv luftveksling pr. time, og det har vi hatt de siste 40 år, med den forskjell at tidligere hadde vi både friskluftventiler i yttervegg og ”god” infiltrasjon.
Hvorfor skal vi levere så dårlig standard når vi vet fra helseundersøkelser i Sverige at barn får allergiske sykdommer når luftvekslinger underskrider 0,5 pr. time?
Hvorfor skal boliger ventileres ås mye dårligere enn kontorer? – vi er mest hjemme!
Produserer forurensninger
Innemiljøet i leiligheter er dessuten mye ”farligere” enn i kontorer. Dette skyldes såkalte ”UFP”-er – ultrafine partikler som blant annet produseres fra gasspeiser, levende lys, støvsugere, vedovner og fra inventar. Vi drar masse utstyr inn i leiligheten, klær, leker, møbler – og vi maler og styrer med mangt. Alt dette produserer forurensninger som vi vet for lite om og hvordan de samvirker på barn og voksne.
I tillegg kommer matos fra kjøkken hvor avtrekket er elendig – også etter TEK 10 standarden. Vi vet at all denne elendigheten har negativ helse- effekt på lunge- , hjerte- og karsystemet.
Vi kan bedre
Og til slutt i rekken av problemer har vi heksesot som er avsetning av sotpartikler på innvendige overflater. Dette skyldes også dårlig ventilasjon. Hvorfor skal vi skape helseproblemer og bygningsskader i prosjekt etter prosjekt? Vi kan bedre, men gjør det ikke!
Hva sier så TEK10 om årsaken til at standarden i boliger settes så lav på ventilasjonssiden?
Her bemerkes det at antall m² per person er langt større i leiligheter enn i kontorer – derfor kan vi greie oss med små luftmengder.
Dette er ikke sant – leiligheter tilhører byene – m² pris er høy og vi bor tettere. I leiligheter er det vanlig, med cirka 20 m² pr. person, helt sikker mindre hos mange barnefamilier. I kontorer varierer det fra 15 – 25 m² pr. person. Men der er det vanlig praksis med 10 – 12 m³/h m² mot 1,2 m³/h m² i leiligheter – nesten bare 10 prosent av kontorstandard.
Tukler
En annen forskjell er at anlegg i kontorbygg driftes profesjonelt – de fungerer etter hensikten, mens boliganlegg forringes.
Hva må gjøres?
Kravene til luftmengder må opp til samme minimumsstandard som for yrkesbygg – preakseptert ytelse 3,6 m³/h m² pluss 26 m³/h pr. person i alle oppholdsrom.
Kjøkkenhette må trekke av min. 250 m³/h når den er i bruk. Det gir en rimelig god oppfanging av matos.
Hovedkanaler inn og ut av leiligheten utstyres med VAV-spjeld som holder luftmengden konstant til leiligheten selv om beboerne i andre leiligheter ”tukler” med sine anlegg.
Spart for helseplager
Når kjøkkenhette er i bruk tilføres leiligheten ekstra luft for å erstatte forsert avtrekk. Alle VAV-spjeld overvåkes via en ”bus-ledning” til et sentralt driftsanlegg som varsles ved feil/og/eller avvik i luftmengder. Da får vi kontroll med dette tekniske anlegg på samme måte som men andre tekniske installasjoner – feil kan rettes raskt.
Slike anlegg koster mer, men dette må bli minimumsstandard. Anleggene koster kr 55 – 60 tusen kroner per leilighet – det vil si cirka kr 1000,00 pr. m² i en 60 m² leilighet. Dette har vi fortalt boligkjøpere som føler seg elendig i sin nye leilighet – at kr 15000 ekstra i kjøpspris ville spart han/hun for helseplager resten av livet!
Forbannet beboer? Hva som ble sagt om selgerne kan ikke gjengis her!