bransjekommentar

Fem sentrale trender for byggebransjen i 2023

Illustrasjonsbilde: Getty Images
Illustrasjonsbilde: Getty Images

Av Nicholas Klokholm, Manager EMEA Sales i Autodesk

Byggherrer og entreprenører som investerer i bærekraft, smarte arbeidsmetoder og moderne digitale løsninger har best sjanse til å ri stormen av. De som bare fortsetter som før vil få det krevende. Her er fem strategier for å hjelpe.

1. Planlegg for et tøft år

Ifølge analyseselskapet Euroconstruct vil byggesektoren i Europa knapt vokse i det hele tatt de neste årene. Prognosen er en vekst på 0,2 prosent i 2023 og ingen vekst i det hele tatt i 2024. En tidligere prognose indikerte en vekst på to prosent i 2023, men dette har endret seg med situasjonen i Europa. Samme analyse forventer en reduksjon i Norge på 1,2 prosent i 2023, før vi får en vekst de to neste årene.

Det høres kanskje selvsagt ut å være forberedt på tøffere tider, men det er lett å fortsette å jobbe som vanlig helt til utfordringene når byggeplassen. En måte å dempe effekten av et stillestående marked på er å diversifisere virksomheten. Ellers handler det om åpenbare tiltak som å holde oversikt over resultater, optimalisere driften og redusere antallet feil.

2. Ta en posisjon på klima- og miljø

Et godt eksempel på mulig diversifisering er å melde seg på satsningene som gjøres på miljøvennlige ombygginger og nybygg. Med EU i spissen er det en europeisk satsning på å gjøre bygninger energieffektive og karbondioksidnøytrale innen 2050. Det gjelder også her i Norge. En stor del av bygg i 2050 er allerede bygget i dag, og det vil legges store investeringer i oppgraderinger. Arbeid med livsløpsanalyser vil skape mange nye oppdrag og her er det gode muligheter for offensive aktører i bransjen som har viljen til å ta en posisjon.

3. Få kontroll over forsyningskjedene

Selv om effektene av pandemien sakte avtar, er det fortsatt mange utfordringer med leveranser og logistikk. En rekke byggefirmaer melder om problemer med leveranser og dette forventes å fortsette i 2023. Derfor må man ha full kontroll på hvilke råvarer og komponenter som virkelig trengs, og til hvilken tid, for å unngå kostbare forsinkelser og unødig avfall. Entreprenørselskaper som ikke har moderne digitale løsninger på plass, vil få vanskeligheter med å forbedre styringen.

4. Skap fleksibilitet der det er mulig

Mange bransjer har vanskeligheter med rekruttering i disse dager. For vår bransje er det også en utfordring at det ikke er like lett å tilby hybrid- og fjernarbeid, samt fleksibel arbeidstid. Dette har blitt en attraktiv del av pakken som andre bransjer kan tilby sine kandidater, og vi bør også gjøre dette der det er mulig. I tillegg må det investeres i videreutdanning av egne ansatte, bli mer attraktiv for underrepresenterte grupper som kvinner og tenke nytt når det kommer til å finne, samt beholde, medarbeidere. De som investerer i dette nå vil utvilsomt være bedre posisjonert i kampen om kandidatene, og spesielt når veksten kommer tilbake.

5. Data er selve fundamentet for moderne bygninger

Moderne digitale løsninger for å administrere, analysere og rapportere data er nødvendig for å forbedre effektivitet, sikkerhet og bærekraft, og for å øke lønnsomheten gjennom hele livssyklusen til et byggeprosjekt. Løsninger som AI, avansert analyse av store datasett, 3D-printing, IoT og bruk av 5G er ikke en luksus, men en nødvendighet for byggefirmaer som ønsker å hevde seg i konkurransen. Det kreves nye holdninger på mange områder. Vi må se på data som en verdifull ressurs, ikke bare som en kostnadspost når det gjelder forvaltning.
Entreprenørselskaper som tar disse fem strategiene på alvor, setter seg selv i best mulig posisjon til å klare seg godt i de turbulente tidene i 2023.

Lykke til, og godt nytt år!