Av de 47.000 husstandene som fikk tilsagn om støtte, benyttet nær 20.000 seg av tilbudet. 90 prosent valgte å investere i varmepumpe. Både de som benyttet seg av tilsagnet og de som ikke gjorde det er godt fornøyde med ordningen, viser en fersk evalueringsrapport fra Nord-Trøndelagsforskning. Det ble gitt tilskudd til alle tre teknologier i alle fylker. Mange av tilskuddene for varmepumper gikk til vestlandsfylkene, mens pelletskaminer var mest populære i Hedmark, Oppland og Nord-Trøndelag. Troms og Trøndelagsfylkene er overrepresentert når det gjelder styringssystemer.
I rapporten fremkommer det at kundene gjennomgående er svært tilfredse med de tekniske løsningene, selv om det også rapporteres om driftsproblemer. Det dokumenteres en gjennomsnittlig strømsparing på vel 20 % for husholdningene som gjennomførte investeringen. Dette utgjør omkring 1/3 av den strømmen som ble brukt til oppvarming. Til sammen utgjør besparelsen omkring 110 GWh per år. Husholdningene er også svært godt fornøyde med varmekomfort og inneklima. Strømspareeffektene er størst for pelletskaminer og minst for styringssystemer. Privatøkonomisk lønnsomhet av investeringen er best for styringssystemer og varmepumper, og tilskuddsordningen som sådan er marginalt samfunnsøkonomisk lønnsom.
Dette er resultater vi kan si oss godt fornøyd med, sier adm.dir i Enova Eli Arnstad. Rapporten viser at forvaltningen av ordningen er utført godt og at publikum er fornøyd med informasjon, søknadsprosess og service som er gitt omkring ordningen.
– Vi ser en klar utviking der markedet for varmepumper har stabilisert seg på et godt nivå med lavere priser. Situasjonen for to vintre siden økte interessen for å investere i strømsparetiltak, og denne evalueringen viser at dette var en riktig investering for svært mange. I tillegg til økonomien trekker mange fram bedret inneklima og økt komfort, sier Arnstad videre.
Av: Selnæs, Anne Guri
Foto: Eli Arnstad
www.enova.no