Nyheter

Ingeniørene kommer

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
21.11.13: Antall utenlandske ingeniører i Norge har økt med 3533 fra 2008 til 2012.
I samme periode har antall ikke-norske sivilingeniører økt med 2410 personer.
Det kommer fram i en undersøkelse som SSB har utført på oppdrag fra Magasinet Tekna.

Skiller seg ut
Sverige, Polen, og Spania er blant landene som skiller seg ut. Et stort antall ingeniører herfra er blitt rekruttert til Norge. Antall svenske ingeniører i Norge var 804 i 2012 mens antall sivilingeniører var 635 samme år.
I 2008 var det 37 spanske ingeniører i Norge, mens antallet hadde økt til 118 i 2012.
Også fra Island har det kommet betydelig flere arbeidstakere til Norge for å jobbe som ingeniører og sivilingeniører. I 2008 var antall islandske ingeniører 40, og 24 sivilingeniører. I 2012 økte tallene til henholdsvis 150 og 98. Det er en økning på 275 prosent for ingeniørene, og over 308 prosent for sivilingeniørene.

Tøffe økonomiske tider
I 2012 var det 598 polske ingeniører og 248 polske sivilingeniører i Norge. Det er en økning på over 109 og 101 prosent fra 2008.
– Vi har ikke analysert hvorfor det kommer flere fra noen land enn andre, men polsk arbeidskraft har vi tradisjonelt hatt mye av i Norge. Tradisjonelt var det mest håndverkere, nå kommer også akademikere i større grad. Island, Spania og Portugal har alle vært gjennom svært tøffe økonomiske tider, og da er det naturlig at mange akademikere ser ut over landegrensene etter de beste jobbene, sier president i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg til Offshore.no.

– Fortsatt stor etterspørsel
Etterspørselen, særlig etter sivilingeniører, ser heller ikke ut til å avta med det første. Tekna ser at det fortsatt er stor rift etter disse, selv om trykket er noe lavere enn for et par år siden.
Nesten alle nyutdannete sivilingeniører har jobb noen måneder etter avsluttede masterstudier, og hele 80 prosent hadde jobbtilbud før studiene var over, viser Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse

– Et mønster de siste årene er at selskapene i større grad skjerper konkurransen om kandidatene mens de fortsatt er i studier. Samtidig ser vi at mange selskaper, blant annet innen bygg og olje/offshore, også ser over landegrensene etter kompetent arbeidskraft, sier Randeberg.