– Det punktet i klimaforliket som har fått størst oppmerksomhet, i alle fall innen byggsektoren, er enigheten om å forby fyring med fossil olje i boliger og til grunnlast i øvrige bygg fra 2020. Allerede fra 2018 vil det være forbud mot denne type fyringsolje som grunnlast i alle statlige bygg. Det er cirka 120.000 oljefyrer i landet, men et forbud mot fyring med fossil olje betyr ikke at alle oljefyrer må skiftes ut og kasseres, understrekte Lødemel.
Han begrunnet dette med at mange vil ha muligheten til å konvertere til fyring med bio-olje, noe som også vil være det billigste og enkleste alternativet for mange.
– Et annet viktig punkt i forliket er at det må settes et mål om energieffektivisering i bygg. Et bredt spekter av virkemiddel, for eksempel komponentkrav, teknisk forskrift og Enova-støtte, er aktuelt for å nå målene. Stortinget ba regjeringen komme tilbake med et mål for energieffektivisering i bygg i løpet av 2013. Vi hadde derfor forventet at regjeringen ville komme tilbake i statsbudsjettet for 2013 med et slikt mål. Dessverre følger ikke regjeringen opp klimaforliket her heller, mente Lødemel.
I sin åpningstale påpekte Lødemel at det også er viktig å se på energibruken i eksisterende bygg. Han hadde merket seg at regjeringen vil innføre komponentkrav for eksisterende bygg, og klargjøre hva slags byggearbeid og komponenter disse kravene skal gjelde for.
– Jeg sier ikke det blir enkelt, men i forhold til mange andre tiltak, som fangst og lagring av CO2 i industrien, eller elektrifisering på sokkelen, er byggebransjen preget av små tiltak som er relativt enkle å gjennomføre, sa Lødemel.