- Kommisjonen har lyttet til våre innspill

 
- Kommisjonen har lyttet til våre innspillBildet: Espen Rønning, fagsjef VKE. Foto: VKE
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.

– Det er få endringer fra forslaget som ble lagt ut for kommentarer før sommeren. Men kommisjonen har lyttet til innspill som har kommet inn, også til våre innspill, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE. 

VKE og Norsk Varmepumpeforening sendte sammen inn et høringsinnspill til kommisjonen hvor vi blant annet påpekte at de som kun sammenføyer rør i større anlegg tidligere ikke måtte være sertifisert og at de innehar sertifikat D (tidl. kategori III) bør kunne jobbe med større kuldemediemengder enn 1 kg.

– Vi har fått gjennomslag for bransjens synspunkter og begge disse endringene har blitt tatt med i den publiserte forordningen. Den største endringen er allikevel at man har delt opp sertifikat A i sertifikat A1 og A2, tilsvarende som sertifikat for kategori I og kategori II var tidligere, sier Rønning.

Ny gjennomføringsforordning for sertifisering

Selve gjennomføringsforordningen har fått nummer (EU) 2024/2215. Forordningen gjelder alle personer og bedrifter som utfører arbeid på følgende utstyr:

  • Stasjonære kuldeanlegg
  • Klimaanlegg og varmepumper
  • Organisk Rankine-sykluser (ORC)
  • Kjøle- og fryseenheter på kjøle- og frysebiler og -hengere
  • Kjøle- og fryseenheter på varebiler, intermodale containere og togvogner
  • Reguleringen gjelder de som utfører installasjon, service, vedlikehold, tømming av kuldemedium og/eller lekkasjekontroll på dette utstyret.

– Hva som defineres som installasjon, service og vedlikehold er jo definert av selve den nye f-gassforordningen og innebærer arbeid der man bryter kuldekretsen. Så ved arbeid der kuldekretsen ikke brytes så er det ikke krav som sertifisering, f.eks. ved installasjon av en hermetisk varmepumpe som monoblokk der man kun kobler til væskesiden, presiserer Rønning.

De nye sertifikatene vises i tabellen under:

Nytt sertifikat Aktivitet Kuldemedium Erstatter kategori
A1 Alle HFO, HFK og hydrokarboner I
A2 Alle HFO, HFK og hydrokarboner opptil 3 kg (6 kg hermetiske anlegg) II
B Alle

CO2 (R-744)

Ny
C Alle NH3 (R-717) Ny
D Tømming av kuldemedium < 3 kg HFK og HFO
(< 6 kg hermetiske anlegg)
III
E Lekkasjekontroll HFO og HFK IV

Sertifiseringen beskrevet over gjelder personellsertifisering, bedrifter må ha en tilsvarende sertifisering dersom de utfører installasjon, service, vedlikehold eller kassering av anlegg for tredjepart som inneholder HFK, HFO, hydrokarboner, CO2 eller ammoniakk. 

Eksisterende f-gassertifikater utstedt i samsvar den gamle ordningen (EU) 517/2014 skal forbli gyldige, i samsvar med vilkårene de opprinnelig ble utstedt under. Innen mars 2027 skal myndighetene sørge for at sertifiserte personer må delta på oppfriskningskurs eller fullføre en evalueringsprosess minst hvert 7. år. Fristen for å delta på slike oppfriskningskurs eller fullfører slike evalueringsprosesser for første gang er senest mars 2029. I Norge har f-gassertifikatene hatt en gyldighet på 5 år fra utstedelsesdato, både personlige sertifikat og bedriftssertifikat.

EU-forordninger og norsk lov

En forordning er en bindende rettsakt. Den skal følges i alle detaljer i hele EU, hvor den også har direkte virkning. Det betyr at når en forordning publiseres i EU-tidende, vil f.eks. den danske utgaven utgjøre dansk rett – ingen ytterligere gjennomføring i Danmark er påkrevd.

Norge er forpliktet til å gjennomføre i norsk rett forordninger som innlemmes i EØS-avtalens vedlegg, på samme måte som vi er forpliktet til å gjennomføre direktiver og andre bindende rettsakter som innlemmes. En forordning får altså ikke direkte virkning i Norge, men henhold til EØS-avtalens artikkel 7 skal den "gjøres til del av avtalepartenes interne rettsorden". De fleste forordninger gjennomføres i Norge i form av egne forskrifter, men av og til krever de lovendringer eller nye lover.

Implementering i Norge

Norge og de andre landene i EFTA vurdere fremdeles hvilke deler av selve f-gassforordningen (EU) 2024/573 som er EØS-relevant og som skal inkorporeres i lovverket. Det er ikke gitt noen dato for når dette arbeidet skal være ferdigstilt.

– Hele bransjen venter spent på at dette arbeidet skal blir ferdigstilt slik at Norge kan begynne med implementeringen av regelverket. Vi ser at det her er muligheter for at man skal kunne godskrive fagbrev i kulde og varmepumpefaget og håper at Miljødirektoratet vil vurdere denne muligheten, sier Espen Rønning.

Forordning (EU) 2024/2215 ble publisert 6. september i år, EU-landene har nå ett år på seg på å oppdatere eksisterende sertifiseringsordninger i tråd med den nye gjennomføringsforordningen, men dette vil nok ta noe lengre tid i Norge.

– Vi håper at Norge og da andre EFTA-landene klarer å få behandlet f-gassforordningen slik at ikke vi blir hengende alt for langt bak gjeldende regelverk i EU, avslutter Espen Rønning.

Lenke til ny forordning (EU) 2024/2215 om sertifisering av personer og av foretak:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202402215

Lenke til vedtatt forordning (EU) 2024/573 om fluorholdige gasser (f-gass): 
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202400573

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår