- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker

 
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekkerBildet: - Det gir lite mening å bruke store beløp på å oppgradere renseanleggene, samtidig som infrastrukturen forfaller. For å få mer effektiv rensing må ledningsnettet tettes, sier Svein Rune Myhre, salgs- og produktsjef Offentlig VA, Olimb Rørfornying AS.
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der?

Av Svein Rune Myhre, salgs- og produktsjef Offentlig VA, Olimb Rørfornying AS

Det er ikke kun kystnære kommuner som står for utslipp av nitrogen til fjorden. Klimaendringer med store nedbørsmengder gir kapasitetsproblemer for avløpsanleggene. Nedbørsfeltet til Oslofjorden strekker seg opp til Røros og vestover til Hardangervidda. Her ligger også noen av de største vassdragene i landet, med utløp i fjorden.

Det vil si at utslipp fra lekkasjer på ledningsnettet eller urenset avløpsvann fra renseanlegg helt opp til Dovre kan ende i fjorden.

Ledningsnettet lekker som en sil

Det ligger tusenvis av kilometer ledningsnett i de 118 kommunene innenfor nedbørsfeltet. Mye er gammelt og i dårlig stand. Overvann, grunnvann og avrenning fra veier og jordbruk trenger inn gjennom sprekker og brudd på avløpsnettet, og fraktes videre til renseanleggene. Det gir dårligere rensing, utslipp av urenset kloakk, og høye kostnader til drift av renseanlegg og pumpestasjoner.

Samtidig lekker 30 prosent av drikkevannet ut av rørene. Mye lekker inn igjen på avløpsnettet, og renseanleggene ender opp med å rense rent vann. Det er ikke bærekraftig.

Dårlige rør er dessverre gammelt nytt

Det er ikke noe nytt at ledningsnettet forfaller. Allerede i 1980 lakk det fremmedvann inn på gamle og utette ledninger rundt Oslofjorden og belastet renseanleggene. Dessverre har det vært liten bedring siden da. I dag utgjør fremmedvann nesten 50 prosent av alt som fraktes til renseanleggene. Vannbransjen har som mål å redusere fremmedvannsandelen med 30 prosent innen 2030. Da er det viktig å øke fornyelsen av ledningsnettet, slik at det tettes for inn- og utlekking.

Enorme kostnader til utbedring av vedlikeholdsetterslepet

Mange kommuner har en plan for ledningsfornyelse, men arbeidet går for tregt. Kun 0,6 prosent av spillvannsnettet ble fornyet i 2022. Med dette tempoet vil det ta over 150 år å innhente vedlikeholdsetterslepet, og rørene blir ikke akkurat bedre med årene. Om ingenting gjøres øker forfallet, utslippene og kostnadene til utbedring.

I 2021 anslo bransjeorganisasjonen Norsk Vann at det må investeres 332 milliarder kroner frem til 2040 for å sikre forsvarlige VA-tjenester. Medregnet kostnadene for å oppfylle rensekrav i avløpsdirektivet og tiltakene for å redde Oslofjorden, havner prislappen på nærmere 500 milliarder kroner.

Hvem tar regningen?

Utslippene til fjorden skal begrenses uansett hvor de kommer fra. Både store og små kommuner blir berørt av rensekravene. Tidligere kunne kommuner søke om støtte på opptil 52 millioner kroner, men det monner ikke når ett renseanlegg koster omtrent en milliard kroner. Utgifter til VA-tjenester følger selvkostprinsippet, og det resterende beløpet kan havne hos innbyggere helt opp til Dovre.

Mange kommuner sliter med økonomien, men å redusere investeringer i VA utsetter bare problemet til fremtidige generasjoner. Rensekravene er ufravikelige, og ledningsnettet forfaller. Investeringene må gjøres. Det gir likevel lite mening å bruke store beløp på å oppgradere renseanleggene, samtidig som infrastrukturen forfaller. For å få mer effektiv rensing må ledningsnettet tettes.

Gjenbruk av rør gir store besparelser

Oppgraving og bytte av alle rørene er ikke realistisk. Den mest kostnadseffektive og bærekraftige investeringen er å vedlikeholde det vi allerede har. Da må ledningseiere tørre å tenke annerledes. Gamle rør kan ses på som et problem – eller som en ressurs.
Med NoDig-metoder fornyes vann- og avløpsrør uten å grave. En strømpeforing føres inn i det gamle røret, og foldes ut inntil rørveggen. Resultatet er et nytt rør inni det gamle, med en levetid på minst 100 år. I forhold til graving stanser ikke metodene for trafikken, utslippene reduseres, og kommuner og innbyggere kan spare millioner av kroner.

Illustrasjonsbilde: Strømpeforing installeres i avløpsledning fra kum. Foto: Olimb Rørfornying AS

Bedre rensing med tette rør

For å redde fjorden må flere ta i bruk teknologi som kan bidra til å redusere utslippene. Et av hovedtiltakene i tiltaksplanen for Oslofjorden er å redusere mengden fremmedvann som tilføres avløpsnettet. Da er en del av løsningen å tette rørene for lekkasjer, slik at renseanleggene renser det de faktisk skal – ren kloakk.

Olimb Rørfornying AS har spesialisert seg på å fornye vann- og avløpsrør med minimal inngripen i grunn og bygg. I stedet for å grave opp eller rive ut gamle rør og montere nye, rehabiliterer vi rørene på innsiden av det eksisterende rørnettet. Dette gir kortere installasjonstid og mindre belastning for folk, miljø og infrastruktur. Selskapet er den største og eldste aktøren innen rørfornying i Norge. Olimb Rørfornyings danske eier, Per Aarsleff Holding AS, er bransjeledende i Europa.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår