Nyheter

Kommunen drev Oslo Vei til konkurs

Arkivbilde: Sandum AS var en av landets ledende aktører innen No-dig. Da eieren
Arkivbilde: Sandum AS var en av landets ledende aktører innen No-dig. Da eieren
12.12.13: Granskingsrapporten fra konkursboet i Oslo Vei konkluderer med at Oslo kommune brøt egne prinsipper for god eierstyring. 
I går overleverte konkursboet i Oslo Vei  sin granskingsrapport til Oslo Byfogdembete. Denne rapporten konkluderer med at Oslo kommune, som eneeier i Oslo Vei, brøt sine egne prinsipper for god eierstyring, blandet sammen flere roller og grep direkte inn i forvaltningen av selskapet.

Granskingen har avdekket at Oslo kommune drev Oslo Vei AS til konkurs, noe som påførte kreditorene, inkludert de ansatte, et tap på rundt 500 millioner kroner. Konkursboet i Oslo Vei leverte 18. november inn stevning til Oslo tingrett hvor konkursboet krever erstatning for tapet.

– Vår granskingsrapport viser at Oslo kommune har brutt flere av sine egne prinsipper for eierstyring. Kommunens handlemåte i denne saken er svært kritikkverdig. Som representant for kreditorene er det vår plikt å stille Oslo kommune til ansvar, sier advokat Tom Hugo Ottesen i Kvale Advokatfirma, bostyrer for konkursboet i Oslo Vei i en pressemelding.

Ifølge granskingsrapporten fremsto Oslo Vei AS for kundene, kreditorene og de ansatte som et vanlig aksjeselskap med en solid og pålitelig aksjonær. Rapporten påviser at de faktiske forholdene var annerledes:

«Boets gjennomgang har påvist svikt i eierstyring og selskapsledelse på flere områder:
• Oslo kommune har i sin utøvelse av eiermyndighet og instrukser til styret foretatt en sammenblanding av kommunens ulike roller.
• Eier har ikke hatt tilstrekkelig kontroll med selskapet og hvordan dette er ledet.
• Styrets kontroll med selskapets virksomhet har vært mangelfull.»

Nedenfor følger noen eksempler på hvordan Oslo kommune sviktet som eier:
• Oslo kommune presset igjennom en avvikling av Huken pukk- og asfaltverk til tross for at de hadde mottatt dokumentasjon som viste at Oslo Vei AS da måtte få tilførsel av kapital for å unngå konkurs.
• Oslo kommune ga inntrykk av at de som eier ville skyte inn kapital i Oslo Vei AS, noe kunder, långivere og underleverandører trodde på. Likevel lot kommunen selskapet gå konkurs. Ansatte, underleverandører og långivere fikk regningen.
• Oslo kommune forsøkte å tvinge styret i Oslo Vei AS til selv å si opp leieavtalen for Huken pukk- og asfaltverk, slik at Oslo kommune som grunneier ville slippe å betale kompensasjon. Dette nektet imidlertid styret å gjøre.
 

Granskingsrapporten avdekker også alvorlige forhold knyttet til leieforholdet ved Oslo Veis hovedkontor i Uelandsgate 85: «Slik saken nå fremstår for bostyrer bør det fremmes krav mot Oslo Vei AS’ tidligere styreleder, daglig leder og leder for anleggsavdelingen», heter det i rapporten.

Les også: 29 mister jobben i Sandum AS