Varme og energi

Kronikk: Tid for energidugnad

26.04.13: Norge er ikke alene om å gå til parlamentsvalg i høst – også i Tyskland gjør man seg klar til å velge veien videre for landet i september. Nå lanserer en rekke norske og tyske aktører en felles erklæring for et langsiktig samarbeid for å fremme fornybar energi og verne om klimaet.
– Vi oppfordrer politikerne til å ta inn over seg at klimaendringene krever handling. Sentralt står behovet for å redusere bruken av fossil energi, og erkjennelsen av at selv om vi effektiviserer energibruken vår, er mer fornybar energi et av våre viktigste verktøy i klimakampen, skriver en rekke naturvernorganisasjoner og NHO-foreningen Energi Norge i denne artikkelen:

Ingen land kan løse klimautfordringen alene – vi må samarbeide for å lykkes. Tyskland er i gang med en storstilt omlegging av energisystemet, og har en økende andel fornybar energi i sin elektrisitetsforsyning. Norge har lenge hatt en høy fornybarandel takket være vannkraften, men fortsatt er over halvparten av Norges energibruk fossil.

For Tyskland, som har kullkraft som en viktig del av sin energiforsyning, er det å legge ned kullkraftverk sentralt. For Norge handler det om å bli kvitt utslipp fra blant annet transport og oljefyring. Felles har vi at vi trenger å ta i bruk sol og vind for å komme i mål – fornybare kilder som ikke har like jevn produksjon som den vann- og kullkraften vi er vant til. Det er derfor ikke nok å bygge ut mer fornybar energi for å lage framtidas energisystem. Vi må også være i stand til å levere den strømmen folk trenger fra time til time, uavhengig av hvordan vinden blåser og sola skinner.

Den norske vannkraften har allerede over lang tid bidratt til klimagasskutt i utlandet. Muligheten til å samarbeide med Norge har gjort det mulig for Danmark å ha en av verdens største andeler vindkraft i sitt energisystem. Norge bør bidra med vannkraft som balansekraft også i samarbeid med Tyskland. De får vannkraft når det er vindstille og overskyet, vi får ren vind- og solenergi tilbake til andre tider. For å utnytte potensialet som ligger i varen balansekraft, er det viktig å ta i bruk mer av våre fornybare ressurser, som vind-, vann-, bølge- og tidevannskraft.

Mange av oss som står bak erklæringen har arbeidet lenge med natur- og miljøvern. Vi er klar over at det er vanskelige avveininger som skal gjøres for å komme i mål med et nullutslipps-energisystem. Vi vet at all utbygging har en kostnad, både økonomisk og for miljøet. Samtidig vet vi hvor store konsekvensene for naturen blir om vi ikke lykkes i kampen mot menneskeskapte klimaendringer. Vi vet at ved samarbeid oppnår vi både lavere klimagassutslipp og et mer effektivt system. Behovet for dyre lagringsløsninger og stor overkapasitet blir mindre når vi har bedre forbindelse mellom steder der vind og vær kan være ulikt.

Dette betyr ikke bare at det blir billigere – vi får også færre naturinngrep. Spørsmålet er ikke bare virkningene av hvert enkelt prosjekt, men også om det blir bedre eller verre om samme produksjon isteden må bygges et annet sted. Vi etterlyser politikere som ser at samarbeid om fornybar energi og lagring er en vinn-vinn-vinn-situasjon: Bedre for naturen, bedre for klimaet og vi utnytter ikke bare energien i vannkraften vår, men også dens potensiale som energilagring. God klima- og miljøpolitikk kan med andre ord for Norge også bety god butikk.

Marius Holm (leder ZERO),
Øyvind Isachsen (adm. direktør Norwea),
Oluf Ulseth (adm. direktør Energi Norge),
Raffaele Piria (programdirektør Smart Energy for Europe Platform),
Truls Gulowsen (leder Greenpeace Norge),
Kristoffer R. Haug (styremedlem Norsk Klimanettverk),
Arild Hermstad (leder Framtiden i våre hender),
Silje Lundberg (leder Natur og Ungdom),
Harald Sakarias Hansen (leder Spire),
Nina Jensen (generalsekretær WWF Norge)