- Mangler kunnskap om belysning

 
- Mangler kunnskap om belysningBildet: Rådgivende ingeniør Kaare Skallerud mener deler av byggebransjen mangler kunnskap om belysningsfaget. (Illustrasjonsfoto: Birgitte Henriksen)
20.06.11: Belysningen i mange nybygg holder ikke mål, mener lysekspert Kaare Skallerud, som frykter feil lys i kombinasjon med svekket syn kan føre til flere ulykker.
20.06.11: Belysningen i mange nybygg holder ikke mål, mener lysekspert Kaare Skallerud, som frykter feil lys i kombinasjon med svekket syn kan føre til flere ulykker.
– Dårlig belysning er ikke nødvendigvis alltid det samme som lite lys, ifølge en av landets fremste lysdesignere, rådgivende ingeniør Kaare Skallerud i en pressemelding.

Han sier at høy luminans i synsfeltet ofte gjør det vanskelig for personer med synshemming å se godt. Luminans er et mål for hvor lys en flate er.
– Det er dessverre slik at deler av byggebransjen mangler kunnskap, kompetanse og erfaring om belysningsfaget. Lysanleggene har ofte har for dårlig kvalitet, og det kan ha alvorlige konsekvenser, sier Skallerud.

Kvalitetskrav glipper ofte i gjennomføringen av byggesaker, mener han. Man tenker kortsiktig og har ikke rutiner for å kvalitetssikre krav og ønsker fra ulike brukergrupper.

Økt risiko for ulykker
– De færreste av oss har helt friske og plettfrie øyne. Når vi blir eldre øker risikoen for at dårlig lys skal gjøre det vanskeligere for oss å se godt nok.

For personer med ulike typer synshemming øker risikoen for plager betydelig.
– Myndighetene har innført regler for universell utforming, men hva dette innebærer for belysningsanlegg er ikke alle planleggere klar over, sier Skallerud.

Han mener interesseorganisasjonene må ta et krafttak slik at det ikke bygges nybygg som kan påføre brukerne unødvendige belastninger og risiko for ulykker.
– Både eiere, brukere og samfunnet er tjent med at vi lager gode belysningsanlegg, sier han.

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund sier de jobber mye med å påvirke at bygg får riktig utforming.
– Dårlig belysning er virkelig et stort problem, og en viktig årsak til at mange snubler, faller og skader seg.

Brudd og hodeskader
Nærmere én million nordmenn pådrar seg skader etter uhell i bygninger hvert år, viser en undersøkelse Synovate tidligere har gjort for Blindeforbundet.

Ifølge undersøkelsen hadde 685 000 personer hatt uhell i trapper eller kanter det siste året. 574 000 hadde opplevd farlige situasjoner på grunn av hull eller ujevnheter i gangareal, og 160 000 hadde hatt uhell med glassflater.
– Uhellene fører til mange alvorlige skader som brudd, hodeskader, kneskader og ryggskader. Rundt 400 000 av disse uhellene fører til mer alvorlige skader, sier Sverre Fuglerud.

Eldre er mer forsiktige og er sjeldnere utsatt for uhell enn yngre, men når det først går galt, blir konsekvensene ofte alvorlige.

Får ringvirkninger
Frykt for å miste sertifikatet kan være viktig årsak til at eldre ikke går til lege når de merker at synet svekkes. Dermed blir de også ekstra utsatt for uhell som skyldes dårlig eller feil lys.
– Får man hjelp i tide, finnes det gode behandlinger for øyesykdommer som det tidligere var lite å gjøre med, sier Fuglerud.

Fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund sier optikere nå har gode forutsetninger til å hjelpe folk som har øyesykdommer.
– Vår jobb består både i å hjelpe folk med riktig synskorrigering med briller og kontaktlinser, men også i å henvise videre til øyelege når vi har mistanke om øyesykdom. Optikere er utdannet helsepersonell og vi gir råd om syn og øyehelse.

Om lag 14 000 nordmenn får hvert år så dårlig syn at de blir synshemmet. Mange av dem får aldri skikkelig hjelp til å leve med nedsatt syn. En kartlegging Blindeforbundet har gjort, viser at det i sin tur fører til depresjon, ensomhet og søvnløshet
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår