04.03.14: Olimb Anlegg AS vant anbudet med pilotboring i en total lengde på 785 meter under Glomma ved Fetsund. Lengden på boringen er trolig ny norsk rekord.
Av Odd Borgestrand
Midtre Romerike Avløpsselskap, MIRA IKS, har igangsatt kartlegging av grunnforholdene i Glomma mellom Fetsund og Sørumsand. Dette for nærmere å kunne vurdere trasévalg for nye ledninger i forbindelse med nytt felles avløpsanlegg for kommunene Fet, Gjerdrum og Sørum på Tangen i Sørum.
– Olimb Anlegg har aldri tidligere boret en så lang pilotboring, opplyser driftssjef Øystein Olimb.
I det aktuelle området er det planlagt framføring av nye vann og avløpsledninger.
Grunnforholdene må betegnes som meget gode for styrt boring. De 785 meterne med pilotboring var en sonderingsboring for å kontrollere at massene i området er egnet for styrt boring, og det er ingen tvil om at NoDig metoder er godt egnet i dette området, mener Olimb.
Olimb Anlegg som gjerne vil delta i nye anbudsrunder for prosjekter i regi av det forholdsvis nystartede Midtre Romerike Avløpsselskap.
MIRA har også foretatt seismiske undersøkelser. Disse arbeidene ble utført av Rambøll Danmark A/S ved at det ble trukket en 235 meter lang geofonkabel langs elvebunnen. Som energikilde ble det benyttet små eksplosive ladninger som ble skutt langs bunn for hver 20. meter.
MIRA IKS har kontrahert Cowi som rådgivende ingeniør, og de vil være ansvarlig for å prosjektere ledningen som skal ligge i Glomma og Rømua. Cowi vil også foreta kartlegging av bunnforhold. Dette gjøres ved bruk av ekkolodd fra båt. Hensikten med disse undersøkelsene er å kartlegge dybdeforholdene og dermed finne den mest hensiktsmessige traseen for ledningen som skal ligge på bunnen.
Midtre Romerike Avløpsselskap IKS (MIRA) ble stiftet 6. desember 2012 av kommunene Fet, Gjerdrum og Sørum.
MIRA skal bygge, eie, drifte og vedlikeholde hovedsystemet for transport og rensing av avløpsvannet i de tre kommunene.
Bakgrunnen for etableringen av MIRA er at alle de tre kommunene har gamle og nedslitte avløpsrenseanlegg, og de venter betydelig befolkningstilvekst i årene som kommer.
To større utredninger har konkludert med at et felles avløpsrenseanlegg vil være mer økonomisk og miljømessig fordelaktig fremfor at kommunene etablerer nye anlegg hver for seg.
En felles løsning vil gi abonnentene i de tre kommunene en billigere avløpsløsning enn om man skulle ha bygget separate anlegg i hver av de tre kommunene. En viktig miljøgevinst ved tiltaket er at man overfører avløpsvann fra belastet resipient Leira til Glomma, som er en god resipient for formålet.
Avløpsrenseanlegget skal ligge på Tangen i Sørum kommune. Det skal anlegges ca. 33 km med overføringsledninger og 8-10 pumpestasjoner og overløp.
Det nye anlegget planlegges ferdigstilt i 2016.